Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Ručí škola za zdraví vašich dětí?

Areál mlýna zaujme hlavně děti.
10. února 2009 | 08:02

Děti se školou jezdí na výlety i školy v přírodě. Jak to ale je, pokud si třeba zlomí ruku? Odpovídá škola finančně za to, když vaše dítě přijde během školního výletu k úrazu?

Odpovídá:

Mgr. Helena Müllerová,
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Mgr. Helena Müllerová, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Autor: archiv

Kdo je povinen hradit pojištění dítěte na školním výletě?

Dle ustanovení zákoníku práce a občanského zákoníku za škodu vzniklou žákům, kterým je poskytovaná výchova a vzdělávání v základní škole, odpovídá tato škola v době jejich vyučování, příp. v přímé souvislosti s ním (tzn. při akcích souvisejících s výchovně vzdělávací činností školy, tyto aktivity musí být obsaženy v ŠVP).

 

Od ledna děti absolvují sedmnáct vakcinací.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

 

Co toto pojištění zahrnuje?

Vzhledem k právní subjektivitě právnických osob je rozhodnutí o uzavření či neuzavření pojistné smlouvy, jejímž předmětem by bylo pojištění odpovědnosti za škodu vzniklou žákům na zdraví nebo na věcech v době vyučování a v souvislosti s ním, v kompetenci základní školy. Škola rozhoduje o rozsahu případného pojištění. Z toho vyplývá, že informace o výši a rozsahu pojistného může zákonným zástupcům podat pouze základní škola.

Co je škola povinná hradit, když dítě vyrazí na školní výlet či školu v přírodě?

Pojištění žáků základní školy se dotýká § 2 vyhlášky č. 48/2005 Sb., podle kterého může základní škola v souladu se školním vzdělávacím programem organizovat výjezdy do zahraničí, přičemž do nich zařadí pouze ty žáky, kteří předloží písemný souhlas zákonného zástupce a mají uzavřené pojištění odpovědnosti za škodu platné na území příslušného státu a pojištění léčebných výloh v zahraničí (u výjezdu do členského státu EU mají Evropský průkaz zdravotního pojištění nebo potvrzení tento průkaz nahrazující). ZŠ si svoji odpovědnost vůči žákům může pojistit, ovšem není k tomu povinna. Obdobně si můžou pojistit odpovědnost za škodu způsobenou svými dětmi zákonní zástupci, ze zákona k tomu však povinni také nejsou.

Areál mlýna zaujme hlavně děti.
Autor: Miro Miklas, archiv

Autor: připravila: mif