Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zlatíčka 2013: Hvězdný fotograf radí, jak na vítězné snímky

Zlatíčka
24. dubna 2013 | 06:00

Už v pondělí 29. dubna začíná pátý ročník nejúspěšnější internetové soutěže Zlatíčka. Chcete přihlásit i své děti, ale nemáte žádnou vhodnou fotku? Vyfoťte ji! Zvládnete to i s digitálním kompaktem! Máme pro vás 7 rad, jak na to a čeho se vyvarovat.

Stejně jako v minulých letech i letos budeme hledat ty nej... děti Česka! Na stupních vítězů však mohou stát jen ti nejlepší. A mezi nimi třeba to vaše „zlatíčko“. Rozhodující může být právě kvalita snímku, která hlasující čtenáře významně ovlivní.

Fotograf slavných osobností Jan Tůma
Autor: Jan Tůma
A co radí fotograf hvězd Jan Tůma, před jehož objektivem denně pózují české celebrity? „Jsem zastáncem přirozeného, nejlépe přírodního prostředí, při focení dětí to myslím platí dvojnásob. Každý má rád volný výběh, jak divoký kůň, tak i neposedné dítě. Stačí zahrádka, hřiště, pískoviště... Určitě jsou pak uvolněnější a dělají přirozené pohyby, ale i nezapomenutelné grimasy. Když však nemáte možnost fotit venku, třeba v důsledku špatného počasí, určitě je lepší využít domácího prostředí. Každé dítě se cítí dobře a uvolněně blízko svých rodičů, ve svém království hraček, postýlek a pokladů. Při hraní často vzniknou ty nejnečekanější pózy a grimasy, ale i největší a nejpřirozenější úsměvy, které v ateliéru oslňujícím zábleskovým světlem nevykouzlíte.“

7 rad, jak vyfotit vítězné fotky

Tihle už v soutěži jsou! Přihlašte tam i to své "zlatíčko".
Autor: archiv
1. Zbavte je napětí
Důležité je, aby se dítě před fotoaparátem cítilo co nejlépe. Proto dřív, než začnete fotit, chvilku si s dítětem povídejte, aby získalo důvěru a cítilo se dobře. Ukažte mu, jak přístroj funguje, starším ho půjčte do ruky. Vyberte si lokalitu, kde se mohou děti volně bavit. Skvělým místem na focení je zoo, les nebo hřiště. Pamatujte, že uvolněný model je na každé fotce hezčí! Navíc, čím více zábavy si při focení užijete, tím lepší vaše snímky budou.
Jihočeský kraj 3. místo Víteček (9 měsíců)
Autor: archiv soutěže


2. Dejte jim volnost
Zvolte ten nejotevřenější přístup, děti se vám za to odmění. Nechte je aby si hrály a začněte fotografovat. Pokud Vás některá z jejich činností zaujme, prostě je požádejte, aby se zastavily a podívaly se do objektivu. V průběhu jejich hry ale určitě najdete plno momentů, kdy to půjde i bez vašeho zásahu.

"Zlatíčka foťte: vyspalá, najedená, pohodlně oblečená
a nezapomeňte na barvy."

3. Foťte na úrovni jejich očí
Nejdůležitější radou je dostat objektiv do výšky očí dítěte, někdy i mírně pod. Pro dokonalou kompozici proto neváhejte „padnout“ na kolena či lehnout si na břicho. Ten, kdo si pak bude fotografii prohlížet, naváže s dítětem na fotce daleko intimnější vztah, protože se dostane do bližšího kontaktu s dětským světem.

Terezka (5 měsíců)
Autor: foto od čtenáře
4. Ostřete na oči
Oči těch nejmenších jsou krásné, velké a zvídavé. Zračí se v nich mnohé emoce. Věnujte jim proto speciální pozornost. Pokud jsou upřeny do objektivu, měly by být vždy bodem, kam zaostříte. Většina moderních kompaktů navíc sama rozpozná obličej a zaostří na něj.

5. Dobré světlo je základ
Pokud fotíte v interiéru, zajistěte si dostatek světla. Postavte dítě blízko u okna, kde je přirozené světlo. To je obvykle příjemné a jemné, skvěle se hodí pro snímky dětí. Když bude fotoaparát vyžadovat blesk, rozsviťte lustr či lampy a zkuste automatický blesk vypnout. Pokud se vám fotografování dětí uvnitř neosvědčí, vyberte si den s pěkným počasím a foťte venku.

"Vyvarujte se: Strojených póz, naškrobených oblečků
a křečovitých úsměvů."

Karlovarský kraj 2. místo - Miška (7 let)
Autor: archiv soutěže
6. Respektujte pravidlo třetin
Tohle kompoziční pravidlo je základem všech portrétních snímků. Princip je jasný, hlavní objekt na fotce by se měl vyskytnout blízko jednoho z bodů, který se nachází zhruba v jedné třetině od levého či pravého okraje a zároveň od horního či dolního okraje. Taková kompozice u působí živě a mnohem zajímavěji než umístění na střed, které často vyznívá nudně.

7. Ohlídejte si pozadí
Pozornost věnujte i tomu, co je za foceným objektem. I to nejkrásnější dítě bude s větví či lampou „trčící“ z hlavy vypadat víc než komicky. Ohlídejte si i to, zda se vám do hledáčku vejde celá postava. S „uřízlýma“ nohama nebo půlkou hlavy určitě nevyhrajete.

Zlatíčka 2013
Autor: archiv

Přihlašte se

Přihlášku, podrobné informace i pravidla soutěže naleznete už v pondělí 29. dubna ve 12 hodin na internetových stránkách soutěže prozeny.blesk.cz/zlaticka.