Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 19°C

Dojemný dopis stárnoucí matky dceři: Podej mi ruku. Prosím...

Matka a dcera
28. ledna 2014 | 11:00

Sociální sítě v těchto dnech zaplavil tento dojemný dopis stárnoucí matky, která jej píše své dceři. Až si tyto řádky přečtete, zamyslete se a co nejdříve své rodiče, prarodiče a jiné blízké navštivte.

Přiznám se, že se málokdy podívám na věci, které kolují po facebooku a kdekdo je sdílí. Když jsem si ale přečetla tento dopis, opravdu mi bylo do pláče nad jeho pravdivostí. Tento dopis, jehož autorem je Guillermo Peña, je pro všechny dcery, které sledují, jak jejich matky, ale nejen ony, stárnou, aby si uvědomily, že právě teď je zapotřebí oplatit jim jejich péči, trpělivost a lásku, kterou ony nám dávaly v dětství.

Opravdu dojemný dopis

Má drahá,
Každý den vidím, jak stárnu, a proto tě prosím, měj se mnou trpělivost a snaž se pochopit, čím procházím.

Pokud mi něco musíš stále dokola opakovat, prosím neříkej mi „to samé jsem ti říkala před minutou“ a vzpomeň si na dobu, kdy jsi byla malá a jsem ti musela večer co večer vyprávět stále ten stejný příběh, dokud jsi neusnula. Někdy se stane, že se nechci vykoupat, neuváděj mě prosím do rozpaků a nezlob se na mě. Pamatuji si, jak jsem tě musela jako malou nahánět, když jsem se tě snažila osprchovat a ty ses vymlouvala, jak jsi mohla.

Podejte svým blízkým pomocnou ruku
Autor: Shutterstock.com
Když vidíš, jak nerozumím novým věcem, dej mi prosím čas a nedívej se na mě pohrdavě. Vzpomeň si, jak jsem tě trpělivě učila každou věc, ať už to bylo oblékání, česání nebo to, jak hezky jíst. Pokud občas ztrácím trochu pojem o tom, o čem mluvíme, dej mi prosím čas si vzpomenout a zorientovat se. Nebuď nervózní, netrpělivá a arogantní, i pro mě je to těžké, když si nemohu vzpomenout. V té chvíli vím jen to, že chci být s tebou a že jsi pro mě tou nejdůležitější.

A když mi moje staré unavené nohy nedovolí pohybovat se tak rychle, jako dříve, podej mi prosím ruku tak, jako já jsem ti podávala svou, když ses poprvé snažila chodit. Přijdou dny, kdy jsem smutná ze stáří, prosím pochop mě, vezmi mě za ruku a buď se mnou do konce života. Miluji čas, který jsem s tebou strávila a děkuji za něj. Vždycky jsem tu byla pro tebe a chci jen říci, miluji tě moje milovaná dcero.