Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

15 triků pro chytré nakupování aneb Kdo šetří má za tři

15 triků pro chytré nakupování
1. dubna 2009 | 13:16

Vaše finanční rezervy se tenčí a vy přemýšlíte, kde ještě ušetřit? Možná existují možnosti, o kterých netušíte nebo jste nevěděla, jak je využít.

1. Nakupujte s rozvahou

Než se vypravíte na nákup, zvažte předem, co chcete nakoupit. Vždy je dobré si předem připravit seznam, platí to nejen pro potraviny, ale také pro nejrůznější spotřební artikl.
Nakupování ve slevách se stalo téměř sportovní disciplínou. Chlubíme se skvělými úlovky, které jsme pořídily při velkém štěstí dokonce i za pouhých 30 % původní ceny. Důležité je ale naučit se rozeznat, co opravdu potřebujeme. Vyvarujte se nákupu výrobků nejrůznějšího sortimentu, které svádějí ke koupi za natolik sníženou cenu, že nechat je tam by byl opravdu hřích. Pokud se tak stalo, netrapte se výčitkami, ale popřemýšlejte, komu ve vašem okolí by přebytečná věc udělala radost.

2. Ověřte si cenu

Vaše potřeba nabrala konkrétní podobu? Ať už jde o nákup nové kabelky nebo třeba pračky, určitě se vyplatí, když se zorientujete v cenové nabídce prostřednictvím internetu. I když neholdujete elektronickým nákupům, můžete si přesto ověřit, zda konkrétní výrobek nepořídíte jinde za výhodnější cenu. Na internetu najdete i porovnání cen toho kterého zboží.

15 triků pro chytré nakupování
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

3. Buďte věrná – obchodům

K některým prodejcům se vyplatí pravidelně se vracet. Při příležitosti prvního nákupu obdržíte kartu, na kterou se vám při další útratě automaticky načítají body, které pak můžete využít v podobě slevy nebo prémie. Pokud jste čtyřčlenná rodina, rozhodně neprohloupíte, když se budete například „obouvat“ tam, kde vám nabídnou podobnou službu. Totéž platí i při pořizování sportovního oblečení a dalších potřeb.

4. Sledujte a používejte slevové kupony

Na stránkách periodik ale i propagačních letáků se občas objevují slevové kupony. V rámci jednorázových akcí můžete najít kupony i v časopisech, možná ještě máte v paměti Dny Blesku pro ženy. Nabízené slevy dosahují u některých výrobků až 50 %.

5. Využívejte rodinné slevy

Při nejrůznějších volnočasových aktivitách, které podnikáte s celou rodinou, se vyplatí informovat se na výhody a slevy pro rodiny s dětmi. Rodinné vstupné do muzeí, do zoo, do kin už jsou dnes velmi rozšířeným vstřícným krokem směrem k rodinám s dětmi. Finanční úlevu nabízejí i mnohá sportoviště ve formě rodinných pasů apod. Možná už jste se o tom přesvědčila v zimě při pořizování permanentek na některé vleky, podobné výhody zaznamenáte i při vstupu do aquaparků apod.

15 triků pro chytré nakupování
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

6. Kupujte výrobky v rodinném balení

Pokud vaše domácnost čítá více členů, určitě už jste si zvykla dávat přednost rodinnému balení.
U většiny výrobků platí, že nešetří jen vaši peněženku, ale i životní prostředí. Za jednu z variant tohoto způsobu nakupování lze považovat i nejrůznější promo akce typu zaplať dva a dostaneš tři apod. Jde většinou o potravinářské nebo drogistické zboží. Pokud se ale výhodná nabídka vztahuje třeba na čokoládu, je na místě zapojit sebekázeň. Protože nákup zubní pasty do zásoby neznamená vyšší spotřebu, ale o sladkostech to většinou říct nejde (určitě to znáte z vlastní zkušenosti a dáte mi za pravdu).

