Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Roční Davídek po požití léků oslepl, Adélce olej poškodil plíce

2. listopadu 2009 | 07:00

Stačí několik minut nepozornosti, a život se může změnit v zoufalství a hromadu výčitek. Co dělat, aby k tomu nedošlo?

Roční David našel v koupelně zajímavé dvoubarevné bonbonky a všechny si je nacpal do pusy. Nebyla to cukrátka, ale léky. Co následovalo? Diagnóza – otok mozku, bezvědomí a dočasná roční slepota. Co bude dál, to teprve ukáže čas.

Pětiletá Adélka se napila lampového oleje, který měla maminka připravený do venkovních svítidel. Byl krásně žlutý a báječně voněl, chutnal ale naštěstí jako nafta, takže si jen lokla. Maminka ve snaze udělat to nejlepší, dala dcerce mléko, aby vyvolala zvracení. V průběhu pár desítek minut ji převezli do nemocnice, navzdory tomu byl verdikt hrozivý. Rentgen prokázal nález na plicích. Lékaři nasadili širokospektrální antibiotika, kortikoidy.

„Je to podobné, jako by se napila nafty,“ konstatoval jeden z lékařů interního oddělení. Všem, kteří to nevědí, anebo už zapomněli, radí: „V případě požití chemikálie se nikdy nevyvolává zvracení ani nepije mléko. Je třeba užít živočišné uhlí, aby chemikálie odešla střevy a nepoleptala plíce.“

Za chyby dospělých pykají děti

Velké nebezpečí paradoxně číhá doma. Dospělí uskladňují zbytky čisticích, dezinfekčních prostředků, hnojiv nebo autokosmetiky v láhvích od nápojů. Potom stačí okamžik, dítě sáhne po láhvi a napije se. Pokud si lokne ředidla, louhu nebo pesticidu, končí na jednotce intenzivní péče.
Výrobci chemikálií se také snaží o pestré lákavé obaly. Malí všetečkové snadno podlehnou pokušení odhalit, co barevný obal ukrývá. Počet jejich otrav narůstá každým rokem, proto nepodceňujet bezpečnostní opatření..

CO DĚLAT PŘI OTRAVĚ?

* Co nejdříve vyhledejte lékařskou pomoc.

* Nezkoušejte žádné osvědčené „babské“ rady!

* Informujte lékaře o složení přípravku, které dítě požilo.

* Při otravě léky, houbami či rostlinami vyvolejte zvracení.

* Při otravě chemikáliemi naopak zvracení nevyvolávejte, podejte živočišné uhlí a co nejrychleji vyhledejte lékařskou pomoc.

Víte, kde hledat pomoc?
V případě podezření na otravu se obraťte na Toxikologické informační centrum v Praze, Na bojišti 1, Praha 2. Můžete telefonovat nonstop na čísla: 224 919 293, 224 915 402.

 

Autor: kap, oli