Neděle 8. září 2024
Svátek slaví Mariana, zítra Daniela
Polojasno 29°C

Chcete letos ušetřit? Zavařte si zeleninu na zimu

19. července 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Ceny zeleniny i ovoce se v poslední době šplhají do závratných výšin. Jestli letos chcete vyzrát na drahotu, doporučujeme zavařit si na zimu úrodu ze zahrádky nebo zeleninu z trhu. Ušetříte rodinný rozpočet, budete mít k dispozici kvalitní zeleninu po celý rok, a navíc budete přesně vědět, co jste do sklenice dali. Zavařování přitom není žádná věda a zvládne je opravdu každý. Stačí mít v malíčku pár tipů.

Jak začít?

Pokud ještě nemáte zkušenosti, možná se vám bude hodit rada odborníka. Veronika Gruntová, která vede projekt Máma z gruntu a je velkou propagátorkou vlastního zpracování úrody, vám poradí, na co si dát pozor před zavařováním, podělí se s vámi o ověřené recepty pro začátečníky i pokročilé a poví vám, jak zavařeniny správně skladovat. Mimochodem taky doporučí, jak do zavařování hravě zapojit děti. Její rady, tipy i videorecepty najdete na webu Zavařujeme s Mámou z gruntu.

Kdy a co zavařovat?

Určitě neuděláte chybu, když se pustíte do zavařování zeleninových směsí a čatní. Skvěle se hodí k letnímu grilování, zužitkujete v nich širokou škálu zeleniny a můžete je doladit podle chutí vaší rodiny. Mezi nejjednodušší recepty patří třeba zavařovaná zelenina s nálevem z vinného octa. Do sklenic můžete dát celou směs kořenové zeleniny. Hezky spolu fungují květák, okurky, mrkev, červenou a bílou cibuli, vypadají i chutnají skvěle. Nálev vyrobíte z vody, Bzeneckého vinného octa, cukru, soli a trochy koření.

Jakmile začnou dozrávat papriky a rajčata, můžete se pustit do domácího kečupu, skvělého srbského ajvaru nebo sterilovaných plněných paprik. Pořádnou hromadu ověřených receptů od babiček, ale také oceňovaných food blogerek najdete i s hezkými fotografiemi v rádci na webu Milujemeocet.cz.

Velkou kapitolou jsou samozřejmě nakládané okurky. Každý je má rád trochu jiné, ale určitě se shodneme na tom, že nejlepší jsou ty mírně kyselé, křupavé a nakládané s koprem a kořením. Jestli chcete mít okurky přesně takové, jaké znáte od babiček, vyzkoušejte videorecept na pravé Bzenecké okurky. Do nálevu je třeba použít 8% Bzenecký lihový ocet, který jako jediný na trhu obsahuje estragon a karamel, a který láku dává přesně tu typickou chuť, kterou známe z dětství.

Náš tip: Jak zužitkovat nadúrodu cuket? Jde o objemnou zeleninu, se kterou si většinou na konci léta už nevíme rady. I tady pomůže rádce Milujemeocet.cz. Najdete tu recepty na cuketové zelí, nakládanou křupavou cuketu, cuketovou omáčku nebo britské piccalilli z cukety a květáku.

Kde najít kvalitní recepty na nakládání a sterilování? Základní pravidla pro tyto postupy jsou vždy stejná: dbejte na čistotu, používejte čerstvé suroviny, kvalitní ocet a přesně dodržujte recepty. Inspirujte se novými nápady na blogu Milujemeocet.cz a letos si připravte dostatečné zásoby na zimu. Tento proces může být skvělou zábavou nejen pro vás, ale i pro vaše děti. Díky zelenině z vaší zahrádky ožije vaše kuchyně po celý rok. A pokud si nejste jisti, jaký ocet zvolit – vinný, jablečný, Balsamico nebo bylinkový – nebojte se, šéfkuchař David Valíček vám ve svém videu o dochucování rád poradí.