Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

3 rady, jak si vyjednat plat podle svých představ

Nezapomeňte na to dát si pozor, jak se u pohovoru chovat a zaměřte se na řeč vlastního těla.
18. srpna 2012 | 06:26

Chystáte se na pracovní pohovor? Pak myslete na to, co odpovíte, až se vás potenciální šéf zeptá na vaši představu o platu.

Vyjednávání o jeho výši často připomíná partičku pokeru. Vyhrává totiž ten, kdo umí lépe „blufovat“!

Štěstí přeje připraveným

Vyjednávání o platu rozhodně nepodceňujte. Předem si zjistěte, jak vysoký plat bývá v dané pozici obvyklý. Užitečné rady najdete v informačním systému, který je zveřejněný na webu ministerstva práce a sociálních věcí.

Pak si stanovte vlastní platový cíl, tedy minimální a maximální částku, o kterou chcete licitovat. Mějte přitom na paměti, že své platové požadavky můžete prosadit jedině tehdy, když budete při vyjednávání věcní a milí.

Archív
Autor: Profimedia
Méně nemusí vždy znamenat více!

„Chtěla bych tak pětadvacet až třicet čistého…“ Tak s podobnou větou u pohovoru tedy rozhodně nepochodíte. Je totiž logické, že zaměstnavatel se přikloní k té nižší částce, i kdyby pro vás měl připraveno právě těch třicet tisíc.

Mnohem efektivnější je takzvaná otevírací nabídka. To znamená, že váš požadavek na plat mírně nadsadíte a pokud zaměstnavatel řekne o něco méně, nebude vás to přece jen tolik „bolet“.

794199:gallery:true:true

Gesta prozradí hodně

Pokud už máte argumenty připravené, nezapomeňte na to dát si pozor, jak se u pohovoru chovat a zaměřte se na řeč vlastního těla. Nejisté poposedávání, nervózní poklepávání prstů o stůl, tikající nejistý pohled nebo klopení zraku, vzbudí u vašeho potenciálního šéfa otázky, zda jste si opravdu jisti sami sebou a jestli před ním něco neskrýváte.

Nedostatek sebevědomí a přílišná poddajnost vás můžou o místo jednoduše připravit. Své slabosti tak zkrátka nechte doma a řiďte se svou intuicí a zdravým rozumem.

Hodně štěstí!

Autor: Zdroj: Poradenská společnost Neumann & Partners, dit, Klena