Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vystresované ženy prý spíš porodí holčičku

Pokud chcete dceru, udržujte se ve stresu.
18. října 2011 | 20:05

Je jasné, že pohlaví dítěte je především zásluha muže. Ovšem i žena svým psychickým rozpoložením může údajně ovlivnit, co se jí narodí.

S tímto objevem přišla nejnovější vědecká studie. Pokud je žena pod velkým tlakem, třeba z touhy po miminku, je větší pravděpodobnost, že se jí narodí dívka.

Právě marné pokusy o otěhotnění jsou v tomto případě největším stresorem. Ale i ženy, které byly v období týdnů či dokonce měsíců před otěhotněním pod tlakem kvůli problémům doma, v práci nebo v jejich milostném životě, měly podle průzkumu nakonec dceru.

Studie vědců americké oxfordské university si spojila výsledek i s historickými fakty, kdy hospodářský pokles prokázal, že se pak ženám rodily dcery. Stejně tak po teroristickém útoku 11. září 2001 se další rok v New Yorku podstatně snížil počet narozených chlapců, zatímco dívky přibývaly.

Může za to stresový hormon

V čem to vězí? Záhadu se právě snaží objasnit daná studie. Ze stresu a napětí každodenního života stoupá samozřejmě hladina stresového hormonu kortizolu. Podle vědců právě ten nakonec může ovlivnit pohlaví dítěte. Jak, není zatím stoprocentně jisté.

Pohlaví dítěte prvotně určuje spermie, ale právě vyšší hladina kortizolu pravděpodobně znemožní mužským embryím úspěšné usazení v děloze. Vědci se domnívají, že důvod je jejich menší odolnost a tak stresový hormon vede k jejich potratu, proto mají větší šanci k uchycení právě odolnější ženská embrya.

Průzkum ještě nekončí

Studie je ale zatím ve svých začátcích a tak vědci netvrdí nic definitivně. Čekají je další průzkumy k finálnímu závěru, kde přesně spočívá jádro problému.

Na vině podílu ženy k ovlivnění pohlaví může být třeba i odlišná strava. Jiný výzkum zase ukázal, že dominantní ženy s větší pravděpodobností porodí syna, protože jejich vajíčka mají vyšší hladinu testosteronu, která přitahuje chlapecké spermie.

Autor: INT, bak