Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Maminkám pomáhá přístroj, který rozpozná, proč miminka pláčou

Po každém porodu jsem si vzpomněla nasvou prvorozenou dceru.
19. března 2009 | 10:15

Chcete vědět pro vaše miminko pláče? Teď už to není žádný problém. Přístroj WhyCry Vám ukáže, je-li Vaše miminko hladové, ospalé, unuděné, nespokojené či stresované.

Jednou z novinek na letošním veletrhu ProDítě v Brně je španělský přístroj Why Cry, který dokáže rozpoznat pět základních příčin dětského pláče.

Přístroj na základě analýzy frekvenčních křivek, intenzity a intervalů dětského hlasu maminkám prozradí, zda má dítě hlad, nudí se, je ospalé, ve stresu nebo v nepohodě, řekla agentuře ČTK Radka Moudrá, která přístroj na český trh dováží.

Analyzátor dětského pláče vznikl ve Španělsku na základě dlouhodobých výzkumů.
Autor: why-cry.cz

"Tento, zjednodušeně řečeno, překladač pláče je určen především maminkám malých miminek v několika prvních měsících po porodu. Měl by jim pomáhat v komunikaci s miminkem do té doby, než se příčiny dětského pláče naučí rozpoznávat sami," řekla Moudrá. Jeho výhody by podle ní mohli využít také maminky se sluchovým postiženým nebo členové rodiny, kteří se o miminko starají jen občas a nemají dostatek zkušeností.

Přístroj zároveň ukazuje teplotu a vlhkost vzduchu v místnosti, napájen je 4 tužkovými bateriemi a součástí je i návod, jak správně miminko utišit.

Analyzátor dětského pláče vznikl ve Španělsku na základě dlouhodobých výzkumů. "Podle nich se v prvních několika týdnech a měsících vyvíjí nervová soustava miminka a pokud je mu právě v této době více rozuměno, lze významně urychlit jeho emoční a inteligenční vývoj," řekla Moudrá.

Nezkušené maminky si podle ní po návratu z porodnice často neuvědomují, že už i tak malé děti pláčou i z jiných důvodů, než proto, že mají hlad. Maminka ho proto častěji přikrmuje, dítě se sacím reflexem neustále pije, a pak ho bolí bříško a pláče znovu, dodala Moudrá.

Pláč je pro novorozence jediným výrazovým prostředkem, jak dát vědět, že něco není v pořádku nebo se mu něco nelíbí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Přístroj je na českém trhu několik týdnů, stojí 1690 Kč. Firma zatím prodala desítky kusů. Většímu zájmu podle Moudré zatím brání počáteční nedůvěra maminek k podobným novinkám. Podobný přístup prý zažila před několika lety, když se na trhu objevil přístroj monitorující dýchání miminka, který měl předcházet syndromu náhlého úmrtí kojenců ve spánku.

Veletrh ProDítě začal na brněnském výstavišti včera a potrvá do neděle.

Autor: ČTK