Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Desatero, které byste měla říci své dceři, než dospěje

Snad každé z nás matka předala nějakou tu radu, kterou se více či méně řídíme po celý život.
11. února 2014 | 09:25

Jsou věci, které vaší holčičce neřeknou ve škole a které se nedozví z dívčích časopisů, jsou zkrátka věci, které jí může naučit jen maminka.

1. Naučte ji říkat „NE“

Naučte svou dceru, že říci „NE“ není slabost, ale naopak velká síla. Stane se díky tomu silnou osobností, která dokáže vyjádřit svůj názor a nebude podléhat hloupým nápadům svých kamarádů.

2. Naučte ji, že krása musí vycházet zevnitř i zvenku

Krása není všechno a ten kdo je krásný navenek, se o to nějak nezasloužil. Než vaše dcera vyroste, měla by vědět, že krása člověka je v jeho nitru, v tom jaký je a jaké dělá činy, ale zároveň ji nezapomeňte naučit starat se o sebe. Vždyť v dnešním světě se na první dojem dá mnohdy více, než na podrobnější pohled.

Děti si rády čtou pořád stejné příběhy
Autor: profimedia.cz
3. Naučte ji myslet na rodinu

Ne, nemyslíme tím, aby si hned jak to půjde, udělala miminko. Naučte svoji dceru, že ve vás má oporu a že je potřeba, aby i ona byla časem vaší oporou. Naučte ji ctít nejen vás jako rodiče, ale také prarodiče, mluvit s nimi a pomáhat jim. Vy sama se snažte mít důvěru své dcery, aby i ona měla důvěru k vám a mohla se vám svěřit se svými problémy.

4. Naučte ji být zodpovědná

Než bude z vaší dcery dospělá žena, dbejte na to, aby se naučila zodpovědnosti za svoje činy a chování. Naučte ji, že život není jen zábava, ale také práce a na druhou stranu, že není jen o práci, ale také o zábavě.

Matka s dcerou si skvěle rozumí
Autor: profimedia.cz
5. Naučte ji mít se ráda

Člověka, který sám sebe nemá rád, nemůže mít rádo ani jeho okolí. To je věc, kterou byste své dceři měla říci. Je jedno jestli má velká nebo malá prsa, jestli jí narostl velký nos či odstáté uši, nikdy ji neshazujte a naopak ji naučte, jak se svou vadou na kráse vypořádat. Bude-li se mít ráda a bude-li z ní vyzařovat sebevědomí, nikdo nebude o jejím velkém nosu přemýšlet.

6. Naučte ji trpělivosti

Jestli byste něčemu svou holčičku měla naučit, pak je to trpělivosti. Dejte jí najevo, že na ty nejkrásnější a nejdůležitější věci, si člověk někdy musí počkat. Ať už je to drahá kabelka na kterou si musí našetřit, úspěch nebo životní láska.

7. Naučte ji neutíkat před problémy

Žádný problém se nevyřeší sám a strkat hlavu do písku mohou jen blázni. Vaše dcera by měla vědět, že postavit se problému čelem je nejlepším řešením, ať je jakýkoli.

Očkování proti rakovině děložního čípku bude pro dívky od 13 do 14 let zdarma
Autor: profimedia.cz
8. Naučte jí nezávidět

Přestože se jí může zdát něčí život lepší, jednodušší a šťastnější, vysvětlete své dcerce, že závist jí ono štěstí rozhodně nepřinese. Naučte jí, že pokud není spokojená se svým vlastním životem, nestačí jen fňukat a užírat se závistí, naopak musí něco udělat, je to totiž jen ona, kdo jej může změnit.

9. Naučte ji být osobností

Mít vlastní názor a nebát se jej říci, to je něco, co byste dceři měla dát do vínku. Neznamená to, že musí pokaždé někomu odporovat a hádat se s ním, ale měla vědět, že vyjádřit svůj postoj k věci, je důležité.

Snad každé z nás matka předala nějakou tu radu, kterou se více či méně řídíme po celý život.
Autor: Shutterstock.com
10. Naučte jí, že sex by měl být zábava

Možná vám to připadá divné, ale je to něco, co by každá žena měla vědět. Nebojte se dceři říci, že sex je důležitou součástí partnerského života a že by měl bavit oba partnery, jedině tak se nerozhodne jít s někým do postele pod nátlakem.