7. Vyrazte za nákupy v pravý čas

Umění vypravit se na nákup v pravou chvíli může znamenat výraznou úsporu. Netýká se to jen sezonních slev, které trvají jen pár týdnů. Plánovat nákup má smysl i v rozmezí jednoho dne. Když projdete tržnicí s ovocem a zeleninou při návratu z práce v podvečerních hodinách, je pravděpodobné, že některé zkáze rychle podléhající plody budou k mání zatím ještě v uspokojivé kvalitě a třeba jen za polovinu původní ceny.

15 triků pro chytré nakupování
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

8. Chcete jet na dovolenou? Berte last minute!

Dovolená z kategorie zájezdů na poslední chvíli může znamenat pro rodinu úsporu šplhající v některých případech až do desítek tisíc. Opačnou úspornou variantou je tzv. first minute, tedy cenové zvýhodnění za to, že se rozhodnete zaplatit dovolenou s velkým předstihem.

9. Cestujte pěkně úsporně vlakem

České dráhy nabízejí kromě obyčejného jízdného velkou nabídku slev. Téměř vždy lze nějakou slevu využít, takže placení plného jízdného je téměř výjimkou. Za všechny jmenujme zpáteční slevu, síťové jízdenky, týdenní, měsíční nebo čtvrtletní traťové jízdenky, zákaznické jízdné, slevy pro skupiny, bonus za způsob nákupu, integrované dopravní systémy. Na adrese www.cd.cz najdete informace, na základě kterých posoudíte, která sleva je právě pro vás nejvhodnější.

10. Nakupujte ve skupince

U některých produktů můžete využít množstevní slevu. Ale k čemu je, když je podmíněná nákupem tolika kusů, že je v žádném případě nevyužijete? Zeptejte se kamarádek, kolegyň a příbuzných, uvidíte, že potřebnou partu k nakupování dáte snadno dohromady.

Ilustrační foto
Autor: Famous.cz

11. Pořádejte soukromé burzy

Možná z vlastní zkušenosti víte, že při troše trpělivosti a štěstí lze najít na burze věc, která vám právě chybí ke spokojenosti. Radost z úlovku násobí i fakt, že vydaná částka je většinou jen zlomkem původní pořizovací ceny. Co takhle uspořádat soukromou burzu? Vyzvěte například známé maminky, aby oprášily oblečení a sportovní vybavení po dětech a povyměňujte si mezi sebou užitečné věci, za které byste jinak zaplatila stovky až tisíce. Nemusíte se samozřejmě omezovat jen na děti, můžete vyhlásit třeba burzu na téma „kabelky“ a váš okoukaný, ale přesto zachovalý model můžete směnit za jiný doplněk.

12. Zkuste internetové aukce

Nakupování formou aukcí znamená nejen úsporu, ale i zábavu. K nejvyšší nabízené ceně můžete přidat jen symbolickou korunu a můžete se stát šťastnou majitelkou vytouženého předmětu, ale stejně tak vás může někdo trumfnout, v tom ale spočívá dobrodružství aukcí.

15 triků pro chytré nakupování
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

13. Za kulturou choďte v ty dny, kdy je vstup zdarma

Milujete umění, ráda byste navštěvovala galerie, ale odrazuje vás cena vstupného? Poznamenejte si do diáře 18. květen. Na toto datum připadá Den muzeí a galerií, kdy jsou jejich expozice přístupné zdarma. Stejně tak i první středu v měsíci máte možnost bezplatně navštívit některé výstavy.

14. Cestujte ve dvou

Náklady na každodenní dojíždění za prací můžete vydělit dvěma (nebo vyšším číslem), pokud se vám podaří sehnat spolujezdce, kteří ve stejném čase musejí absolvovat stejnou trasu. Při větších vzdálenost představuje taková úspora nemalou částku.

15. Nezapomínejte na příspěvky

Ověřte si, na jaké příspěvky máte nárok v rámci zdravotního pojištění. Většinou se týkají očkování, ozdravných pobytů, potravinových doplňků, ale například i některých ochranných pomůcek pro sportovní aktivity (chrániče, cyklistické přilby). Důležité je předložit doklad o zaplacení a vyplnit příslušný formulář na pobočce.

Autor: Ladislava Protivanská, lena
Video se připravuje ...