Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ztratili jste práci? Poradíme vám co a jak

Pracovala jsme doma, navíc na volné noze. Rodina mě měla k dispozici a mě bylo dobře na duši, že alespoň dílem přispívám do rodinného rozpočtu a držím se #39;tak trochu v obraze#39;.
2. dubna 2009 | 12:31

Pro mnoho lidí je ztráta zaměstnání čím dál větším strašákem. My vám dnes přinášíme pár dobrých rad, co dělat, když zůstanete bez práce.

Prvním krokem je nahlášení situace na příslušném obvodním úřadu práce, sociálních věcí a rodiny. Tam vyplníte žádost o zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání. K žádosti stačí předložit občanský průkaz a potvrzení s přesným datem ukončení zaměstnání. Když podáte žádost do sedmi kalendářních dnů od rozvázání pracovního poměru, do evidence vás zařadí následující den po skončení pracovního poměru.

Hledat nové místo musíte sami
Přestože vám úřad práce, sociálních věcí a rodiny musí nejméně jednou za měsíc nabídnout vhodné pracovní místo, nespoléhejte příliš na to, že vám práci najde. Některé úřady jsou tak zavalené vyplňováním formulářů a administrativními úkony, že na samotné hledání zaměstnání pro uchazeče práce jim zbývá málo času. Počítejte s tím, že minimálně jednou za měsíc budete muset úřad navštívit. Pokud se ve stanovenou dobu nedostavíte, má úřad právo vás z evidence uchazečů o zaměstnání vyřadit. Když se vám podaří zaměstnat, musíte to úřadu nahlásit nejpozději do tří dnů od uzavření smlouvy se zaměstnavatelem.

Podpora v nezaměstnanosti
Pokud chcete během hledání nové práce pobírat podporu v nezaměstnanosti, musíte o ni požádat na úřadu práce. Tentokrát vám nestačí jen občanský průkaz. Je třeba také předložit potvrzení o zaměstnání (zápočtový list), potvrzení o výši průměrného výdělku, ze kterého se pak vypočítává výše podpory, a dohodu o ukončení pracovního poměru. Od ledna letošního roku nebude podpora v nezaměstnanosti vyplácená uchazeči, který v posledním půl roce opakovaně ukončil vhodné zaměstnání, které mu úřad práce zprostředkoval.

Nízký výdělek

Můžete být v evidenci uchazečů a pobírat podporu v nezaměstnanosti, a zároveň pracovat. Váš příjem z výdělečné činnosti ale nesmí měsíčně přesáhnout výši poloviny minimální mzdy. Pokud si tedy vyděláte do 4000 Kč měsíčně, jde o nekolidující zaměstnání a nebrání vám v pobírání podpory v nezaměstnanosti. Pokud tuto částku přesáhnete, nesplňujete podmínky zařazení do evidence a jste z ní vyřazeni. Rozhodnutí o vyřazení dostanete obvykle formou doporučeného dopisu.

Zdravotní pojištění
Jste-li zařazeni do evidence uchazečů o zaměstnání a nejste současně zaměstnanec ani osoba samostatně výdělečně činná, zdravotní pojištění za vás hradí stát. Jako pojištěnec jste povinni oznámit své zdravotní pojišťovně nejpozději do osmi dnů od skončení pracovního poměru skutečnosti rozhodující pro vznik nebo zánik povinnosti státu platit za vás pojistné. Tyto skutečnosti může za zaměstnance nahlásit i zaměstnavatel, musí to ale udělat do konce kalendářního měsíce, který následuje po měsíci, kdy došlo ke změně.

ZEPTALY JSME SE VÁS

KDE ŠETŘÍTE VY...

Hana Daňková, 46 let,
dělnice, žije sama

Hanka Daňková
Autor: archiv

Hanka Daňková se po rozvodu se sama starala o své dvě děti, proto je zvyklá, že finanční zátěž leží jen na ní. Samoživitelky nikdy nemají příliš na růžích ustláno, takže i ona se naučila šetřit dřív, než se o krizi začalo mluvit.

Za co nejvíc utrácíte?
Jsem docela skromná, ale také trochu mlsná, takže jediné, co si občas dopřávám, je dobré jídlo. Za parádu ani kosmetiku neutrácím téměř vůbec nic. Těžko bych se mohla ještě víc uskromnit.

Jste zvyklá nerozhazovat?
Několik let jsem kromě dětí živila i maminku, která měla nízký důchod. Z práce jsem rovnou běžela pracovat na záhumenek, protože pěstováním zeleniny se hodně ušetřilo. Děti jsou dnes dospělé, takže živím už jen sama sebe, ale můj finanční rozpočet je i tak napjatý.

Pracujete v továrně, která snižuje stavy zaměstnanců, bojíte se propouštění?
Doufám, že mě se propouštění netýká. Jsem zvyklá hodně pracovat a vždycky jsem se snažila zaměstnavateli vyhovět. Když mi volali během nemocenské, abych jim přišla pomoct, sebrala jsem se a šla do práce. Navíc jsem zvyklá na opravdu těžkou práci, takže si myslím, že kdyby bylo nejhůř, tak bych snad nějaké místo našla.

Autor: vin, lena