Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

BLESK Srdce pro děti: Pomohli jste jim zlepšit život!

Fotografie
26. prosince 2009 | 23:01

Společný projekt občanského sdružení Život dětem a Blesku Srdce pro děti pomáhá už skoro dva roky postiženým dětem k léčení a pomůckám, které by jim rodiče nemohli pořídit.

Jak si čtyři z letos obdarovaných dětí svoje dárky užívají a co jim v jejich životě ulehčují?

NATÁLKA (4,5)

Zvládá dlouhé cesty

Nemilosrdně si pohrál osud také s životy Dagmary Braunfuchsové (30) a Petra Weisse (31) z Chodova na Karlovarsku. Jejich dcera Natálka (4,5) se narodila s rozštěpem páteře. Toto vážné postižení pohybového aparátu děvčátku způsobilo ochrnutí spodní části těla. Projekt Srdce pro děti nabídl této rodině pomocnou ruku. Přispěl Natálce na speciální zdravotní autosedačku. Díky ní může pohodlně absolvovat dlouhé jízdy autem za svým léčením.

459188:gallery:true:true

Autosedačka od nás

„Měsíčně ujedeme zhruba tisíc kilometrů. Autosedačka je opravdu úžasná. Bez ní bychom nemohli jezdit za specialisty do Českých Budějovic nebo Jánských Lázní. Jsme za ni moc vděční,“ říká maminka Dagmara.

459186:gallery:true:true

Speciální zdravotní autosedačka stála 66 tisíc korun. Má tu výhodu, že dítě může zůstat sedět a přemístí se i se sedačkou. Navíc má různé pomůcky, které tělíčko zafixují, aby se skolióza, kterou Natálka trpí, dále nezhoršovala.

Tančí na vozíku

Blesk rodinu Weissovou navštívil zhruba před půl rokem. Od té doby se ale leccos změnilo. „Natálka začala navštěvovat dvakrát v týdnu chodovský stacionář Mateřídouška. Dále jsme pořídili vozík, na kterém malá jezdí jako drak. Dokonce na něm i tančí. Natálka začala mluvit a pořád nám něco vypráví,“ popisuje novinky maminka.

Postižení Natálky vyžaduje celodenní péči. Kvůli svému ochrnutí se neumí sama vyprázdnit. Nechodí a jen se plazí. Navíc díky skolióze nevydrží dlouho sedět. A co by si takové malé děvčátko ještě přálo jako dárek? „Velkou panenku,“ svěřila se Blesku Natálka.

HONZÍK (7)

Malý autista poznává svět

Honzík Stromek (7) z České Kamenice je autista. Má svůj vlastní svět, do kterého jen tak nikoho nepustí. Svět, kde neexistují všední problémy, kde žijí jen ti, které má rád. Kvůli postižení byly Honzíkovi odepřeny zážitky, které jsou pro děti jeho věku zcela běžné. Jako třeba obyčejná jízda na kole. Ovšem až do okamžiku, kdy Honzíkovi a jeho mamince pomohl Blesk se svým projektem Srdce pro děti. A výsledek skutečně stojí za to.

459172:gallery:true:true

Honzíkova maminka Kateřina Stromková (34) se na deník Blesk obrátila loni na podzim. „Honzík odmalička ostatním klukům závidí kolo a moc si přeje také se projet. Sám ale samozřejmě jezdit nemůže, potřebujeme speciální kolo. Je to vlastně taková čtyřkolka. Má vedle sebe dvě sedačky, já budu řídit a Honzík se vedle mě poveze,“ psala tehdy paní Kateřina. Blesk a Srdce pro děti se rozhodly jejich společný sen splnit a speciální dvojkolo Honzíkovi koupily!

Sjeli už jedny kola

Rodina si nyní speciální dvojkolo nemůže vynachválit. „Stali se z nás náruživí cyklisté, společně si projížďky opravdu užíváme. Když je pěkné počasí, vyrážíme každý den. Za sezonu jsme ujeli zhruba 2000 kilometrů, už jsme stihli zlikvidovat i pláště na pneumatikách,“ smála se maminka Kateřina.

459173:gallery:true:true

Ovšem co je nejdůležitější, Honzíkův stav se od té doby výrazně zlepšil! „Jsem přesvědčená, že je to díky právě kolu a našim výletům. Konečně se dostal mezi lidi, poznává svět a strašně mu to pomáhá.“ Honzík se například velmi zlepšil ve čtení, začal pracovat s internetem, ale především začal více mluvit se svým okolím. „Teď si o některé věci už dokonce dokáže říct. Před tím šlo všechno mimo něj. Moc za to Blesku a nadaci Srdce pro děti děkuju. Už se s Honzíkem moc těšíme na jaro, až naši čtyřkolku zase vytáhneme z garáže,“ dodala na závěr Kateřina Stromková.

IVANKA (17)

Notebook povzbudil i mámu

Lehký život nemá ani dívka upoutaná na invalidní vozík Ivanka Ševčíková (17) z Loun. Nechodí, jednu ruku má nepohyblivou, špatně vidí. Dokáže mít ale potěšení z maličkostí. Velkou radost jí udělal Blesk, když jí prostřednictvím nadace Srdce pro děti koupil vysněný notebook. A umožnil setkání s jejím idolem Ewou Farnou.

