5 snadných silvestrovských chodů: Levné, rychlé, hotové do hodiny | Pro ženy | Blesk.cz

5 snadných silvestrovských chodů: Levné, rychlé, hotové do hodiny

  • Skvělé silvestrovské menu za pár kaček
    31. prosince 2014 | 06:00

    Pokud už vás nudí klasické chlebíčky, zkuste 5 skvělých levných receptů, díky kterým vykouzlíte silvestrovskou tabuli za pár korun a do hodiny. Navíc ingredience seženete v každém větším supermarketu a mnoho z nich nejspíš najdete ve vlastním špajzu a ledničce.

    Hummus
    Hummus
    Autor: Shutterstock.com
  • Party tyčky z listového těsta

    Party tyčky

    Vždycky se po nich zapráší, než řekneš "na zdraví". A je úplně jedno, jestli se zdržuju s vlastním těstem nebo je udělám z koupeného listového. Hotovo za 30 minut, a zatímco se pečou, stihnu připravit pomazánky.

    Potřebujete:

    • 350 g hladké mouky
    • 250 g ztuženého tuku
    • 2 až 3 lžíce šlehačky
    • sůl
    • 2 kelímky tradičního pomazánkového bez příchuti
    • vejce na potření
    • kmín, mák, sezam nebo sýr na posyp


    Postup:

    Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále ho vyválíme a krájíme tyčky. Ty přeneseme na pečicí papír, potřeme vajíčkem a posypeme kmínem, sezamem nebo mákem. Pečeme na 200 °C asi 20 minut.


    Tip: Stejně dobré tyčinky získáte, když použijete hotové listové těsto. Příprava se tak značně zrychlí.

     

  • Rozmarýnová pomazánka

    Pikantní pomazánka, skvělá na jednohubky i do sendvičů. Hotová je za pár minut.

    Potřebujeme:

    • 120 g másla nebo margarínu
    • cca 10 ks sušených rajčat
    • 120 g čerstvého kozího sýru
    • čerstvý rozmarýn dle chuti (seženete ve většině supermarketů a vydrží vám mezi okny celou zimu)
    • pepř a sůl


    Postup:

    Rajčata namočíme na 10 minut do teplé vody, aby změkla, poté nakrájíme najemno. Margarín a kozí sýr společně utřeme, přidáme sušená rajčata a najemno nasekaný rozmarýn. V případě potřeby dochutíme jemně solí a pepřem. Pozor – se solí opatrně, kozí sýr je velmi aromatický a slaný sám o sobě.

  • Falešná humrová pomazánka

    Lososová pomazánka

    Recept mojí maminky, se kterým sbírám ovace na večírcích už od puberty. Pomazánka s nečekanou chutí za pár kaček a 10 minut přípravy.


    Potřebujete:

    • 170 g makrely nebo sleďů v tomatě
    • 1 střední cibule
    • 150 g majonézy
    • 1 mandarinka
    • 1 citron
    • sůl, pepř
    • pažitku či petržel
    • kečup na dochucení


    Postup:

    Cibuli najemno pokrájíme, vložíme do misky a spaříme vroucí vodou. Cibulka pak zkřehne, zesládne a ztratí nežádoucí ostrost. Scedíme a vložíme do mísy. Přidáme konzervu makrely či sleďů v tomatě. Doporučuji vyzkoušet více druhů a nekupovat ty úplně nejlevnější. Důležitá je chuť rajčatové omáčky, v níž jsou naložené. Pokud je příliš kyselá, můžete následně dochutit kečupem. Rybičky rozmačkáme vidličkou na kaši, přidáme majonézu, šťávu z jedné mandarinky a poloviny citronu (mandarinku lze nahradit např. polovinou sladkého pomeranče). Promícháme a podle chuti osolíme, opepříme, případně okyselíme. Podáváme s pečivem dle preferencí. Osobně ji miluji s knackebrotem. Ozdobíme pažitkou či petrželkou.

  • Mozzarella marinovaná v zakysané smetaně

    Mozzarella marinovaná v zakysané smetaně podle Jamieho Olivera

    Tato poněkud nečekaná kombinace mozzarelly a zakysané smetany z dílny Jamieho Olivera patří mezi mé večírkové favority. Předně je hned hotová a také je velmi jednoduchá na přípravu. Ale také vypadá na stole naprosto luxusně. Nemluvě o vybrané chuti.

    Potřebujete:

    • 2 balení kvalitní mozzarelly
    • 1 balení zakysané smetany
    • 1 citron
    • 1 chilli paprička
    • olivový olej
    • čerstvá majoránka nebo bazalka
    • sůl a pepř

     

    Postup:

    Mozzarellu nakrájejte na tenké plátky a vyskládejte na talíř. Rovnoměrně potřete vrstvou zakysané smetany. Citron ostrouhejte z kůry. Pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou. Posypte pár kousky citronové kůry. Chilli papričku zbavte jadérek a pokrájejte na tenoučké nudličky a ozdobte jimi salát. Dochuťte čerstvě mletou solí a pepřem. Do vedlejší misky připravte pokrájenou bagetu. Na stůl ještě přidávám půlku citronu, aby si každý mohl dokyselit podle chuti.

  • Hummus

    Hummus

    Exotická specialita, kterou můžete vylepšovat dle své chuti. Navíc cizrnu můžete mít v konzervě vždy po ruce.

    Potřebujete:

    • 1 lžičku mleté sladké papriky
    • 1 špetku kajenského pepře
    • 250 g konzervované cizrny
    • 3 stroužky česneku
    • 4 lžíce citronové šťávy
    • 8 lžic olivového oleje
    • 1 polévková lžíce pasty tahini (koupíte např. v dm drogerii)
    • čerstvá petržel nebo koriandr
    • sůl a pepř

    Postup:

    Cizrnu rozmixujte spolu s olivovým olejem, citronovou šťávou, tahini a česnekem tyčovým mixérem dohladka. Vzniklou pastu ochuťte solí, pepřem, mletou paprikou a kajenským pepřem. Pokapejte olivovým olejem a posypte nasekanou petrželí či koriandrem.
    Podávejte s celozrnným pečivem, s arabským chlebem nebo jako dip k zelenině.

     

     

     

     

Diskuse ke článku
.