Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nejtěžší tumor světa vážil dvacet tři kilogramů!

Obří tumor žena z Argentiny nosila rok a půl ve své děloze.
27. srpna 2010 | 16:32

Dlouhých osmnáct měsíců čtyřiapadesátileté Argentince natékalo a rostlo břicho. Když se konečně rozhoupala a šla do nemocnice, lékaři zjistili, že se jí v děloze udělal zhoubný rakovinový nádor. Odstranili ho a zvážili – tumor byl těžký neuvěřitelných 23 kilogramů! Tolik přibližně váží čtyřleté dítě.

„Během své pětatřicetileté kariéry jsem ještě podobný případ neviděl. Slyšeli jsme o tumorech, které vážily 4,5 kilogramů nebo maximálně dvanáct kilogramů,“ řekl argentinskému dennímu tisku El Clarín chirurg Oscar Lopéz, vedoucí kliniky Gandulfo, která stojí na předměstí Buenos Aires.

Už se nemohla ani hýbat

Je jen těžko uvěřitelné, že matka tří dětí, která zákrok podstoupila začátkem srpna, žila s rostoucím tumorem rok a půl. Zajít do nemocnice se možná rozhodla až tehdy, když se mohla jen s obtížemi hýbat. Momentálně leží žena ještě v nemocnici, aby mohli lékaři kontrolovat, jestli se jí nedělají metastázy.

„Když přišla žena do nemocnice, vážila sto čtyřicet kilogramů. Po operaci byla o třicet pět kilogramů lehčí,“ dodal doktor Lopéz.

Obří tumor žena z Argentiny nosila rok a půl ve své děloze.
Autor: ČTK



Autor: INT, mivr, josK