Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Připravte jim ideální svačinu do aktovky

Zábavnou svačinu připravíte snadno
22. října 2009 | 10:32

Školáci a studenti potřebují pravidelný přísun energie, aby během vyučování dokázali udržet pozornost. Víte ale, jak by měla dopolední svačina vypadat?

Školáci často opovrhují „domácími“ svačinami a raději si kupují přeslazené pochoutky ze školních automatů. Naštěstí si většina rodičů uvědomuje, že když dítku nezajistí přísun kvalitní a vyvážené stravy, vystavují se riziku, že budou mít doma nemotorného otesánka.

Nejspolehlivějším řešením je pochoutka, které školák neodolá. Co by to mělo být? Vhodné jsou sacharidy, jež jsou obsažené hlavně v pečivu. Dejte přednost celozrnnému, díky obsahu vlákniny se totiž sacharidy pomalu vstřebávají a pozvolna dodávají organismu energii. Důležité jsou i ovoce a zelenina, ale samy o sobě nestačí, dokonce ani v případě, že má dítě sklon k nadváze.

Jak by měla vypadat zdravá svačina pro děti?
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Dopolední svačina by měla pokrýt přibližně 15 procent denní spotřeby energie. „Ideálně složený jídelníček poskytuje zhruba 55 až 60 procent energie ze sacharidů, například ve formě obilovin, ale jejich důležitým zdrojem jsou i ovoce a zelenina. Dále maximálně 30 procent energie pochází z tuků. Ostatní energetický příjem tvoří bílkoviny (maso, drůbež, šunka, sýr, ryba či vajíčko), které slouží zejména jako stavební látka. Důležité je dbát na jejich správný výběr, aby neobsahovaly příliš mnoho živočišného tuku,“ vysvětluje odbornice na vyváženou stravu Blanka Sekerová.

Náš tip:
Připravte dětem zábavnou svačinu. Stačí, když plátky chleba zpestříte motivem, který vytvoříte snadno pomocí tvořítka na drobné pečivo.

Zábavnou svačinu připravíte snadno
Autor: Michal Protivanský

Autor: připravila: lap