Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Vypněte to a mluvte spolu! Jak nám internet ničí vztahy

Vypadá takhle trávení volného času i u vás? Měli byste se nad tím zamyslet...
30. července 2014 | 13:45

U těch sousedů je ale pohoda. On v klídku u svého počítače, ona u notebooku, děti v tichosti u sebe v pokoji… Proč právě u nás doma se musíme pořád dohadovat kvůli každé hlouposti? Stop! Klidně se i hádejte. Hlavně spolu nezapoměňte mluvit.

 

Internet, mobil, facebook… Máma, táta, holka, kluk, všichni si s nimi rozumí. Už je to nějakou dobu, co se sem přesunuly i vztahy, láska a sex. Víte, co se u vás doma právě teď děje? Technika hraje do karet každému, kdo potřebuje utajení. Je tu ale jedna cesta, jak zjistit pravý stav věcí. Vaše vztahy se díky ní nezauzlují. Nebo je možná dostanete šanci rozvázat.

Uzel první: Erotický chat? To přece není nevěra!

Petr se Soňou se vzali po roční známosti a brzy se jim narodil malý Péťa. Potud vše v pořádku. Po dalším roce se Soňa vrátila do práce, už se moc těšila. Petr podnikal, mohli se tak při troše dobré vůle u syna vystřídat. Následoval kolotoč práce a vzájemného míjení se.

„Byl jsem otupělý, doma pořád sám, a když jsme se tu se Soňou sešli, běhala okolo malého a usínala v chůzi. Hrozně mi chyběla zábava, pohoda, sex. Jednou večer jsem vyzkoušel internetovou seznamku, jen tak, co to udělá,“ říká Petr. A udělalo… Našla se Ona, v téměř stejné situaci. Stala se pro Petra ztělesněním všeho, co mu chybělo.

„Těším se na každý večer, až se dostanu v klidu k počítači. Bavíme se spolu, je vtipná, vášnivá. Vzrušuje mě, potřebuju ji pořád víc, nikdy mě nenapadlo, jak úžasná je virtuální erotika,“ říká Petr a druhým dechem dodává: „Soňu mám rád, nechci ji opustit, proč taky. Takhle mi to vyhovuje a nikomu neubližuju. Jsem doma, pomáhám s malým - a cítím se skvěle.“ O poznání méně skvěle se ale cítí Soňa. Sám Petr tuší, že je to jen náhražka, i to, že Soňa by to asi viděla jinak…

Jak ho rozvážete?

Podle partnerských poradců je podstatou nevěry psychická nepřítomnost a citová izolace. Váš partner se intimně baví s někým jiným, stále víc se vám odcizuje. Že sedí doma, s prominutím, na zadku? Na co vám to je?

Řešení vidí poradci stejné jako při běžné nevěře. Dvojice si musí začít znovu povídat, hledat, kde je problém, kdy a proč se objevil. A vyvarovat se ho v budoucnu.

Uzel druhý: Sexting? S tím moje dítě nemá nic společného!

Co je to„sexting“? Výraz vznikl relativně nedávno a označuje posílání erotických soukromých fotek a videí přes mobilní telefony a e-mail. Výzkumy v zahraničí ukázaly, že sexting považuje za zcela normální naprostá většina mladých lidí a taky ho často provozuje.

Že jste si jistá, že váš potomek nic takového nedělá a o ničem takovém ani neví? I paní Jana byla v šoku, když zjistila, proč její dcera nejí, nespí. „Nechápu to. Přiznala se, jaké poslala nedávno svému příteli video, raději jsem ho ani nechtěla vidět. Jenže - dnes se na něj může podívat každý.“ S přítelem se Janina dcera před týdnem rozešla, a výsledek? On vystavil video na veřejně dostupné stránky.

Jak ho rozvážete?

Když situace zajde tak daleko, už jde rozvazování ztuha. Co je tady ale podstatné? Možná nemuselo k ničemu dojít, možná… Jenže když už se stalo, naše rada zní: mluvte se svým potomkem, naslouchejte mu a snažte se porozumět. V takové situaci by nikdo neměl zůstat sám.

Uzel třetí: Povídání u společného stolu? Nestíháme!

To zní hezky, popovídat si všichni dohromady, třeba u večeře. „Vůbec si neumím představit, jak bych zvládla nahnat rodinu večer ke stolu. Každý přijde jindy, chce jíst hned. Ani by o to nestáli,“ tvrdí paní Petra. Jste na tom podobně?

Nezáleží co jíte, ale s kým jíte! Každý den si vyhraďte alespoň hodinu na povídání a naslouchání si.
Autor: Profimedia.cz

Na nic nečekejte a rozvazujte!

„Dnešní rodina už spolu netráví tolik času jako dřív, a tak se i vzájemná komunikace omezuje často pouze na věcná organizační sdělení, co kdo a kdy má udělat, zařídit…,“ varuje psycholožka Miluše Konečná z Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy a pokračuje: „Přestává být obvyklé, že se rodina schází k večeři, aby si spolu popovídali. Častější je případ, kdy si každý,něco vezme‘ a jde si po svém. Komunikaci mezi členy rodiny pak nahrazuje komunikace prostřednictvím sociálních sítí, kam se často přesunuje intimní život rodiny. Mezi nejčastější potíže mých klientů patří právě potíže v komunikaci.“ Trvejte na společných večeřích. Kdyby měly být pozdě večer, nevadí, připravte jen něco lehkého. Nejde o to, co jíte, ale s kým jíte.

Rodinné ságy neznáme. Jen ty televizní

Kde se co pokazilo?

Z rodin se vytrácejí i další rituály, které jsou příležitostí k posilování vztahů mezi jejími členy. Jsou to rituály vítání a loučení při příchodu a odchodu, rituál ukládání se ke spánku a další. Televizní seriály o rodinných ságách a jejich pravidelné sledování tak nahrazuje vaše skutečné příběhy. Doma chybí vyprávění rodinných legend, které nejen upevňují vztahy mezi vámi, ale vytvářejí i důležité pouto mezi generacemi.

Má to řešení?

„Někdy je těžké najít vhodná slova, zvlášť když vám druhý nechce naslouchat, ale pořád to zkoušejte. Pokud chcete mít dobré vztahy v rodině, a aby tam panovala pohoda a důvěra, je třeba spolu mluvit, naslouchat si a snažit se si porozumět,“ uzavírá psycholožka Miluše Konečná.

Co vaší rodině prospěje:

  • Pěstujte si rodinné rituály: vítání a loučení při příchodu a odchodu, pusa na dobrou noc...
  • Povídejte si a naslouchejte si aspoň hodinu denně. Když budete chtít, čas si najdete.
  • V rozhovoru dopřejte tomu druhému, aby byl sám sebou. Nechtějte, aby byl tím, kým chcete vy.
  • Neobejdete se bez ochoty odpouštět. 
Video se připravuje ...