5 receptů na nejlepší kynuté koláče: Frgále, plněné vdolky nebo povidlové koláčky | Pro ženy | Blesk.cz

5 receptů na nejlepší kynuté koláče: Frgále, plněné vdolky nebo povidlové koláčky

  • Oslaďte si podzim dobrotami z kynutého těsta.
    2. listopadu 2014 | 06:00

    K tradičnímu posvícenskému hodování patří i závěrečná sladká tečka. Oslaďte si podzim dobrotami z kynutého těsta. A nemějte obavy z toho, že je jeho příprava složitá a výsledek nejistý. S našimi recepty budete sklízet úspěchy.

  • Tradiční koláče

    Kynuté koláče
    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení: 15 minut

    Budete potřebovat (na 15 až 20 kusů):

    • 500 g polohrubé mouky
    • 1 kostku droždí
    • 250 ml mléka
    • 80 g krupicového cukru
    • 2 žloutky
    • 60 g másla
    • 40 g sádla
    • 1 nastrouhanou bramboru
    • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
    • 2 lžíce rumu
    • pár kapek vanilkové esence
    • 1 rozšlehaný žloutek na potření
    • náplně podle chuti
    • mandle a rozinky na zdobení

     

    Postup:
    V trošce vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte trochu mouky, cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse promíchejte ostatní suroviny. Přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto, které nechte hodinku kynout na teplém místě. Po vykynutí těsto rozdělte na 15 dílků a vytvarujte z nich koláče. Naplňte je podle chutí tvarohovou, makovou nebo povidlovou náplní. Dozdobte rozinkami, mandlemi, okraje koláčů potřete rozšlehaným žloutkem a dejte je péct asi na 15 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

  • Povidlové koláčky


    Kynuté koláče
    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení: 15 minut

    Budete potřebovat (na 40 kusů):

    • 500 g hladké mouky
    • 100 g másla
    • špetku soli
    • 250 ml mléka
    • 1 kostku droždí
    • 4 žloutky
    • 70 g krystalového cukru

    NA DOHOTOVENÍ:

    • 100 ml rumu
    • 80 g másla
    • 200 g moučkového cukru
    • povidla

     

    Postup:
    Z vlažného mléka, droždí, lžičky cukru a mouky nechte vzejít kvásek. Pak ho smíchejte s ostatními surovinami na těsto, a to nechte kynout na teplém místě asi hodinku. Po nakynutí ho rozdělte na 40 dílků. Z každého vytvarujte kuličku, trochu ji rozmáčkněte a do každé dejte lžičku povidel. Zabalte a koláčky poskládejte na plech spojem dolů. Pečte je 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě horké je potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a cukrem.

  • Vdolečky s tvarohem


    Kynuté koláče
    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení: 15 minut

    Budete potřebovat (na 20 kusů):

    • 500 g polohrubé mouky
    • 30 g droždí
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 250 ml vlažného mléka
    • 1 vejce
    • 1 lžíci másla
    • 1 lžíci nastrouhané citronové kůry
    • olej nebo sádlo na smažení

    NA DOHOTOVENÍ:

    • 200 ml zakysané smetany
    • 200 g tvarohu
    • 1 lžičku moučkového cukru
    • povidla

     

    Postup:
    Z mléka mouky, droždí , trochy cukru a mouky nechte vzejít kvásek. Smíchejte ho s ostatními surovinami tak, aby vzniklo vláčné a nelepivé těsto. Nechte ho kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak ho vyválejte a vykrajujte z něho kolečka. Nechte je ještě chvíli kynout na vále a pak pomocí konce vařečky do každého vdolku udělejte důlek. Pak je dejte do nádoby s rozpáleným olejem a z každé strany je usmažte dozlatova. Ihned je poskládejte na ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk a pak je obalte ve vanilkovém cukru. Tvaroh ušlehejte se zakysanou smetanou a cukrem. Na každý vdolek dejte trochu povidel do důlku a navrch kopeček tvarohového krému.

  • Plněné vdolky s drobenkou


    Ohromte návštěvu svým cukrářským uměním
    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení: 20 minut

    Budete potřebovat (na 75 kusů):

    • 500 g hladké mouky
    • 100 g másla
    • 75 g moučkového cukru
    • 2 žloutky
    • 1 celé vejce
    • 40 g kvasnic
    • 125 ml mléka
    • 1 lžičku citronové kůry
    • 1/2 lžičky soli

    NA NÁPLŇ:

    • 370 g tvarohu
    • 75 g krupicového cukru
    • 1 žloutek
    • 1 vanilkový cukr
    • 30 g rozinek
    • 2 lžíce švestkových povidel

    NA DROBENKU:

    • 160 g polohrubé mouky
    • 125 g moučkového cukru
    • 250 g másla

     

    Postup:
    Z trochy mléka, cukru a rozdrobeného droždí nechte vzejít kvásek. Do větší mísy dejte ostatní suroviny na těsto, přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které nechte kynout na teplém místě. Mezitím připravte náplň z tvarohu, cukru, žloutku a rozinek. Z těsta pak lžičkou odkrajujte kousky a tvarujte placičky. Do každé dejte trochu tvarohové náplně a zabalte do tvaru kuličky. Spojem dolů je skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Do každé udělejte shora důlek, potřete rozšlehaným vejcem a přidejte trochu povidel. Posypejte drobenkou a pečte maximálně 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

  • Frgále


    Kynuté koláče
    Doba přípravy: 40 minut
    Doba pečení: 30 - 40 minut

    Budete potřebovat (na 2 koláče):

    • 350 g polohrubé mouky
    • 60 g másla
    • 40 g moučkového cukru
    • 2 žloutky
    • 120 ml mléka
    • 20 g droždí
    • 2 lžíce rumu
    • špetku soli
    • 4 lžíce másla na rozpuštění

    NA NÁPLŇ:

    • 250 g sušených hrušek
    • 1 vanilkový cukr
    • špetku bydyánu
    • špetku skořice
    • 1 lžíci citronové šťávy
    • 2 lžíce smetany
    • 75 g másla
    • 75 g moučkového cukru
    • 75 g polohrubé mouky

     

    Postup:
    Z trochy vlažného mléka, droždí a cukru nechte vzejít kvásek. Mezitím utřete zbytek cukru s máslem a žloutky. Pak přidejte kvásek, zbytek vlažného mléka, mouku se solí a vypracujte hladké těsto, které nechte kynout na teplém místě. Když těsto zdvojnásobí objem, rozdělte ho na dvě části a nechte ještě 20 minut kynout. Hrušky dejte do vody a spolu s badyánem a skořicí je uvařte doměkka. Pak je slijte a semelte na masovém mlýnku. Přidejte smetanu, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Těsto vyválejte do tenka a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete náplní až do okrajů. Posypejte drobenkou připravenou z mouky, másla a cukru. Koláče dejte péct na 30 až 40 minut do trouby předehřáté na 170 °C. Po vychladnutí je pokapejte rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

Autor: pil
Diskuse ke článku
.