Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Prázdninová nebezpečí: Nenechte si zmrzačit dítě!

Děti si dokáží ublížit i při nevinné zábavě na zahradě.
2. července 2012 | 07:33

Prázdniny jsou konečně tady. Naše ratolesti se dočkaly a jsou najednou "jak z divokých vajec". neuvědomují si však, co všechno se jim může stát. Udělejte všechno pro to, aby se do školy nevrátily se sádrou, nebu hůř, až po pobytu v nemocnici.

Prázdniny očekávám každoročně snad se stejnou netrpělivostí jako mí dva školáci. Těším se, že jim sbalím kufry a pošlu je k babičce, na tábor, vezmu je na dovolenou, zkrátka celé léto budou na čerstvém vzduchu, pokud možno na hony vzdálení počítačům.

Přiznávám, že přestože moje děti nejsou žádní divoši, někdy se mi při popisování jejich letních zážitků (alespoň těch přiznaných) tají dech. Naštěstí kromě odřenin, klíšťat, vosího bodnutí a lehce poraněného oka z bahnové války si zatím žádný úraz z prázdnin nepřivezly (věřte, že teď ťukám na všechno, co mám po ruce).

Hůř dopadl patnáctiletý syn kamarádky, který při nevinném skotačení v bazénu přišel o přední zub. Všichni dobře víme, že úrazy můžou nabrat i daleko tragičtější rozměry. Nechci malovat čerta na zeď, ale než pošleme ratolesti prázdninovým dobrodružstvím vstříc, měly bychom si uvědomit, že kvalitní opalovací krém a sprej proti hmyzu jsou určitě na místě, ale prevence tím zdaleka nekončí.

Ráda vymýšlám akce pro děti a jejich kamarády.
Autor: Marie Votavová, Vlado Bohdan

Co dětem hrozí nejvíc:

1. Kaskadérské kousky
Nejvíce úrazů v letních měsících má na svědomí jízda na kolečkových bruslích a skateboardech, přední příčky zaujímají úrazy, ke kterým dochází při jízdě na kole. Vybavte děti ochrannými pomůckami a veďte je k tomu, aby je důsledně používaly. Učte je nést odpovědnost za jejich zdraví. Prázdninové zlomeniny nejsou žádná vzácnost.

2. Sluneční výheň
Se stejnou samozřejmostí by se měly děti naučit používat krémy s ochrannými faktory. Není na místě dělat si iluze o tom, že je v silách vedoucích na táboře kontrolovat každé dítě zvlášť. Totéž platí pro pitný režim. Zajistit dostatek tekutin je povinností vedení tábora, ale za vaše dítko se nikdo nenapije. Úžeh je pak častý důsledek.

3. Zrádná nuda
Možná nastanou dny, kdy musíte do zaměstnání a není jiná alternativa, než nechat děti doma samotné. Samozřejmě, že školáci na druhém stupni netouží po ničem jiném, než právě po tom, aby byli chvíli bez dozoru. Přebytek volného času ale může být zrádný a neexistuje horší varianta prázdnin než nuda na sídlišti.

Divili byste se, co za bláznivé nápady se jim pak vylíhnou v hlavě, které končí v nemocnici (prolézaní opuštěného staveniště, objevování nedaleké jeskyně, koupání pod splavem...).
Zkuste je třeba přihlásit do nějakých zábavných, či sportovních letních kroužků, které jim naplní plonkový čas.

Potahy často přijdou k úhoně, zvláště jestli na sedačce denně řádí děti.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Zásady bezpečného chování:

* Řekněte dítěti, co má dělat, když zazvoní u dveří cizí člověk. Trvejte na tom, že nikomu nesmí otevřít.

* Vysvětlete mu, že se nemá s nikým cizím bavit po telefonu.

* Připomeňte mu pravidla bezpečného užívání internetu.

* Zdůrazněte, že nesmí jít s cizím člověkem do bytu, či do jiných uzavřených nebo odlehlých prostor.

* Vždy vám musí dát vědět, kde je a s kým (v době mobilů by to neměl být problém).

Pravidel je samozřejmě mnohem víc. Je na nás dospělých, abychom dětem trpělivě vysvětlovali, kde číhá nebezpečí. Snažte se udržet důvěru, protože čím víc budete vaše děti znát, tím spíš odhadnete, jaká rizika jim hrozí. |

Bavte se s nimi, co by rádi dělaly a nechte si vyprávět, jaký měly den. Budete vědět, co je láká, a před čím je třeba varovat a uchránit.

Nedávejte příkazy, raději vysvětlujte a argumentujte, ale v dobrém. Děti někdy naschvál udělají právě to, co se jim striktně zakazuje.

Smutná fakta:

Ročně je v ČR hospitalizováno 30 000 dětí. Z toho zůstává 3000 po úrazu trvale postižených. 300 dětí každý rok umírá na následky úrazů.

Zdroj: Dětství bez úrazu


Pojištění

Není možné předejít všem karambolům. V životě nastávají situace, kdy oceníme, že jsme si sjednali pojištění. Existuje široká nabídka dětského pojištění. Zajímavé jsou kombinace úrazového pojištění a spoření, nabízí je například životní pojišťovna Aviva a další.

Autor: lap, Kbak