Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Na Valentýna bez mindráku. S láskou bez dioptrických vad

Pro někoho jsou brýle módní doplněk, třešnička image a pro jiného vadou vizáže. Ale nemusí. Stačí podstoupit laserový zákrok. Je rychlý, trvalý, nebolí.
8. února 2010 | 00:00
Prezentace klienta |

Pro někoho jsou brýle módní doplněk, třešnička image a pro jiného vadou vizáže. Ale nemusí. Stačí podstoupit laserový zákrok. Je rychlý, trvalý, nebolí. Většina lidí jde za dva, tři dny znovu do zaměstnání.

Evropská oční klinika Lexum ve valentýnském únoru dokonce připravila speciální akci. Při společném objednání dvou osob na vstupní vyšetření před refrakčním zákrokem, zaplatíte pouze jedno vyšetření. Bez ohledu na to, jestli přijdete se svým partnerem, členem rodiny či známým. Akce platí pro objednání během února na všech klinikách Lexum a je časově omezena podstoupením obou vyšetření do konce dubna tohoto roku.

MUDr. Alena Holubová, lékařská ředitelka pro refrakční chirurgii Evropské oční kliniky Lexum
Autor: archiv firmy Lexum

„Není čeho se obávat, výsledek za to stojí,“ tvrdí lékařská šéfka refrakční chirurgie Evropské oční kliniky Lexum, MUDr. Alena Holubová. Ta také odpověděla na několik nejčastějších, odstranění dioptrických vad týkajících se otázek.

Pokud se člověk rozhodne pro laserový zákrok na odstranění dioptrií, co všechno ho čeká?
Nejdůležitější je, odhodlat se ve správný čas. Někteří pacienti se rozhodují několik let a po zákroku se diví, proč to tak dlouho odkládali. Dnes můžeme během několika minut odstranit krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus i aberace vyšších řádů. Stejně tak dokážeme pacienta zbavit i složených vad. Lékaři volí k odstranění refrakční vady laserové i nitrooční operační metody, včetně kombinaci technik nitrooční a laserové chirurgie.

Může se člověk rozhodnout, jaký typ zákroku podstoupí, nebo mu jej určí lékař?
Pro každého pacienta je na naší klinice Lexum vybrán zákrok na míru. Během vyšetření s ním vše podrobně konzultujeme a společně volíme ty nejvhodnější postupy. U některých pacientů je více možností, které můžeme k odstranění vady aplikovat. Na každém jedinci pak je, k jaké alternativě se přikloní. Snažíme se vždy vybrat tu nejúčinnější. Není to tedy tak, že lékař zvolí postup a pacient je postavený před hotovou věc. Naši péči zakládáme na úzké komunikaci s pacienty.

.
Autor: archiv kliniky Lexum

Kolik času stráví člověk na klinice? Včetně předoperačních vyšetření a následné kontroly?
Záleží na tom, s jakými problémy k nám přichází. Pokud si chce nechat odstranit dioptrickou vadu, pak jej čeká dvouhodinové vstupní vyšetření. Jakmile známe výsledky, může se pacient objednat na zákrok, který trvá několik minut. Pacienti si často berou pár dní volna, než si zvyknou na pooperační změnu, oči se řádně zotaví a zvyknou si na novou situaci. Většina lidí jde už třetí, čtvrtý den do práce. Hojení je velmi rychlé a výsledek je poznatelný ihned po operaci.  Následuje pak několik kontrol, abychom se přesvědčili, že je vše pořádku.

Řada pacientů zásahů do oka obává. Jak se dá odbourat tento strach?
Dioptrické vady si nechávají odstraňovat zdravotní sestry, lékaři. Pokud by k refrakční chirurgii neměli důvěru, pak by zákrok nejspíš nepodstoupili. Vše je pouze otázkou psychiky. Člověk by si měl říci, že zákrok trvá několik minut a poté je hned patrný výsledek. Pokud si pacient vybere kliniku, kde se bude cítit dobře, kde se k němu bude personál chovat pozorně a mile, kde jsou uznávaní odborníci a kvalitní přístrojové vybavení, pak se opravdu nemusí ničeho obávat.

Na klinice Lexum personál s pacienty stále komunikuje. Každý přesně ví, co ho čeká. Mnozí klienti říkají, že je samotné prostředí kliniky velmi uklidňuje a nemají pocit, že jsou v nemocnici – to je také důležité. Jakmile leží pacient na sále, vše mu popisujeme, o všem s ním mluvíme. Ví tedy přesně, jaký úkon právě provádíme, jak dlouho zákrok ještě potrvá, apod. I pacienti se často ptají na řadu věcí a nervozita z nich pomalu opadá. Euforie z dobrého a ostrého vidění pak za tu chvilku obav, kterou má jistě každý, určitě stojí.

.
Autor: archiv kliniky Lexum

 

Více informací najdete na www.lexum.cz