Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česká rodina v Thajsku: Kluci se socializují na pláži

17. ledna 2014 | 16:15

S opuštěním školy na dlouhé tři měsíce, jsme měli hlavně u Matýska a Honzy obavy, jak ponesou zrušení kontaktu s kamarády. S kým budou dělat lumpárny. Zatím si ale obdivuhodně vystačí sami. A když ne, tak se prostě pohlídnou kolem a někoho doslova zatknou.

Trochu jsme spoléhali na to, že bydlíme v resortu pár domů, které podle majitele vyhledávají především rodiny s dětmi. Tak jsme si říkali, že se tu kamarádi pro hry na pláži, ve vodě a večer kolem baráku najdou. No párkrát ano. Jenomže oni jsou tu vždycky tak sotva na týden.

Jinak jsou kluci sami. Samozřejmě občas  řešíme rozmíšky, hádanice. Vítek často pláčem prosazuje svou vůli, svůj zájem. Jako tříletý mezi sedmi a skoro devítiletým je to omluvitelný a hlavně pochopitelný nástroj. Kluci, i když je to určitě často štve, dokážou být ale neuvěřitelně trpěliví a ohleduplní. Někdy až obětaví, zvlášť Honza. A u Matěje je to občas taky k vidění. Tak či tak, jsou úžasní.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Ale občas potřebují nový, cizí element. A tak třeba posledně, když jsme byli na pláži, kluci na dlouhatánské mělčině řádili sami. A všimli si nějaké paní na nafukovacím lehátku. Nejprve k ní připlavali a trochu do lehátka strčili. Pomalu jsme vstal z písku a byl ve střehu. Pak, když s ní už kormidlovali ze strany na stranu a stříkala voda, jsem na ně zavolal. To už byl nablízku i podle všeho manžel „napadené“ paní. Ale on ten chlapík na mě mával, jako že dobrý. A strašně rychle se snažil dostat na břeh. Něco se děje, něco není správně, říkal jsem si. Ale nevěděl jsem co. Zatím jsem jen stál a koukal. No a on ten vizáží Číňan jenom sebral z osušky foťák a letěl zpátky. Tak to už jsem byl doma. Tak jsem za ním jenom mávnul: Užijte si to. No a řádili tam dobře patnáct minut.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Den nato si Honza s Matějem vyhlédli ani ne třicetiletého Itala. Líně se pohupoval v teplounkém přílivu na miniaturním nafukovacím člunu. Byl nádherně opálený, pěkně vypracované svaly, nagelované vlasy, čtyřdenní drsňácký vous a mírně znuděný pohled. Gigolo jako hrom (ale v dobrém). Kluky jeho image vůbec nezajímala. Šli stejně jako prve po člunu. A za chvíli už ho z toho shodili, pak házel on s nimi. Pak se mu Matýsek zavěsil na záda a Honza na koleno, až se Ital s veselým hulákáním kácel do vody. A pak se ukázalo, že podobných Italů tam bylo s tímhle klukem ještě asi pět a postupně všichni museli do vody a čelit malému českému náporu. Vydrželi hodinu.

Česká rodina v Thajsku
Autor: archiv Jan Rýdl
Pak kluci snědli každý hotdog a objevili animátora místního hotelu, který právě sháněl team na volejbal. Mám pokračovat…?

Další zážitky z tříměsíčního pobytu v Thajsku na vás čekají už zítra. A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: Jan Rýdl