Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zlatíčka 2013: Profesionální fotografka radí, jak uspět v soutěži

24. května 2013 | 07:00

Narození, první slova, krůčky, zápis do školy... Děti nám rostou doslova před očima. Je proto dobré mít alespoň fotky, které nám jednou budou tyhle krásné
a neopakovatelné chvíle připomínat.

Na to, jak takové fotky získat, jsme se zeptali profesionální fotografky Petry Soukupové (www.fotimedeti.cz), která do soutěže Zlatíčka věnovala vouchery na profesionální ateliérové focení dítěte nebo celé rodiny v hodnotě 2.000 Kč pro každého z vítězů.

Petro, co vás k focení dětí vlastně přivedlo?
Ráda si prohlížím fotografie a všimla jsem, že díky cenám a dostupnosti kompaktních fotoaparátů ztrácejí rodinné fotografie kouzlo, které jsem cítila z fotografií dříve – kdy každá fotografie byla pracnou a ne levnou záležitostí. Tím, že již nemusíme promýšlet, co fotíme, vyhrává kvantita snímků nad kvalitou. A já si přála to změnit – a tak jsem začala fotit děti v rodině, děti přátel…. A pak to nějak přišlo samo.
 
A co vás na něm vlastně tak přitahuje? Spolupráce s dětmi je přece asi vůbec ta nejtěžší...
Možná se to tak na první pohled může zdát, ale opak je pravdou. Z mé zkušenosti vím, že s dospělými je to mnohem těžší. 

Nenechte zapadnout vzpomínky na nejkrásnější období v životě vašeho dítěte, tyto chvíle jsou neopakovatelné.
Autor: fotimedeti.cz
I v naší soutěži Zlatíčka jsem viděla takové ty stále populárnější fotografie čerstvě novorozených miminek? Fotíte takové i vy?
Ano, fotím a mám je velmi ráda. Tyto fotografie vznikají v prvním, max. v druhém týdnu života miminka, kdy miminko téměř pořád spí a dá se dobře „polohovat“. V Čechách stále panuje strach maminek, svěřit své týdenní novorozené miminko „do rukou fotografa“. Ale jak píšete, naštěstí maminky tento strach pomalu opouští a já doufám, že focení novorozeňátek bude podstatně častější, než je tomu doposud.

Nenechte zapadnout vzpomínky na nejkrásnější období v životě vašeho dítěte, tyto chvíle jsou neopakovatelné.
Autor: fotimedeti.cz
Jaké fotky vlastně chtějí čeští rodiče nejčastěji?
Ateliérové. Rodiče to berou tak, že v ateliéru vznikají fotografie, kterých doma bez techniky a znalostí fotografování nedocílí. Já si ale stejně myslím, že venku je focení dětí přirozenější, barevnější a zábavnější – a to nejen pro děti.

Je pro vás snažší vyfotit třeba kojence, než neposedného předškoláka?
Focení miminek je určitě snazší, protože jsou samy sebou – a v podstatě na fotkách zachycujete jejich emoce. Větší děti se často ze začátku stydí. Nejhorší je ale období „sýýýýýr“ – tedy chcete vyfotit nějaký zajímavý okamžik, dítě zbystří, že ho fotíte a udělá strojený úsměv. Prosím všechny rodiče – neučte to vaše děti. Připravíte se o spoustu přirozených fotek a samotné vás to bude mrzet.

Nenechte zapadnout vzpomínky na nejkrásnější období v životě vašeho dítěte, tyto chvíle jsou neopakovatelné.
Autor: fotimedeti.cz
Pamatujete si na nějaké „náročné“ fotografování, které byste si už nechtěla zopakovat?
Ano a docela živě, ale nešlo v tomto případě o focení dětí.

