Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Naše děti tloustnou! Co s tím?

Pocukrované koblihy mají v potravinové pyramidě místo na špici. Děti by je měly konzumovat výjimečně.
29. října 2009 | 12:01

Ráno vaše dítě nesnídá, ve škole zhltne dvě koblihy, které si koupilo cestou, na oběd si skočí na hranolky a pizzu a k večeři mu rychle připravíte párky a rohlík?

Pokud ano, pak je na nejrychlejší cestě k nadváze.

Autor: 

Statistiky hlásí rekordní nárůst obézních dětí. V loňském roce se v ordinacích lékařů s obezitou objevilo více než 23 000, což je o 14 000 víc než v roce 1995. Češi totiž patří s Angličany a Řeky mezi nejtlusčí národy v Evropě.

Kdo za to může?

Pokud má dítě jednoho rodiče obézního, má také čtyřprocentní předpoklad, že i ono se bude potýkat s váhou. Má-li otylé oba rodiče, hrozí mu obezita až v 70 procentech.

Burgery patří do dobrých žemlí, například do bílých nebo celozrnných s různými semínky.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Genetická výbava ovšem není hlavním důvodem problémů s nadváhou. V uspěchané době, kdy se snažíme ušetřit čas i na přípravě jídla a kdy děti nejradši sedí u počítače nebo televize, je málo prostoru pro přirozený pohyb a vyváženou stravu. Rodinné stravovací zvyky se také mění jen pozvolna a vepřo-knedlo-zelo i řízky jsou stále nejoblíbenějšími českými pokrmy.

Jak ze začarovaného kruhu

Hlavně žádné diety. Odborníci tvrdí, že jediným způsobem, jak se vymanit ven z bludného kruhu nadváhy a nedostatku pohybu, je úplná změna životního stylu. Měli bychom dětem vrátit do jídelníčku více zeleniny a ovoce, vyškrtnout sladké nápoje a smažená jídla, jíst pětkrát denně, ale málo a hodně se pohybovat. To ale platí nejen pro vaše dítě, ale i pro celou rodinu.

Zelenina - pomocník v boji s nemocí
Autor: Foto Blesk - Jiří Rubeš

Autor: vin