Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tomášek (2): Jí pumpou, dýchá trubičkou

24. ledna 2011 | 10:49

Nemilosrdný byl osud k mamince Lence Feitlové (32) z Chebu a hlavně k jejímu synku Tomáškovi (2). Narodil se s těžkou atrézií jícnu. Potravu může přijímat pouze přes speciální sondu, která vede přímo z bříška. Nemalé problémy má Tomáš i s dýcháním. Neustálá péče o syna je psychicky, fyzicky i finančně velmi náročná. Projekt Blesk srdce pro děti se proto rozhodl nabídnout mamince pomocnou ruku.

Tomášek se narodil bez velké části jícnu. Ihned po narození absolvoval první operaci. Další životně důležité zákroky následovaly. Dodnes není v pořádku. Nechodí, nemluví a potravu není schopen přijímat přirozeným způsobem.

Nikdy se normálně nenají

„Tomášek může pozřít pouze tekutou stravu, kterou mu přes speciální pumpu dávkuji přímo do tenkého střeva,“ popisuje maminka. Vývod z bříška se musí několikrát denně dezinfikovat. I přes neustálé čištění se snadno zanítí.

Problémy má Tomášek i s dýcháním. Nedávno mu lékaři do průdušnice zavedli kanylu, přes kterou může dýchat. „Nejhorší bylo období před touto operací. Když mu byl rok, téměř denně kolaboval a já ho pořád musela oživovat,“ vypráví hrůzné zážitky maminka.

Vysoké výdaje rodinu trápí

Chlapeček má silně oslabenou imunitu. Každá byť sebemenší rýma může jeho zdravotní stav velmi zkomplikovat. Rodina má proto problémy i s obstaráváním sterilních injekcí, obvazovým materiálem nebo umělým mlékem.

Tomáškova maminka je samoživitelka s měsíčním příjmem okolo 4 tisíc korun. Výdaje jen za mléko se měsíčně vyšplhají až k 7 tisícům. Projekt Blesk srdce pro děti nezaváhal a začal mamince v těžké finanční situaci pomáhat. „Za každou pomoc jsem velmi vděčná a moc všem děkuji. Maminek s podobným osudem znám spoustu. Škoda že jim nějak nemohu pomoci i já sama,“ dodává maminka Lenka.

„Kvalita života dětí s takto těžkou atrézií bývá velmi špatná. Následky si nesou do dospělosti. Tomášek bude muset zřejmě podstoupit další operativní zákroky, které ale nemusí zaručit, že někdy v budoucnu začne přijímat potravu přirozeným způsobem,“ řekla lékařka Michaela Půhoná.

Jak můžete přispět i vy?

Pošlete jakoukoliv částku na účet 83297339/0800, pod
var. symbolem 1234, či můžete přispět dárcovskou SMS ve tvaru: DMS ZIVOTDETEM na 87777 (cena dárcovské SMS činí 30 Kč).

Když jícen nevede tam, kam má

Atrézie jícnu je vývojová vada, která postihuje zhruba jedno ze tří tisíc narozených dětí, chlapce i dívky. Při atrézii bývá jícen slepě ukončen, tedy nevede do žaludku, nebo je propojen s dýchací trubicí. Tuto vadu je třeba léčit operativně. Postižení novorozenci často trpí refluxem, tedy zvracením přijaté potravy. V horších případech nejsou schopni stravu přijímat jinak než speciálním přístrojem.

Potřebujete pomoct?

Vaše dopisy popisem problémů konkrétních dětí posílejte na adresu Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7 – heslo »Srdce pro děti«. Můžete samozřejmě i mailovat na adresu srdceprodeti@ringier.cz.

Autor: Kateřina Moravcová, Klena
Video se připravuje ...