Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Češky mohou na umělé oplodnění až do 49 let

Počít dítě je pro některé páry problém a musí vyhledat odborníka
29. září 2011 | 06:00

Dříve se lidé často brali, protože »museli«. Jinými slovy – partnerka už byla těhotná. Dnes je tomu jinak. Mnoho dvojic se svatbou ani s potomkem nespěchá. Nejprve řeší kariéru, pak chtějí vidět kus světa a také se postarat o bydlení. Pak přijde na řadu sňatek a dítě. Jenže u každého pátého až šestého páru nastane problém. Těhotenství nepřichází.

Pokud žena neotěhotní po 12 měsících nechráněného pohlavního styku, mluví se o poruše plodnosti. „Po roce neúspěšných pokusů by měl pár vyhledat odbornou pomoc,“ radí doktorka Marta Šimůnková a doporučuje v některých případech vyhledat pomoc dřív. „Například při poruchách menstruačního cyklu nebo u vyššího věku partnerů,“ říká Šimůnková.

K lékaři? Až po letech!

Neplodnost nebo lépe řečeno porucha plodnosti je nemoc. To znamená, že v naprosté většině případů nejde o stav trvalý, ale jen o odchylku, která mívá své příčiny. Příčinu neplodnosti se podaří odhalit asi u 90 % léčených párů. V 90 až 95 % případů se podaří poruchu neplodnosti léčit.

Pro někoho je velmi těžké o tomto problému hovořit. Stydí se, trpí pocity méněcennosti, později se přidává úzkost a deprese. Podle Šimůnkové dokonce i v dnešní době existují páry, které se odhodlají vyhledat pomoc po letech marných pokusů o početí.

Od rituálů k reprodukci

Pokusy o léčbu neplodných párů jsou staré jako lidstvo samo. Magické rituály a tradiční lidové prostředky postupně nahradily v polovině minulého století diagnostické a léčebné postupy založené na vědeckém výzkumu, jako je hormonální léčba, zprůchodnění vejcovodů apod.

Skutečným průlomem v léčbě poruch plodnosti znamenal porod prvního »dítěte ze zkumavky«. Jmenuje se Louise Brown a narodila se císařským řezem dne 25. 7. 1978 ve Velké Británii. K jejímu »početí ve zkumavce « došlo na klinice v Cambridgi. V lednu 2007 Louise porodila syna jménem Cameron, který byl počat přirozenou cestou.

Profesor Robert Edwards stál v roce 1978 u zrodu metody in vitro fertilizace (umělého oplodnění »ve zkumavce«) i u početí Louisy Brown. Loni dostal za přínos medicíně Nobelovu cenu. Od roku 1978, tedy za třiatřicet let, pomohla tato stále zdokonalovaná metoda 3,8 milionům párů k vytouženému dítěti.

V Česku se první dítě ze zkumavky narodilo v Brně 4. listopadu 1982, a to díky týmu profesora Ladislava Pilky, zakladatele reprodukční medicíny u nás. Dnes se páry, které mají potíže s početím, obracejí na centra asistované reprodukce, kterých je u nás třicet. Ročně se díky asistované reprodukci rodí kolem 4000 dětí.

Starší ženy oplodnění zaplatí

Poslanci schválili v rámci zdravotnické reformy, že žena bude moci podstoupit umělé oplodnění až do 49 let věku. Zatímco ženy do 40 let mají nárok na tři asistovaná oplodnění, které hradí zdravotní pojišťovny, starší ženy musí sáhnout do své kapsy. A pěkně hluboko. Za jeden pokus oplodnění s darovanými vajíčky se platí kolem 50 tisíc a často se musí provést dva nebo tři zákroky.

Neplodnost v číslech

- Odhaduje se, že na Zemi žije kolem 80 milionů lidí s poruchou plodnosti
- Každý pátý až šestý pár v EU musí vyhledat odbornou pomoc
- Podle sledování finských odborníků se s poruchou plodnosti ve svém vlastním životě setkalo 20 % žen a 9 % mužů
- V ČR vyhledá pomoc pro poruchu plodnosti 15 % párů

Autor: Iva Dvořáková, mivrk