Středa 18. prosince 2024
Svátek slaví Miloslav, zítra Ester
Oblačno 7°C

Puding v hlavní roli: Levné, rychlé a efektní dorty, koláče i bábovky!

  • Puding je při pečení nedocenitelným pomocníkem.
    9. května 2024 | 06:00

    Samotný puding je výborný dezert, ale ve spojení s jemným piškotem nebo křehkým těstem vykouzlíte božské dezerty od koláčů po luxusní dorty jedna dvě.

  • Karamelovo-čokoládový dort

    Puding je při pečení nedocenitelným pomocníkem.
    Autor: Shutterstock

    Doba přípravy: 40 minut

    Doba pečení: 30 minut

    Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):

    Na těsto:

    • 6 vajec
    • 150 g krystalového cukru
    • špetka soli
    • 250 g hladké mouky
    • 100 ml oleje
    • 30 g kakaa
    • 2 lžičky prášku do pečiva

    Na krém:

    • 2 balení karamelového pudinkového prášku
    • 50 g čokolády
    • 800 ml mléka
    • 200 g másla
    • 200 g moučkového cukru

     

    Postup:

    Vejce utřete s cukrem do pěny. Do směsi zašlehejte olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a kakaem. Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Korpus pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nechte ho vychladnout na mřížce a pak ho podélně seřízněte na 3 díly. Z mléka a pudinku uvařte hustý krém. Nechte ho vychladnout a pak do něho vmíchejte máslo, cukr a rozpuštěnou čokoládu. Ušlehejte hladký krém. Potřete jím spodní díl korpusu, přikryjte těstem a postup opakujte. Nakonec potřete korpus celý a podle fantazie moučník ozdobte čokoládou nebo šlehačkou.

  • Rychlé malinové koláčky

    Malinový koláč
    Autor: Shutterstock

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 15 minut

    Budete potřebovat (na 12 koláčků):

    • 1 balení listového těsta
    • 500 ml mléka
    • 1 vanilkový pudinkový prášek
    • 2 lžíce krystalového cukru
    • maliny
    • moučkový cukr na zdobení
    • malinový džem

    Postup:

    Chlazené listové těsto rozdělte na 12 čtverců a vytvarujte z nich tvar lodičky. Dno potřete trochou malinového džemu. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý krém. Do každé lodičky navrstvěte lžící trochu pudinku a koláčky dejte péct na 15 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Po vychladnutí je ozdobte malinami a posypte je moučkovým cukrem.

  • Závin s lesním ovocem

    štrůdl s ovocem
    Autor: Shutterstock

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 30 minut

    Budete potřebovat (pro 1 závin):

    • 1 balení listového těsta
    • 400 ml mléka
    • 1 vanilkový pudinkový prášek
    • 2 lžíce cukru
    • 300 g směsi lesního ovoce
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 vejce

    Postup:

    Z pudinkového prášku, cukru a mléka uvařte hustý pudink. Chlazené listové těsto rozložte, potřete pudinkem a rozložte na něj ovoce smíchané s vanilkovým cukrem. Závin zatočte a okraje k sobě pevně přimáčkněte. Pak ho potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C. Závin pečte asi 30 minut. Po vychladnutí moučník pocukrujte a nakrájejte.

  • Křehká bábovka

    bábovka
    Autor: Shutterstock

    Doba přípravy: 30 minut

    Doba pečení: 40 minut

    Budete potřebovat (na 1 formu):

    • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
    • 1 hrnek moučkového cukru
    • 1 banánový pudinkový prášek
    • 1 máslo
    • 2 vejce
    • 2 banány
    • 1 lžíci nasekaných ořechů
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 prášek do pečiva

    Postup:

    Cukr s máslem utřete do pěny a postupně do směsi zašlehejte vejce. Přidejte rozmixované banány, ořechy, vanilkový cukr a mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkovým práškem. Těsto nalijte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Bábovku pečte 40 až 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

  • Koláč z křehkého těsta

    Puding vám při pečení prokáže neocenitelné služby
    Autor: Shutterstock
    Doba přípravy: 40 minut

    Doba pečení: 40 minut

    Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):

    Na těsto:

    • 125 g másla
    • 80 g moučkového cukru
    • 1 vejce
    • 250 g hladké mouky
    • špetku soli

    Na krém:

    • 800 ml mléka
    • 2 pudinkové prášky s příchutí vaječný koňak
    • 5 lžic cukru
    • 5 bílků
    • 150 g moučkového cukru
    • 1 lžíci limetkové šťávy

    Postup:

    Z másla, mouky, vejce, cukru a špetky soli vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu odpočinout asi 30 minut. Pak ho rozložte do kulaté koláčové formy a na několika místech propíchněte vidličkou. Na 10 minut ho pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Mezitím z pudinkového prášku, cukru a mléka uvařte hustý krém. Rozetřete ho na předpečený korpus a dejte do trouby na dalších 20 minut. Bílky s cukrem a limetkovou šťávou ušlehejte do husté pěny. Rozprostřete ji na pudinkový koláč a zapečte dorůžova.

     

     

Autor: Erika Pilátová
Diskuse ke článku
.