Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Otcovská dovolená aneb Prožijte první dny s miminkem oba

Každý desátý muž nevědomky vychovává dítě, s nímž ho nepojí žádné genetické pouto.
6. srpna 2009 | 13:41

Narození dítěte je nádherný okamžik, ale zároveň i velký zásah do života ženy. Představte si, že se vaše kariéra slibně rozbíhá, v práci jste konečně dosáhla jistého postavení a náhle zůstáváte doma s dítětem odkázaným výhradně na vaši péči.

Spolehnout se často můžete jen na partnera, který ovšem tráví většinu času v zaměstnání. Česká vláda, místo aby maminkám ulehčila první dny po porodu schválením prorodinného balíčku, zákona, který umožňuje placenou dovolenou všem tatínkům, tento návrh zamítla. Vstříc maminkám se ovšem vydali někteří zaměstnavatelé, kteří týdenní dovolenou pro novopečené tatínky nabízejí již dnes.

V případě, že vláda takzvaný prorodinný balíček v budoucnu schválí, budou si moci tatínkové během prvních šesti týdnů od příchodu potomka na svět vybrat týden placeného volna a zaměstnavatel je bude povinen uvolnit. Přitom bude tato takzvaná „otcovská dovolená“ placená z nemocenské, a to až do výše téměř 70 procent denního základu platu. Některé firmy ale na tento zákon nečekají a poskytují otcovskou dovolenou již dnes, jako jeden ze zaměstnaneckých benefitů. Tatínek tak může nejen zůstat s vámi a miminkem doma, ale také vám po náročném porodu pomůže vypořádat se s novou situací. Společně si lépe zvyknete na nové úkoly, které vás v nejbližších měsících čekají.

 

Pláč je pro novorozence jediným výrazovým prostředkem, jak dát vědět, že něco není v pořádku nebo se mu něco nelíbí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

 

Jedním z takových tatínků, kteří již benefit otcovské dovolené využili, je i Václav Bartoš, zaměstnanec GE Money. Ta poskytuje týdenní otcovskou dovolenou v průběhu prvních dvou měsíců od narození miminka již od počátku minulého roku. Když se pan Bartoš o nabídce tohoto benefitu ze strany jeho zaměstnavatele dověděl, neváhal po narození prvního syna ani chvíli. „Vybral jsem si týden hned po manželčině porodu, abych byl už v prvních dnech s ní a naším synem Filipem. Chtěl jsem, abychom jeho první dny prožili společně,“ vysvětluje spokojený tatínek.

Organizace domácnosti, ale také představení miminka celé rodině
Václav Bartoš si uvědomuje, jak náročné pro jeho manželku bylo zvyknout si na přítomnost miminka v domácnosti. V rámci možností jí to chtěl co nejvíce ulehčit a také se synkem strávit první chvíle jeho života. „Jsem přesvědčen, že společně prožité první dny jsou velmi důležité. Filip je naším prvním dítětem, a tak bylo fajn si společně zažít nový rodinný režim ovlivňovaný tím nejmenším členem rodiny,“ říká. Miminka sice první dny života většinou tráví spánkem a vstávají, jen když jsou hladová nebo potřebují přebalit, přesto je vhodné, aby s nimi v tomto čase byli oba rodiče. Dítě tak vnímá nejen přítomnost své maminky, ale cítí i lásku a podporu mužské strany.

Otcovská dovolená panu Bartošovi umožnila nejen pomoci své ženě zorganizovat chod domácnosti po narození miminka, ale jako hrdý otec chtěl synka ukázat i v širším kruhu rodinném. „Byl to sice náročný týden plný cestování, ale bylo krásné být neustále s manželkou, Filípkem a těmi nejbližšími,“ dodává hrdý tatínek. Navíc maminky mají v prvních dnech mnoho práce a mohou být po porodu také značně náladové. Přítomnost muže jim psychicky pomáhá přivyknout novým okolnostem a připravit se na zcela odlišnou etapu života.

 

Také toužíte po miminku?
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Dovolená již dnes
Jak již bylo zmíněno, prorodinný baliček z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí vládou neprošel. Česká republika tedy zůstane oproti západoevropským zemím, kde je otcovské volno již samozřejmostí, pozadu. Některé firmy však rodinám vycházejí vstříc bez ohledu na českou legislativu a již dnes jim život zpříjemňují různými formami benefitů, otcovské volno nevyjímaje. Pokud však váš manžel právě v takové nepracuje, není to neřešitelná situace. Na dobu porodu a po něm lze čerpat nemocenskou nebo klasickou dovolenou.

 

Co obnáší otcovská dovolená, je-li zákonem schválená?

* Otcové si ji mohou vybrat v prvních týdnech po narození dítěte

* Délka: jeden týden;

* Zaměstnavatel je povinen otce na tuto dobu uvolnit;

* Hrazena bývá z nemocenského pojištění;

* Cíl: aby se otcové více zapojili do péče o dítě, uvědomili si větší zodpovědnost a mohli s miminkem strávit více času v jeho prvních dnech života;

* Funguje již v řadě evropských států, v ČR zatím uzákoněna nebyla, ale některé firmy (například GE Money) ji svým zaměstnancům nabízejí jako jeden z benefitů.

Autor: archiv