Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nová reality show: Vzhůru do ráje, i s celou rodinou!

2. prosince 2013 | 12:30

Manželé Jan  aSoňa Rýdlovi se rozhodli "uklidit" své děti před chřipkami a virózami a přestěhovat celou rodinu na tři měsíce do Thajska. A naše redakce u toho nesměla chybět!

Troje antibiotika během jedné zimy? Není divu, že se manželé Rýdlovi, rodiče tří kluků - Vítka (3), Matěje (6) a Honzíka (8), rozhodli říct už dost! "Vrátíme se v březnu, až to nejhorší přejde.", říkají společným hlasem.

Dlouhé plánování

Thajsko je krásná země...
Autor: shutterstock.com
Svůj přesun zvažovali už delší dobu, protože přesídlit z Polabské nížiny na ostrov v Siamském zálivu rozhodně není akce, kterou zvládnete naplánovat přes noc. Když se ale definitivně rozhodli, začala se kola hýbat.

Jenomže vypravovat rodinu na tři měsíce není jako vyjet na týden na hory. Bylo potřeba vzít si volno z práce, domluvit se ve škole, kam děti chodily, sehnat bydlení v Thajsku, koupit letenky, zařídit vízum a mnoho dalšího najednou.

Škola jim vyšla vstříc

A také se objevovaly znepokojující otázky: Jak to budou brát děti? Nejmladší Vítek měl teprve nastoupit do školky, prostřední Matěj je v první třídě a nejstarší Honzík ve třetí. Pro kluky to bude obrovská změna, přemýšlela Soňa. Přijdou o kontakty s kamarád i o své sporty a kroužky.

Jan rýdl s manželkou Soňou a třemi syny
Autor: archiv Jan Rýdl

Naštěstí za těmito úvahami udělala tlustou čáru škola obou chlapečků: "Vítáme každou příležitost, kdy se naši žáci dostanou někam, kde uplatní cizí jazyk. I kdyby jen v začátcích.", překvapila rodinu Miloslava Smolařová, ředitelka základní školy Univerzum, do které Matěj s Honzíkem chodí.

Zbývalo tedy ještě postarat se o zdánlivé banality, které za sebou rodina nechávala v Čechách. Kdo se postará o auto, zahradu, placení záloh za energie, poplatek za popelnice a v neposlední řadě o tři kocoury a psa. I to se ale nakonec Rýdlovým podařilo zajistit a nastalo hledání ubytování v Thajsku.

Hledá se bydlení, zn. Thajsko

Thajsko jako dokonalá turistická destinace nabízí statistice možností. A vybrat si je možné doslova ze všech cenových tříd: k dispozici je bambusová bouda se střechou z uschlých palmových listů, bez záchodu a s vodou z kohoutku nad blátivou louží pár desítek kroků daleko.

Thajsko je krásná země...
Autor: shutterstock.com

Ale pronajmout je možné také super moderní designovou vilu sklo/kov v privátním zálivu, s ložnicí vystrčenou nad mořskou hladinu. Na tu bambusovou stačí pár desetikorun za noc, na tu vilu skoro milion za týden.

"Hledali jsme na internetu, psali jsme si s lidmi, kteří v Thajsku chvíli žili, zkusili jsme se poptat i cestovní agentury. Našli jsme Čechy, kteří v Thajsku domy vlastní a pronajímají je. Všichni na nás chtěli přespříliš vydělat.", říká Jan o začátcích hledání rodinného bydlení.

Cesta do neznáma

Jan rýdl s manželkou Soňou a třemi syny
Autor: archiv Jan Rýdl
Díky vytrvalosti i štěstí nakonec Rýdlovi našli na internetu nabídku domů v miniresortu u moře. Byly různě velké a více než půl roku před hlavní sezónou skoro všechny ještě volné. Majitel byl dokonce ochotný jednat o ceně v případě dlouhodobého pronájmu. Žádal ovšem zálohu dopředu. "To byl samozřejmě nápor na důvěru, poslat peníze někomu skoro jen tak." , říká Jan. " Do Thajska by měl i s rodinou dorazit právě dnes a až na místě tedy uvidí, jestli 1250 dolarů neposlal nějakému podvodníkovi.

Matěj (6), Vítek (3) a Honzík (8) Rýdlovi
Autor: archiv Jan Rýdl
Osudy české rodiny budeme v Blesku pro ženy po celou dobu jejich pobytu v Thajsku sledovat. Jak se zabydlí? Kolik je bude stát živobytí v tropickém ráji? Jak půjde doma dětem učení? Jak budou snášet přesídlení? Jak vyjdou s penězi? Nebude únik od chřipek vykoupená malárií nebo žloutenkou?

To vše naleznete každý den právě zde, na našich webových stránkách! A nejen to, s rodinou v Thajsku můžete být dokonce v kontaktu. Pokud vás bude cokoliv zajímat, neváhejte poslat e-mail na adresu rodinavthajsku@email.cz

Autor: mon, Jan Rýdl
Video se připravuje ...