Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nezapomeňte na novoroční polibek! Proč je tak důležitý?

Novoroční polibek
31. prosince 2023 | 17:25

Než někomu dáte novoroční pusu, zjistěte něco o temném původu této sporné tradice. Zamysleli jste se někdy nad tím, proč se lidé líbají s příchodem nového roku? Hovořily jsme s odborníky na historii, folklór a líbání, abychom zjistily původ této silvestrovské stálice.

Jaký je původ novoročního polibku?

Ačkoli přesné počátky novoročního líbání nejsou známy, zvyk je často přisuzován dvěma zimním svátkům: saturnáliím ve starém Římě a hogmanay, tedy vikingské novoroční tradici. 

Saturnálie se konaly každoročně o zimním slunovratu, a protože šlo o největší večírek roku, přirozeně se jednalo o veřejné opilství. Tato část se nějak překlopila do předpokladu, že šlo o líbání, a protože saturnálie se konaly mezi 17. a 23. prosincem, odborníci se domnívají, že takto vznikla tradice novoročního polibku. 

VIDEO: Zimní horoskop lásky od Martiny Blaženy Boháčové...

Video se připravuje ...
Zimní horoskop lásky: Martina Blažena Boháčová • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Hogmanayská tradice už rovnou novoroční polibek zahrnuje. Tyto polibky byly podle všeho rozdávány, aby pozdravily cizí lidi i přátele, a měly zajistit štěstí do nového roku. Podle profesorky anglické literatury na University of Toledo Christiny Fitzgerald, Ph.D., je doložen tento zvyk už ve středověku: konkrétně v díle Sir Gawain a Zelený rytíř. Jedna pasáž z toho díla se odehrává na Nový rok a odkazuje na sváteční hru, ve které musí dámy, které hru prohrají, dát něco mužům. Údajně se jednalo o polibek.

Proč se lidé dnes na Nový rok líbají?

Jaký je tedy důvod dát někomu novoroční polibek? Vedle dodržování zvyků s nejasným původem je tento zvyk součástí anglického i německého folklóru, který naznačuje, že ten, s kým je člověk o půlnoci, předpovídá, jaké štěstí bude mít po zbytek roku – jak říká Daniel Compora, Ph.D., docent anglického jazyka a literatury.

Do Spojených států se tradice pravděpodobně dostala spolu s přistěhovalci z Německa. Ačkoli není jasné, od kdy se tento zvyk v Americe datuje, od roku 1893 se tam novoroční polibek považuje za tradiční výroční zvyk. Nikdo neví, zda novoroční polibek spadá do kategorie "pověra" nebo "tradice", nejspíš záleží na úhlu pohledu líbajícího.

Pokud by totiž někdo líbal druhého jen kvůli tomu, že chce zabránit jeho osamělosti, jedná se o pověru. Když líbání přirozeně vyplyne ze situace a jeden druhého políbí souhlasně, jedná se o tradici přenášenou z generace na generaci. "Zcela upřímně, zní to trochu jako výmluva pro líbání s lidmi, kteří vám to možná jinak nedovolí," dodává vtipně Daniel Compora.

 

Autor: Adéla Ondroušková