Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak naučit dítě spát celou noc? Vyzkoušejte metodu 5-10-20

Naučte vaše dítě spát celou noc.
9. února 2014 | 12:00

Už bylo dost probdělých nocí! Nečekejte, než se vaše dítě samo naučí neprobouzet se a vštipte mu heslo "V noci se spí" už dnes. Začít můžete už u  čtyřměsíčního mimina!

Každou noc, kdy mě má dcera pravidelně několikrát budila, jsem se ptala: "kdy už vydrží spát celou noc a já si vychutnám osm hodin nerušného spánku?" Nesmířila jsem se s odpovědí zasloužilých matek: "To si ještě počkáš!" a pátrala. Nakonec objevila metodu, která funguje!

Obrňte se

Ta metoda se jmenuje 5-10-20 a hned na začátek vás chci upozornit, že je sice funkční, ale na první tři dny to chce, obrnit se trpělivostí a nepolevit. Což bývá dost těžké, když vás vaše maličké z postýlky zoufale volá. Já vydržela a už teď sklízím ovoce.

Začněte jednoduše. "Vaše maličké je připravené spát celou noc už od čtyř měsíců života, už nepotřebuje jíst každé tři hodiny," říká pediatr, autor knihy Napapat, vykakat a spát, Scott W. Cohen. Spíš než hlady, brečí v noci proto, že potřebuje ukonejšit a před krmením dává přednost vaší náruči (případně vašemu prsu). "Dítě tohoto věku by mělo vydržet desetihodinový spánek," upozorňuje pediatr.

Bolí ho bříško, proto pláče.
Autor: profimedia.cz

Začněte o víkendu

Začněte (nejlépe o víkendu) tím, že k dítěti hned nepřiběhnete, když z postýlky začne kňourat. Počkejte pět minut, a teprve potom ho běžte ukonejšit. Neberte ho do náruče, zkontrolujte, pohlaďte, nezůstávejte u něj déle než pět minut. Brečí jen proto, že nedostalo, to co obvykle. Jestli se poté v průběhu noci znovu rozpláče, prodlužte interval na deset minut, než k němu přijdete. "Počínaje třetí noční kontrolou za ním choďte vždy s patnáctiminutovým intervalem," doporučuje lékař.

Když vytrváte, dodržíte plán, zhruba do týdne, by se vaše dítě mělo naučit spát celou noc, bez toho, aniž by plakalo a dožadovalo se vás. "Natrénovat s dítětem, aby se samo utišilo a zase usnulo, je žádoucí pro dítě," tvrdí Scott W. Cohen, "necháte-li ho plakat, nezpůsobíte mu žádnou psychickou újmu, pouze ho naučíte něco nového a cenného!"

Tak co pustíte se teď o víkendu do toho?

Autor: ali