Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Po manželovi mi zůstaly jen dluhy, nový zákoník mě dostal na dno!

Paní Irena se kvůli novému občanskému zákoníku dostala do patové situace.
12. února 2014 | 06:00

Mějte se na pozoru! Podle nového občanského zákoníku musíte zaplatit všechny dluhy vašeho manžela. Neochrání vás ani předmanželská smlouva či oddělený majetek.

Stále více přibývají příběhy žen, které se dostaly do krizové finanční situace potom, co na jejich bedra padly manželovi dluhy. Své o tom ví i paní Irena z Plzně, která žila téměř deset let dokonalý život. S manželem vychovávala dvě děti školního věku a jejich rodinné fotografie připomínaly fotky z "katalogu na štěstí".

"Manžel měl skvělý plat a díky tomu jsem mohla trávit téměř všechen čas s dětmi a starat se o domácnost. O stav rodinného rozpočtu jsem se nikdy nezajímala", vypráví paní Irena. Idylka ovšem netrvala věčně. Následkem nešťastného pádu Irena ovdověla a život se jí sesypal jako domeček z karet. Tehdy ještě netušila, co jí čeká.

Zoufalá vdova totiž zjistila, že luxusní dovolené a pohodlný život se podepsaly na stavu manželova konta. "Sešla jsem se s Tomášovým kolegou, který mi prozradil, že manželovy dluhy se vyšplhaly velmi vysoko. Byla jsem na dně", přiznává. Pár dnů po manželově pohřbu již stála tváří v tvář věřitelům, kteří chtěli získat své pohledávky.

Fatální chyba

Paní Irena a spousta dalších žen udělala zásadní chybu, nezajímala se o finanční situaci svého manžela. V dobře fungujícím vztahu by měli mít partneři alespoň hrubý přehled o vzájemných finančních stavech, protože zodpovědnosti za toho druhého se kvůli novému občanskému zákoníku nezbavíte ani předmanželskou smlouvou či odděleným majetkem. Tyto opatření fungují pouze při rozdělování majetku po rozvodu.

Jak reagovat na věřitele?

Rozhodně se nevyplatí se před věřiteli schovávat. Spíše se s nimi zkuste domluvit na splácení nízkou částkou, i když to bude znamenat, že dluhy budete splácet opravdu hodně dlouho. Pomoc může poskytnout i banka, která vám sestaví splátkový kalendář, který vám těžkou situaci alespoň trochu vylepší.

Po kom ještě dědíme dluhy?

Od letošního ledna dědí pozůstalí po svých příbuzných dluhy v plné výši. Řešením je tzv. výhradní soupiska majetku zemřelého, díky které zaplatí dluhy jen do výše nabytého dědictví. Neplatí to ovšem v případě manželů. Další možností, jak se těmto nepříjemným peripetiím vyhnout, je zřeknout se majetku svého příbuzného již během jeho života. To vás od dluhů a problémů s věřiteli ochrání.