Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Blesk radí: Co dělat, když v práci neplatí!?

Čekáte na výplatu marně už několik týdnů či měsíců? Přestáváte věřit, že se situace otočí k lepšímu? Máte možnost odejít z firmy prakticky okamžitě. Jak na to, vám radí odborníci z finančního serveru Měšec.cz.

Je smutné, že se váš zaměstnavatel, třeba i nezaviněně, dostal do potíží. Vy ale nemáte žádnou povinnost na zlepšení situace trpělivě čekat. Z práce můžete okamžitě odejít. Podmínkou je, že vám firma nevyplatila mzdu nebo náhradu mzdy, případně jakoukoli její část do patnácti dnů od uplynutí termínu splatnosti. Pozor dejte na dodržení lhůty. Pracovní poměr můžete pak zrušit okamžitě nejpozději do jednoho roku ode dne, kdy došlo k výše uvedené situaci.

Na co máte nárok

Zajděte k právníkovi, případně oslovte úřad práce. Tam se dozvíte, jakou náhradu můžete žádat od státu. V tomto ohledu totiž platí i zajímavé novinky. Každopádně i tady je třeba dodržet jisté lhůty. Se sháněním informací proto neotálejte, abyste nepropásla šanci přijít si na odpovídající finanční náplast.

Kolik dostanete?

Výše finanční pomoci je individuální, záleží na mnoha okolnostech. Maximálně však můžete od státu dostat za tři měsíce něco málo přes sto tisíc korun. Jde však o hrubou „mzdu“. Je třeba počítat s odečtením povinných odvodů, které provede úřad práce.

Za služební cestu peníze oželte

Cestovní náhrady za uskutečněnou pracovní cestu, příspěvky na kulturní, sportovní akce a dovolenou nejsou mzdou nebo náhradou mzdy. V těchto případech se s peněžní náhradou rozlučte.

Šéfové mají smůlu

S pomocí státu se může rozloučit ten, který byl v určitém období v jisté vedoucí pozici firmy a logicky tak mohl mít na neúspěchu firmy podíl. Podle práva si finanční pomoc nezaslouží.

Shánění práce nebude snazší

Odborníci nečekají, že se situace na trhu práce obrátí k lepšímu. „I v následujících měsících bude velmi těžké najít dobré zaměstnání. Zlepšení je možné čekat jen v měsících, kdy přibude nabídka sezonních prací,“ říká Dalibor Z. Chvátal, šéfredaktor serveru Měšec.cz. Koncem roku se opět očekává vcelku vysoká nezaměstnanost. Nejvíce se o místo budou třást lidé s nízkým vzděláním.

Dokud můžete, šetřete

Vyplatí se myslet na situace, které vás můžou přivést do finanční tísně. Pro tyto případy byste měla mít vytvořenou nejnutnější rezervu. Ta činí minimálně tři měsíční platy. S touto částkou snáze přečkáte nejnáročnější období bez pravidelného příjmu.

Nemůžete splácet dluhy?

Pokud jste se dostala do patové situace a nemůžete splácet dluhy, nejprve se spojte s těmi, kteří vám peníze poskytli. Většina finančních institucí tento krok ocení a bude se snažit vám vyjít vstříc. Můžete se dočkat třeba dočasného snížení splátek nebo jejich odložení. Do čeho se určitě nepouštějte, je pořízení si další půjčky, která by pokryla existující dluhy. Dostanete se do úvěrové pasti, ze které se jen těžko uniká. Navíc při ručení nemovitostí, což je velmi časté, hrozí, že můžete přijít o veškerý majetek.

Autor: kač