5 receptů na nejlepší kynuté koláče: Frgále, plněné vdolky nebo povidlové koláčky
K tradičnímu posvícenskému hodování patří i závěrečná sladká tečka. Oslaďte si podzim dobrotami z kynutého těsta. A nemějte obavy z toho, že je jeho příprava složitá a výsledek nejistý. S našimi recepty budete sklízet úspěchy.
Tradiční koláče
Kynuté koláčeAutor: Shutterstock.com
Doba pečení: 15 minut
Budete potřebovat (na 15 až 20 kusů):- 500 g polohrubé mouky
- 1 kostku droždí
- 250 ml mléka
- 80 g krupicového cukru
- 2 žloutky
- 60 g másla
- 40 g sádla
- 1 nastrouhanou bramboru
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
- 2 lžíce rumu
- pár kapek vanilkové esence
- 1 rozšlehaný žloutek na potření
- náplně podle chuti
- mandle a rozinky na zdobení
Postup:
V trošce vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte trochu mouky, cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse promíchejte ostatní suroviny. Přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto, které nechte hodinku kynout na teplém místě. Po vykynutí těsto rozdělte na 15 dílků a vytvarujte z nich koláče. Naplňte je podle chutí tvarohovou, makovou nebo povidlovou náplní. Dozdobte rozinkami, mandlemi, okraje koláčů potřete rozšlehaným žloutkem a dejte je péct asi na 15 minut do trouby předehřáté na 180 °C.Povidlové koláčky
Kynuté koláčeAutor: Shutterstock.com
Doba pečení: 15 minut
Budete potřebovat (na 40 kusů):- 500 g hladké mouky
- 100 g másla
- špetku soli
- 250 ml mléka
- 1 kostku droždí
- 4 žloutky
- 70 g krystalového cukru
NA DOHOTOVENÍ:
- 100 ml rumu
- 80 g másla
- 200 g moučkového cukru
- povidla
Postup:
Z vlažného mléka, droždí, lžičky cukru a mouky nechte vzejít kvásek. Pak ho smíchejte s ostatními surovinami na těsto, a to nechte kynout na teplém místě asi hodinku. Po nakynutí ho rozdělte na 40 dílků. Z každého vytvarujte kuličku, trochu ji rozmáčkněte a do každé dejte lžičku povidel. Zabalte a koláčky poskládejte na plech spojem dolů. Pečte je 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě horké je potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a cukrem.Vdolečky s tvarohem
Kynuté koláčeAutor: Shutterstock.com
Doba pečení: 15 minut
Budete potřebovat (na 20 kusů):- 500 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 2 lžíce krupicového cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci nastrouhané citronové kůry
- olej nebo sádlo na smažení
NA DOHOTOVENÍ:
- 200 ml zakysané smetany
- 200 g tvarohu
- 1 lžičku moučkového cukru
- povidla
Postup:
Z mléka mouky, droždí , trochy cukru a mouky nechte vzejít kvásek. Smíchejte ho s ostatními surovinami tak, aby vzniklo vláčné a nelepivé těsto. Nechte ho kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak ho vyválejte a vykrajujte z něho kolečka. Nechte je ještě chvíli kynout na vále a pak pomocí konce vařečky do každého vdolku udělejte důlek. Pak je dejte do nádoby s rozpáleným olejem a z každé strany je usmažte dozlatova. Ihned je poskládejte na ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk a pak je obalte ve vanilkovém cukru. Tvaroh ušlehejte se zakysanou smetanou a cukrem. Na každý vdolek dejte trochu povidel do důlku a navrch kopeček tvarohového krému.Plněné vdolky s drobenkou
Ohromte návštěvu svým cukrářským uměnímAutor: Shutterstock.com
Doba pečení: 20 minut
Budete potřebovat (na 75 kusů):- 500 g hladké mouky
- 100 g másla
- 75 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 celé vejce
- 40 g kvasnic
- 125 ml mléka
- 1 lžičku citronové kůry
- 1/2 lžičky soli
NA NÁPLŇ:
- 370 g tvarohu
- 75 g krupicového cukru
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- 30 g rozinek
- 2 lžíce švestkových povidel
NA DROBENKU:
- 160 g polohrubé mouky
- 125 g moučkového cukru
- 250 g másla
Postup:
Z trochy mléka, cukru a rozdrobeného droždí nechte vzejít kvásek. Do větší mísy dejte ostatní suroviny na těsto, přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které nechte kynout na teplém místě. Mezitím připravte náplň z tvarohu, cukru, žloutku a rozinek. Z těsta pak lžičkou odkrajujte kousky a tvarujte placičky. Do každé dejte trochu tvarohové náplně a zabalte do tvaru kuličky. Spojem dolů je skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Do každé udělejte shora důlek, potřete rozšlehaným vejcem a přidejte trochu povidel. Posypejte drobenkou a pečte maximálně 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C.Frgále
Kynuté koláčeAutor: Shutterstock.com
Doba pečení: 30 - 40 minut
Budete potřebovat (na 2 koláče):- 350 g polohrubé mouky
- 60 g másla
- 40 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 120 ml mléka
- 20 g droždí
- 2 lžíce rumu
- špetku soli
- 4 lžíce másla na rozpuštění
NA NÁPLŇ:
- 250 g sušených hrušek
- 1 vanilkový cukr
- špetku bydyánu
- špetku skořice
- 1 lžíci citronové šťávy
- 2 lžíce smetany
- 75 g másla
- 75 g moučkového cukru
- 75 g polohrubé mouky
Postup:
Z trochy vlažného mléka, droždí a cukru nechte vzejít kvásek. Mezitím utřete zbytek cukru s máslem a žloutky. Pak přidejte kvásek, zbytek vlažného mléka, mouku se solí a vypracujte hladké těsto, které nechte kynout na teplém místě. Když těsto zdvojnásobí objem, rozdělte ho na dvě části a nechte ještě 20 minut kynout. Hrušky dejte do vody a spolu s badyánem a skořicí je uvařte doměkka. Pak je slijte a semelte na masovém mlýnku. Přidejte smetanu, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Těsto vyválejte do tenka a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete náplní až do okrajů. Posypejte drobenkou připravenou z mouky, másla a cukru. Koláče dejte péct na 30 až 40 minut do trouby předehřáté na 170 °C. Po vychladnutí je pokapejte rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.