Balsamikový ocet vyrábí rodina Papadimitriou tradiční metodou přírodní fermentace bez přidání konzervantů či barviv. Za svou specifickou barvu i chuť vděčí kromě kvalitních surovin, příznivému klimatu a přírodnímu procesu výroby také důkladnému zrání v tradičních dubových sudech. Balzamikové krémy jsou vyráběny promísením uzrálého balzamikového octa s koncentrovaným hroznovým moštem. Vzniklý balzamikový krém vysoké kvality se vyznačuje výraznou hustou konzistencí a bohatou, zralou chutí.
Ať už se rozhodnete použít balsamikový krém nebo ocet Papadimitriou, vynikající chuťový zážitek máte zaručen. Skvěle se doplňují se zeleninovými i ovocnými saláty, výborné jsou jako základ marinád a studených omáček nebo jen jako tečka na závěr, která dotáhne harmonii vašeho pokrmu do naprosté dokonalosti. Balzamikové krémy se hodí i k ochucení ovocných dezertů nebo zmrzliny a jsou ideální pro zdobení talířů.
Vysokou kvalitu řeckých balzamik potvrzuje i šéfkuchař a majitel řecké restaurace Kavala v Praze, Ioannis Asarlidis, který exkluzivně vytvořil recepty pro značku Kalamáta Papadimitriou pro letní sezonu. Video recepty si můžete prohlédnout zde.
Jeden z Ioannisových receptů si můžete vyzkoušet ihned - . krevety na jogurtu s tmavým balzamikovým krémem Kalamáta (garides me giaurti)
Ingredience na 1 porci:
4 ks oloupaných krevet střední velikosti (16-20 cm)
2 polévkové lžíce strouhané mrkve
2 polévkové lžíce tmavého balzamikového krému Kalamáta
1 malý stroužek nasekaného česneku
50 g bílého jogurtu řeckého typu
75 ml olivového oleje
½ malé najemno nakrájené cibule
1 kávová lžička mletého koriandru
sůl a pepř
Cibuli, česnek a mrkev orestujeme na olivovém oleji, přidáme krevety, balzamikový krém a pokračujeme v restování. Přidáme trochu vody, sůl, pepř, koriandr a jogurt, a ještě chvilku redukujeme na mírném plamenu.
Informace a další recepty a tipy pro použití řeckých balzamikových krémů a octa řady Kalamáta Papadimitriou najdete i na Facebooku nebo na http://www.papadim.com/cs/ Dobrou chuť!