Prozradíte nějaký trik, jak upoutat dětskou pozornost, „přinutit“ zlatíčka pózovat?
U miminek je to poměrně jednoduché – upoutáte pozornost hračkou nebo zvukem, větší děti musí alespoň trochu chtít – pokud nechtějí, nic s tím neuděláte. Nebo uděláte, ale o takové fotky nikdo nestojí. Vezměte děti ven, nechte je si hrát a uvidíte, že uděláte mnoho krásných fotek ze života, z kterých budete mít větší radost, než z toho, co by vzniklo, pokud byste dítě do něčeho nutili.

Jak vlastně rodiče mohou poznat, že fotograf, ke kterému zajdou, je skutečný profesionál?
Prohlížejte jeho fotografie, za fotografa mluví jeho práce – fotka. Také dejte na doporučení známých nebo reference na internetu. Podezřelé je nápadně levné focení – když si uvědomíte pořizovací cenu techniky, čas fotografa, který stráví na focení, dále úpravy a retuše fotek, které zaberou dalších několik hodin (někdy i dní) – za honorář např. 300 Kč? To je přinejmenším zvláštní.

Nenechte zapadnout vzpomínky na nejkrásnější období v životě vašeho dítěte, tyto chvíle jsou neopakovatelné.
Autor: fotimedeti.cz
Co byste poradila rodičům „fotoamatérům“, kteří chtějí mít fotky své vlastní? Jak nejlépe vyfotit dítě, aby uspělo v naší soutěži Zlatíčka?
To je těžká otázka, v soutěži je spousta krásných fotografií a konkurence je veliká. Ale pokud mohu dát pár tipů, jak fotit děti: snažte se zachytit emoce a zajímavé situace. Než zmáčknete spoušť, podívejte se, jak vypadá prostředí, zda na fotce něco nepřekáží, zda máte hezké pozadí. Zkuste fotit z podřepu, tedy tak, abyste měli fotoaparát v úrovni očí dítěte, fotky dostanou úplně nový rozměr než když fotíte z nadhledu. Snažte se si pro focení zajistit dostatek světla a omezte focení vestavěným bleskem.

Nenechte zapadnout vzpomínky na nejkrásnější období v životě vašeho dítěte, tyto chvíle jsou neopakovatelné.
Autor: fotimedeti.cz
Myslíte si, že je lepší fotit někde venku v přírodě, nebo doma, v prostředí, kde se dítě cítí pohodlně?
Záleží na věku dítěte a samozřejmě na počasí. Ty úplně nejmenší fotím raději doma, v teple. Myslím, že i pro maminky je pohodlnější být „ve svém“ a v případě potřeb miminka mít vše při ruce. Větší děti fotím raději venku, ale rodičům doporučuji místa kombinovat. Spíš než místo je důležitější zachytit zajímavou situaci – věřte, že když vyfotíte první krůčky dítěte, nebude pro vás až tak podstatné, na kterém místě to bylo. 

Mají podle vás větší šanci na úspěch momentky, nebo „strojené“ fotky?
Oboje má určitě šanci na úspěch. Vnímání fotografie je subjektivní a záleží na vkusu každého. Přeji všem hodně štěstí v soutěži, ale pokud nevyhrajete, nebuďte z toho smutní, vždyť vaše dítě je pro vás tou největší výhrou.

Chcete i vy mít nádherné profesionální fotky dítěte z fotografického ateliéru a navíc šanci získat až 50 000 Kč v hotovosti a další hodnotné ceny?

!! PŘIHLASTE SVÉ ZLATÍČKO DO SOUTĚŽE !!

WWW.BLESKPROZENY.CZ/ZLATICKA

Harmonogram soutěže

Přihlašování: od 29. dubna od 12 hodin do 28. května do 12 hodin

Krajské internetové hlasování: od 16. května od 12 hodin do 28. května do 12 hodin
Krajské SMS hlasování:
od 29. května od 12 hodin do 5. června do 12 hodin
Finálové SMS hlasování:
od 6. června od 12 hodin do 12. června do 12 hodin

Vyhodnocení: do 28. června 2013

Nepromarněte šanci. Neváhejte a přihlaste své děti do populární soutěže Zlatíčka. Vždyť letos může zvítězit třeba zrovna to vaše!

Video se připravuje ...