Neděle 24. listopadu 2024
Svátek slaví Emílie, zítra Kateřina
Oblačno, déšť se sněhem 5°C

Špenátové orgie: Řízky, těstoviny, slané koláče i skvělé saláty

Nechte se unést na zelené špenátové vlně!
10. dubna 2015 | 06:00

Jarní vaření bez temně zelených listů špenátu, baby špenátu nebo mangoldu si vůbec nedokážeme představit. Právě teď už koupíte čerstvý na trzích i v dobrých supermarketech, a tak neváhejte a nechte svou tabuli zazelenat. Co třeba řízky plněné špenátem, skvělé slané koláče nebo saláty?

Víte, že špenát se v evropské kuchyni používá déle než 600 let? Takže se dá přepokládat, že ho lze připravit na mnohem více způsobů než jen ke králíkovi a knedlíkům. Zabrousily jsme do různých krajů a vybraly pro vás něco z francouzských, italských a překvapivě i rakouských specialit.

A víte, že ačkoli špenát neobsahuje extrémní množství železa, jak se dříve tradovalo, je skutečně zdravý? Výzkumy prokázaly, že působí jako prevence proti rakovině a pomáhá předejít degeneraci oční sítnice. Tak tedy dobrou chuť.

Autor: kok