5 snadných silvestrovských chodů: Levné, rychlé, hotové do hodiny
Pokud už vás nudí klasické chlebíčky, zkuste 5 skvělých levných receptů, díky kterým vykouzlíte silvestrovskou tabuli za pár korun a do hodiny. Navíc ingredience seženete v každém větším supermarketu a mnoho z nich nejspíš najdete ve vlastním špajzu a ledničce.
Párty tyčky z listového těsta
Party tyčkyAutor: Blesk HobbyVždycky se po nich zapráší, než řekneš "na zdraví". A je úplně jedno, jestli se zdržuju s vlastním těstem nebo je udělám z koupeného listového. Hotovo za 30 minut, a zatímco se pečou, stihnu připravit pomazánky.
Potřebujete:
- 350 g hladké mouky
- 250 g ztuženého tuku
- 2 až 3 lžíce šlehačky
- sůl
- 2 kelímky tradičního pomazánkového bez příchuti
- vejce na potření
- kmín, mák, sezam nebo sýr na posyp
Postup:
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále ho vyválíme a krájíme tyčky. Ty přeneseme na pečicí papír, potřeme vajíčkem a posypeme kmínem, sezamem nebo mákem. Pečeme na 200 °C asi 20 minut.Tip: Stejně dobré tyčinky získáte, když použijete hotové listové těsto. Příprava se tak značně zrychlí.
VIDEO: Silvestrovské a novoroční zvyky a tradice. Co (ne)dělat, abyste měli skvělý rok?
Video se připravuje ...Rozmarýnová pomazánka
Autor: FloraPikantní pomazánka, skvělá na jednohubky i do sendvičů. Hotová je za pár minut.
Potřebujeme:
- 120 g másla nebo margarínu
- cca 10 ks sušených rajčat
- 120 g čerstvého kozího sýru
- čerstvý rozmarýn dle chuti (seženete ve většině supermarketů a vydrží vám mezi okny celou zimu)
- pepř a sůl
Postup:Rajčata namočíme na 10 minut do teplé vody, aby změkla, poté nakrájíme najemno. Margarín a kozí sýr společně utřeme, přidáme sušená rajčata a najemno nasekaný rozmarýn. V případě potřeby dochutíme jemně solí a pepřem. Pozor – se solí opatrně, kozí sýr je velmi aromatický a slaný sám o sobě.
Falešná humrová pomazánka
Lososová pomazánkaAutor: Shutterstock.comRecept mojí maminky, se kterým sbírám ovace na večírcích už od puberty. Pomazánka s nečekanou chutí za pár kaček a 10 minut přípravy.
Suroviny:
- 170 g makrely nebo sleďů v tomatě
- 1 střední cibule
- 150 g majonézy
- 1 mandarinka
- 1 citron
- sůl, pepř
- pažitka či petržel
- kečup na dochucení
Postup:
Cibuli najemno pokrájíme, vložíme do misky a spaříme vroucí vodou. Cibulka pak zkřehne, zesládne a ztratí nežádoucí ostrost. Scedíme a vložíme do mísy. Přidáme konzervu makrely či sleďů v tomatě. Doporučuji vyzkoušet více druhů a nekupovat ty úplně nejlevnější. Důležitá je chuť rajčatové omáčky, v níž jsou naložené. Pokud je příliš kyselá, můžete následně dochutit kečupem. Rybičky rozmačkáme vidličkou na kaši, přidáme majonézu, šťávu z jedné mandarinky a poloviny citronu (mandarinku lze nahradit např. polovinou sladkého pomeranče). Promícháme a podle chuti osolíme, opepříme, případně okyselíme. Podáváme s pečivem dle preferencí. Osobně ji miluji s knackebrotem. Ozdobíme pažitkou či petrželkou.
Mozzarella marinovaná v zakysané smetaně
Mozzarella marinovaná v zakysané smetaně podle Jamieho OliveraAutor: jamieoliver.comTato poněkud nečekaná kombinace mozzarelly a zakysané smetany z dílny Jamieho Olivera patří mezi mé večírkové favority. Předně je hned hotová a také je velmi jednoduchá na přípravu. Ale také vypadá na stole naprosto luxusně. Nemluvě o vybrané chuti.
Potřebujete:
- 2 balení kvalitní mozzarelly
- 1 balení zakysané smetany
- 1 citron
- 1 chilli papričku
- olivový olej
- čerstvou majoránku nebo bazalku
- sůl a pepř
Postup:
Mozzarellu nakrájejte na tenké plátky a vyskládejte na talíř. Rovnoměrně potřete vrstvou zakysané smetany. Citron ostrouhejte z kůry. Pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou. Posypte pár kousky citronové kůry. Chilli papričku zbavte jadérek a pokrájejte na tenoučké nudličky a ozdobte jimi salát. Dochuťte čerstvě mletou solí a pepřem. Do vedlejší misky připravte pokrájenou bagetu. Na stůl ještě přidávám půlku citronu, aby si každý mohl dokyselit podle chuti.
Hummus
HummusAutor: Shutterstock.comExotická specialita, kterou můžete vylepšovat dle své chuti. Navíc cizrnu můžete mít v konzervě vždy po ruce.
Potřebujete:
- 1 lžičku mleté sladké papriky
- 1 špetku kajenského pepře
- 250 g konzervované cizrny
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce citronové šťávy
- 8 lžic olivového oleje
- 1 polévkovou lžíci pasty tahini (koupíte např. v dm drogerii)
- čerstvou petržel nebo koriandr
- sůl a pepř
Postup:
Cizrnu rozmixujte spolu s olivovým olejem, citronovou šťávou, tahini a česnekem tyčovým mixérem dohladka. Vzniklou pastu ochuťte solí, pepřem, mletou paprikou a kajenským pepřem. Pokapejte olivovým olejem a posypte nasekanou petrželí či koriandrem. Podávejte s celozrnným pečivem, s arabským chlebem nebo jako dip k zelenině.