Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čtyři v tom: Euforii z mateřství vystřídal poporodní splín a existenční tíseň

20. ledna 2013 | 10:00

Čtyři těhotenství, čtyři porody a devět měsíců, které změnily život čtyř mladých žen. Lucčin příběh by mohl být samostatným sociálním dramatem. Bývalá barmanka otěhotněla na prvním rande a celé těhotenství prožívala se strachem, že se o dítě nedokáže postarat...

"Všechny naše čtyři matky jsou bojovnice. Nejsou z těch, které by těhotenství a mateřství trávily před televizí," uvedla režisérka Linda Kallistová Jablonská, co podle ní protagonistky spojuje. Jinak ale - což byl logicky i záměr tvůrců - jsou jejich osudy a také přístup k životu v mnohém odlišné.

I v dalším dílu nového dokumentárního seriálu máte možnost dál sledovat události kolem narození dítěte v sociálně kontrastních rodinách.

Díl druhý: Sophia

Malou Sophinku porodí na začátku druhé epizody osamělá Lucie (25). Euforii z narození prvního dítěte ale záhy vystřídá poporodní splín a existenční tíseň.

Lucčin příběh by mohl být samostatným sociálním dramatem. Bývalá barmanka otěhotněla na prvním rande a celé těhotenství prožívá se strachem, že se o něho nedokáže postarat. Tím spíš, že je na všechny starosti (a radosti, protože i ty má potřebu člověk s někým sdílet) sama. Z příbuzných má už jen "ambulantního" otce a otec jejího dítěte předstírá, že neexistuje. Potřebovala by podporu - finanční a hlavně citovou, ale její osud není dvakrát dobře rozehraný...

To Petra (31) je šťastná. Do Česka konečně přijíždí Ábel, její etiopský partner, který nikdy nebyl mimo rodnou zemi. Petra už má těsně před porodem, ještě ale chce seznámit Ábela se svou rodinou i s běžnou realitou života v Evropě.

Nezdolná statkářka Miky (34) zatím nerušeně pokračuje v tvrdé práci na rodinném statku. Její třetí těhotenství jako by ji vůbec neomezovalo, i když si o ni její blízcí už začínají dělat starosti.

A podnikatelka Věra (32) vyráží za svou rodinou na Moravu, aby tu s bratrem lékařem zkonzultovala svůj přístup k těhotenství a seznámila rodinu s exotickým jménem pro své první dítě.

Druhý díl s názvem Sophia můžete sledovat v neděli od 20:00 na ČT2.

Hrdinky seriálu s režisérkou Zuzanou Špidlovou.
Autor: Facebook

Hrdinky se představují

Věra (32) je majitelka eventové agentury. Ani v pokročilém těhotenství se nevzdá milované práce. Je perfekcionistka a věří, že když vše dobře naplánuje, podaří se jí kariéru a mateřství skloubit.

Miky (34) doufá spolu s manželem. že po dvou dcerách se jim narodí první syn. Žijí na rodinném statku plném zvířat, kterým Miky obětuje většinu svého času. Ani během těhotenství nehodlá slevit z ostrého pracovního tempa.

Petra (31) pracovala v neziskovém sektoru. Během pracovní mise v Africe se seznámila se sympatickým Etiopanem Ábelem a po dvouměsíční známosti otěhotněla.

Lucie (25) je na všechno sama. Otěhotněla z náhodné známosti a dlouho váhala, zda opravdu dítě chce. Žije v malém sociálním bytě na pražské Palmovce s kamarádem. Rodinné zázemí nemá - matka jí loni zemřela a s otcem si nikdy nebyli blízcí.