459189:gallery:true:true

Učení jde líp

„Jsem strašně šťastná. Ten je krásný,“ slzela skromná dívka, když jí informatik Drahoslav Šámal v létě předával notebook za 28 tisíc korun z příspěvků čtenářů. Notebook jí pomáhá zvládnout učení ve škole. Tam ji Blesk nyní zastihl s asistentkou Libuší Novou (36). „Učení jí jde líp i ji více motivuje,“ řekla žena, která Ivance pomáhá ve škole. Dříve byla praxe taková, že žákyni Speciální základní školy v Lounech musel látku někdo přepisovat. Za dar je vděčná i Ivančina matka Monika Bidovská (44). „Že je o nás zájem a někdo nám pomohl, nakoplo i mě, abych si uspořádala život,“ řekla. S Ivankou se odstěhovala do pronajatého bytu v Lounech z postoloprtského bytu matky, kde společně bydlelo více lidí. „Tady máme soukromí a Ivanka má školu za rohem,“ líčí Monika.

459187:gallery:true:true

Předpověď se nevyplnila

Dvojice je totiž bez auta, matka nemá ani řidičák a denní dojíždění vlakem do školy bylo pro Ivančinu matku fyzicky náročné. Přesouvá ji sama na vozík, obléká ji, obsluhuje ve všem, co postižená dcera potřebuje. Je ráda, že Ivanka je na tom takhle a nevyplnila se předpověď lékařů. Prognóza po jejím narození byla tragická. Má dětskou mozkovou obrnu. Bude nepohyblivá, nebude mluvit, slyšet, ani vidět. To se naštěstí nevyplnilo. Ivanka je hovorná až, až. „Jen ta chůze mě mrzí,“ stýská si dívka. V budoucnu by chtěla pracovat jako telefonní operátorka nebo prostě tam, kde bude mít kontakt s lidmi.

MAREČEK (5)

Mareček běží na dlouhé trati

Za pár měsíců mu bude šest let, ale je na úrovni ani ne ročního dítěte. Mareček Förster z Nové Vsi nedaleko Kolína je vážně nemocný. Genetická porucha, takzvaný Robinowův syndrom, mu nedovoluje vzpřímit se ani postavit na vlastní nožičky. Alespoň částečnou možnost pohybu mu od letošního září umožňuje speciální chodítko Lojzík, na něž přispěli čtenáři Blesku.

459185:gallery:true:true

Šok přišel po porodu

Celé těhotenství Jitky Försterové (34) probíhalo úplně normálně, Mareček přišel na svět v řádném termínu, vážil 3,85 kilogramu a měřil 51 centimetrů. Nedlouho po porodu ale začalo být zřejmé, že něco není v pořádku. Chlapeček ubýval na váze a po prvním měsíci života musel přejít na umělou výživu a celkově neprospíval. Následovala nejrůznější vyšetření z oblasti genetiky, neurologie a mnohá další, až lékaři museli rodičům chlapce sdělit šokující zprávu, že jde právě o Robinowův syndrom.

Hraje na pianino

Försterovi se ale s krutým osudem rozhodně nesmířili. Svého synka přihlásili do speciální školy pro handicapované děti v Poděbradech, každý den s ním rehabilituje odborník a navíc s ním cvičí i doma. „Vidíme velké zlepšení, protože už se sám posadí, což předtím nepřipadalo absolutně v úvahu,“ tvrdí Jiří Förster (36). „Jeho velkou zábavou je hraní na pianino,“ dodal Marečkův tatínek.

459175:gallery:true:true

Chodítko pomáhá

Marečkovi rodiče věří, že speciální chodítko, které v září získal díky projektu Blesk Srdce pro děti, mu velice pomůže. „Mareček sice nemůže chodit, ale alespoň se odráží nožičkama. Je to jeho jediná možnost pohybu a je znát, že se pomalu začíná vertikalizovat. Co bude dál, není jisté, protože je to běh na dlouhou trať a moc záleží na rehabilitaci. Za každé zlepšení jsme velice rádi a všem, kteří nám pomohli, jsme vděčni a moc děkujeme.“

459174:gallery:true:true


JAK MŮŽETE PŘISPĚT I VY? Pošlete jakoukoliv částku na účet 83297339/0800, pod var. symbolem 1234, či přispět dárcovskou SMS ve tvaru: DMS ZIVOTDETEM na 87777 (cena dárcovské SMS činí 30,– Kč)

KDO SE NA NÁS MŮŽE OBRACET? Cílem akce je pomoci hlavně handicapovaným a nemocným dětem. Na Blesk by se tak měli obracet rodiče, rodinní příslušníci či jiné zainteresované osoby od dětí!

KAM PSÁT? Vaše dopisy s popisem problémů konkrétních dětí posílejte na adresu Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7 – heslo »Srdce pro děti«. Můžete samozřejmě i mailovat na adresu srdceprodeti@ringier.cz.


Autor: oce, lac, jad, mor, zp
Video se připravuje ...