Řecké balzamikové krémy jsou vhodné k přípravě čerstvých salátů, marinování masa, k dochucení omáček, k dochucení dezertů, např. zmrzliny, a k dekorativnímu zdobení talířů. Balzamikové krémy představují kvalitní balzamikovou redukci vyrobenou z prvotřídního řeckého balzamikového octa Kalamáta. Krémy mají hustou konzistenci a vyváženou chuť. V jedné lžíci balzamikového krému je obsaženo 13 kalorií a žádný tuk.
Recepty s využitím této řady výrobků připravil pro sezonu 2014 majitel a šéfkuchař řecké restaurace Kavala, Ioannis Asarlidis. Můžete se na ně podívat zde.
Jeden z Ioannisových receptů si můžete vyzkoušet ihned - Řecké biftečky z mletého masa, s cibulovými květy s bílým a černým balzamikovým krémem Kalamáta
Ingredience na 4 porce:
800 g mletého hovězího masa
1 kávová lžička soli
½ kávové lžičky pepře
1 malá cibule
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce Bílého balzamikového krému Kalamáta
75ml olivového oleje
2 kávové lžičky oregana
1 polévková lžíce petržele
4 polévkové lžíce strouhanky
Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Přidáme vše ostatní a řádně rukou promícháme.
Z hmoty vytvoříme 4 placky a grilujeme asi 4 minuty z každé strany.
Cibulové květy
Ingredience na 4 porce:
4 velké kusy fialové cibule
100 ml olivového oleje
4 polévkové lžíce tmavého balzamikového krému Kalamáta
1 polévková lžíce hořčice
1 polévková lžíce medu
100 ml vody
sůl, pepř podle chuti
Všechny ingredience promícháme a vytvoříme zálivku. Cibuli krájíme na osminy, přičemž řez zastavíme 1cm od spodu.
Cibule zalijeme zálivkou, vložíme do pekáčku, přikryjeme alobalem a pečeme 25 minut při 200°C.
Informace a další recepty a tipy pro použití řeckých balzamikových krémů a octa řady Kalamáta Papadimitriou najdete i na Facebooku nebo na http://www.papadim.com/cs/ Dobrou chuť!