Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co se sourozeneckou rivalitou?

Pijte, pijte, pijte!
6. února 2009 | 07:03

Mám dvě dcery ve věku 8 a 10 let. Poslední dobou se mezi nimi objevuje rivalita, která se vyhrocuje v otevřené rvačky a nenávistné verbální projevy.

Snažila jsem se k nim být vždy spravedlivá a neznevýhodňovat jednu na úkor druhé. Jak se mám zachovat? Je vhodné, abych se snažila zasahovat do jejich neshod? Mám naději, že až vyrostou, budou spolu vycházet?

Odpovídá:

PhDr. Zoja Šedivá,
dětská psycholožka

PhDr. Zoja Šedivá
Autor: archiv

V tomto vývojovém období je zejména u věkově blízkých sourozenců stejného pohlaví určitá míra rivality celkem běžná. Většinou si své vzájemné problémy vyřeší sami, je to pro ně i přirozený trénink, který vyplývá ze sociální role "sourozence" a pomáhá jim řešit vztahy v dalším životě. Je ale dobré najít si pravidelnou chvilku na to, abyste společně s děvčaty probraly, co se které v průběhu dne podařilo, či se naopak nepovedlo, aby se učila vzájemně respektovat své přednosti a tolerovat své nedostatky. Zároveň je potřeba všímat si a chválit každý náznak jejich vzájemné spolupráce a posilovat tak vhodné vzorce chování. S největší pravděpodobností si i přes občasné neshody budou stále více rozumět a budou rády, že "se mají".

Pijte, pijte, pijte!
Autor: Dušan Křístek

Autor: připravila: lap