Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Co a jak se má dítě do šesti let naučit?

Prvňák by se měl umět podepsat
23. ledna 2011 | 08:00

Jazykové kurzy, hudební kroužek, sportovní kluby. Možností vzdělávání dětí každoročně přibývá. A odborníci mají jasno – věk do šesti let je v rámci výchovy dítěte nejdůležitější. Ale co je opravdu pro dítě nejlepší? Blesk.cz přináší odpovědi na pět nejčastěji kladených otázek.

Kolik vědomostí může dětský mozek pojmout?

Mezi schopnostmi mozku dítěte a dospělého není rozdíl, situace se liší jen v množství znalostí. Jedno je ale jisté – čím pestřejší denní režim, tím lépe. Více kroužků se tedy nebát a jen dítě pěkně zaúkolovat.

Jak se má dítě učit?

Na tuto otázku nelze přesně odpovědět, protože metody musí být individuální. Určitě ale platí pravidlo škola hrou. Na děti do šesti let dále nejvíce platí, když mu ukážete, jak se něco dělá, a ono to potom zkusí zopakovat nebo například problematiku převést na pohádku a tu mu převyprávět. Důležité je také nezapomenout děti chválit a podporovat. A mít pevné nervy na jejich všetečné otázky. Znát odpovědi je nutnost!

Co se učí dětí od tří let?

Batolata to mají jasné. Učí se uchopovat věci, chodit, základy mateřštiny. Ale co děti starší? Toto je doba pro různé říkanky a hádanky, aby trénovaly paměť a základy logického myšlení. Už se mohou učit i počítat. Výchovné je i hodně chodit do přírody a říkat jim jak se jmenuje která kytička. Mnozí experti jsou proti hraní dětí na počítači, ale neodvrhujme to úplně. Když bude děťátko hrát maximálně třicet minut nějakou pro něj vhodnou hru, procvičí si motoriku. Navíc v dnešní době je dobré začít s prací na počítači co nejdříve, bude se to hodit.

Jak se dítě naučí dobře mluvit a je dobré začít ho učit cizí jazyk?

I když dítě ještě nemluví, vnímá. Takže mluvit, mluvit, mluvit. A to nejlépe srozumitelně. Je jasné, že roztomilý kukuč batolete přímo svádí k tomu, aby na něj všichni šišlali, ale to není pro komunikační schopnosti dítěte prospěšné. Když trošku poporoste a žvatlá, učte ho různé říkanky a písničky. Ve věku čtyř let už by dítě mělo mateřštinu ovládat natolik, že by mělo být schopno začít se učit cizí jazyk. Pro jeho budoucnost je dobré, pokud začne už takhle brzy, protože co se v mládí naučíš…

Kde se bude dítěti učit nejlépe?

Domácí péče je rozhodně nejlepší, ale pokud není zbytí kvůli práci nebo například chcete, aby vaše dítě umělo hrát na hudební nástroj, na který vy neumíte, existují i odborníci. V případě svěření někomu takovému dítě je rozhodně bezpodmínečné zjistit si všechny možné potřebné  informace. Důležitá je samozřejmě praxe. Dále by se ratolest měla vídat s vrstevníky, tím se také hodně naučí.

Autor: INT, mivr