Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na spermie platí zinek!

Ilustračné foto
10. listopadu 2008 | 10:57

Je to paradox – na žádném jiném orgánu mužům tolik nezáleží jako na penisu. Ale když mají jakékoliv problémy, jen málokdy seberou odvahu a jdou k lékaři.

Poradit se o citlivém tématu přitom někdy může zachránit i život. A nejen ten sexuální.

Na spermie platí zinek!
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Poruchy erekce neboli ztížené či nemožné ztopoření penisu je problém poměrně častý – ve čtyřiceti trápí 40 % mužů, v šedesáti letech už je to téměř o 20 % mužů více. Jenže nejde jen o erekci. Stále více mužů má problémy s počtem spermií a jejich kvalitou. Před několika desítkami let sperma obsahovalo přes sto miliónů spermií, dnes je to už jen dvacet až čtyřicet milionů. Ne všechno lze ovlivnit, ale něco pro sebe muži udělat mohou. Nekoupat se v horké vodě, nedávat si notebook do klína, nevyužívat vyhřívané sedačky v autě, nenosit těsné oblečení a podobně. Tvorba spermií je nejlepší, když je teplota šourku asi o dva stupně pod teplotou těla.

Příčiny poruch erekce

CÉVNÍ POTÍŽE – onemocnění, která omezují přítok krve do penisu (např. vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cholesterolu, cukrovka atd.

PSYCHOGENNÍ ONEMOCNĚNÍ – erekce není možná kvůli duševním problémům

HORMONÁLNÍ PORUCHY – nedostatek mužského pohlavního hormonu testosteronu, nádory mozku, chronická onemocnění ledvin a jater N

EUROGENNÍ DŮVODY – erekce nefunguje kvůli úrazům, chirurgickým výkonům, onemocněním nervové soustavy

UŽÍVÁNÍ LÉKŮ – jde o vedlejší účinek některých léků (např. na vysoký krevní tlak, srdeční choroby, při psychických či nádorových onemocněních)

Plodnost ovlivňuje i strava – doporučují se potraviny bohaté na základní mastné kyseliny (např. tučné ryby), na vitaminy A, B, C a E, na zinek a hořčík. Zinek najdete v korýších (ústřice, garnáti, krabi, slávky), sardinkách, krůtím, kachním či husím mase, či ve zvěřině. Zinek je též v sýrech, vejcích, hnědé rýži, v ořeších, sezamových a dýňových semínkách, v para a piniových ořeších atd. Vědci dále doporučují biopotraviny, které mají méně škodlivých látek a jsou bohatší na vitaminy A a C, minerální látky a látky působící jako antioxidanty. Na plodnost prý příznivě působí pití kávy, čaje či kakaa, naopak alkohol nebo kořeněná jídla stav ještě zhoršují. Údajně také vyšší konzumace jídel ze sóji snižuje počet spermií až o polovinu.

7 TIPŮ PRO ZLEPŠENÍ EREKCE

1. Jezte vyváženou stravu.

2. Přestaňte kouřit, tabákový kouř stahuje cévy.

3. Opatrně s alkoholem, prospívá jen v malých dávkách.

4. Pozor na škodlivý vliv anabolických steroidů – svaly po nich rostou, ale erekce je ohrožena a snižuje se i počet pohyblivých spermií.

5. Naučte se posilovat jediný na erekci zúčastněný sval – rytmicky stahujte svaly zavěšené na sedací kosti a dotýkající se topořivých těles (tyto svaly jsou používány např. při vědomém přerušení proudu moči). Pokud vůlí stáhnete tyto svaly, ucítíte za šourkem a v penisu určité napětí.

6. Po vymočení nikdy úd neoklepávejte, jen lehce zmáčkněte prstem oblast za šourkem, kde jsou svaly ovládající močovou trubici a také erekci.

7. Pečujte o své duševní zdraví. Zhoršení erekce je často zaviněno stresem, psychickými problémy apod.

Potíže s prostatou
Prostata je žláza uložená před konečníkem těsně pod močovým měchýřem, kolem močové trubice. Tvoří se v ní tekutiny pro ejakulát, které mají složení nejvíce vyhovující spermiím. Před mužským orgasmem vytlačí kontrakce svalů ejakulát z prostaty do močové trubice, kam jsou vytlačovány i spermie tvořící se ve varlatech. K problémům prostaty patří její zvětšení, vinou kterého tlačí na močovou trubici a brání průchodu moči – k tomu dochází u mužů hlavně po padesátce a většina nepociťuje žádné problémy. Léčba chirurgicky nebo léky je nutná tehdy, pokud se močení stane obtížným a je stále častější. Další potíží bývá zánět prostaty, kdy nemocný cítí bolest mezi řitním otvorem a šourkem, bolí ho močit a ejakulovat, má horečku, zimnici a bolí ho bedra. Pomáhá léčba antibiotiky.

Příznaky onemocnění prostaty

1. KDYŽ ZVĚTŠENÁ PROSTATA TLAČÍ NA MOČOVOU TRUBICI

  • zhoršený začátek močení

  • slabý proud

  • bolest při močení

  • zbytek moči zůstává v měchýři a nutí jít po krátké době opět na záchod •

  • ve výjimečných případech může dojít k zástavě močení, kdy moč jen odkapává

2. KDYŽ ZVĚTŠENÁ PROSTATA DRÁŽDÍ MOČOVÝ MĚCHÝŘ

  • objevuje se časté nucení na močení, i v noci

  • močení je přerušované

  • proud je slabý

  • močení přichází náhle, někdy doprovázené únikem moče

Jak na samovyšetření?
Alespoň jednou za čtyři týdny by měl každý muž provést samovyšetření varlat, prostaty a penisu. Postavte se před zrcadlo a porovnejte tvar a velikost obou varlat, zkontrolujte případné změny na kůži šourku a jemným pohmatem zjistěte, zda je šourek lehce pohyblivý, nebolestivý a bez bulek. V případě prostaty můžete na mnohé přijít pozorováním ejakulace semene. Pokud semeno nestříká dost daleko, prostata není zřejmě úplně zdravá. Varovným signálem je i malé množství či je-li semeno průhledné, řídké, při ejakulaci jen kape. Také změny na penisu je nutné vést v patrnosti, zejména hrbolky a pupínky. Kontrolujte, zda lze lehce a bezbolestně předkožka přetáhnout přes žalud, jestli není zarudlá, neobjevil-li se výtok či nepříjemný zápach.

Prevence onemocnění prostaty

– snižte spotřebu živočišných tuků
– skončete nebo omezte kouření a alkohol
– čím více sexu, tím lépe
– častá ejakulace snižuje riziko onemocnění rakovinou prostaty
– jezte hodně ovoce a zeleniny, prostatě prospívají především červená rajčata, je v nich účinný antioxidant lycopen
– dbejte na dostatečný přísun vitaminu E, selenu a beta karotenu
– vhodný k pití je zelený čaj (též obsahuje lycopen)
– pokuste se jídelníček obohatit o libové maso, korýše, jogurty, sóju a dýňová semínka
– po 50 roce věku choďte na pravidelné prohlídky, máte-li rakovinu prostaty v rodinné anamnéze, jděte hned
– vyhněte se stresu a přidejte více pohybu
– posilujte svaly pánevního dna, střídavě je stahujte a uvolňujte (nejlépe se to naučíte při močení zpomalováním, zastavováním a opět uvolňováním proudu moči)

Autor: Helena Novotná