Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nejoblíbenější jména? Vede Jakub a Eliška

Jaká jména jsme svým dětem dávali v loňském roce nejčastěji?
17. února 2014 | 13:00

Křestní jméno získáme často ještě dřív, než vůbec spatříme světlo světa a neseme si ho po celý život. Jeho výběr by proto rodiče rozhodně neměli podceňovat.

Jména, stejně jako cokoli jiného, podléhají módě, i když naštěstí ne tak často, jako třeba oblečení. Existuje navíc celá řada dalších faktorů, které rodiče ovlivňují při výběru jména. Jsou to například rodinné zvyklosti, vzdělání a sociální postavení, zájmy rodičů, ale i to, jak jméno souzní společně s příjmením.

Vede Jakub a Eliška

...
Autor: Shutterstock.com
V loňském roce platilo za jednoznačně neoblíbenější jméno Jakub, které se v záznamech matrik objevilo 2 701 krát, na záda mu dýchal Jan s 2 560 výskyty. Z dívčích jmen sáhli rodiče nejčastěji po jménech Eliška s 2 107 výskytů a Tereza s 1 906 výskyty. Potvrzuje se tak trend z minulých let, kdy Jan neobsadil horší než první či druhé místo za posledních 30 let.

„Na výsluní se vrací i Anna, stálice našich maminek a babiček, která ztrácela od šedesátých let na oblíbenosti. V roce 1975 se například narodilo jen 485 Aniček. Od počátku tisíciletí ji rodiče znovu objevili a v loni opět postoupila do TOP10,“ říká šéfredaktorka rodičovského portálu Babyweb.cz Jana Truksová.
Statistika jmen 2013
Autor: babyweb.cz

Podle čeho vybrat jméno?

Každoročně u nás asi sto tisíc rodičů přemýšlí, jak pojmenovat svého potomka. Naštěstí ale touha po světovosti opadla tak rychle, jak se objevila a Samanthy a Quentiny na pískovišti už tak moc nepotkáváme.

...
Autor: Shutterstock.com
Při výběru jména dnes naopak rodiče často hledí na rodinné tradice a pojmenují nastávající ratolesti po svých rodičích či prarodičích. Jiné rodiny zase používají jistý počet jmen stále dokola nebo dávají jména podobná: Marie – Mariana, Luboš – Lubor a podobně.

V poslední době se klade také důraz na to, aby mělo jméno český charakter. Rodičům je ale zpravidla jedno, zda jde o jméno slovanské či neslovanské, důležité je, aby bylo počeštělé a mělo kořeny v minulosti. Vyhledávaní jsou tedy Ctirad i Běla, které jsou českého původu, stejně jako Jiří (řecký původ) či Eva (hebrejský původ).

Rozhodujte jako rodina

...
Autor: Shutterstock.com

Hezkým zvykem, který budoucímu staršímu sourozenci usnadní přijetí nového člena rodiny, je, požádat ho, aby pro nového brášku či sestřičku vybral jméno sám. Můžete sice čekat lásku z pískoviště Elišku, stejně jako nejlepšího kamaráda ze školky Davídka, avšak pocit hrdosti a důležitosti, který se vzedme ve vaší ratolesti, nic nenahradí.

Matrika - hlídací pes

...
Autor: Shutterstock.com
Před příliš bujnou fantazií rodičů chrání děti zákon o matrikách, který nepovolí zapsání úplně nových jmen. Jméno, kterým chcete podarovat svoje dítko, musí být existující a musí patřit nějaké skutečné osobě.

Pojmenovat potomka podle pohádkové postavy nebo předmětu u nás možné není. Zákon také zapovídá pojmenovat dítě ženského pohlaví mužským jménem a naopak. Neprojde vám ani budete-li chtít pojmenovat druhého potomka stejně jako toho předchozího.

Autor: brig