Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Taška pro školáky: chrání především jejich zdraví!

27. srpna 2014 | 10:01

Školní taška je zavazadlem, které dítě vláčí na zádech den co den, několik let. A právě proto, že ji nosí pravidelně od útlého věku, je potřeba ji vybrat pečlivě. Nestačí, že unese hromadu knih a že je hezká. Musí být vybraná především s ohledem na zdraví dítěte.

 

Pravidla pro výběr vhodné školní tašky se netýkají jen prvňáků, platí i pro starší školáky. Zatímco děti dají často na její vzhled, který je důležitý, pro to aby vybranou aktovku nosily rády, pro rodiče by měly být při výběru důležité jiné parametry. Kromě dostatku úložného prostoru a jeho praktické organizace třeba v podobě dostatečně velkých kapes a různých přihrádek je to pak především to, nakolik bude taška šetrná ke školákovu tělu.

Kolik váží

Děti dnes na zádech nosí velkou zátěž a kromě učebnic, sešitů, penálu, pravítek obvykle v tašce nosí láhev s pitím, sportovní úbor, temperové barvy atd. Proto je důležité, aby samotná brašna vážila co nejméně, maximálně 1,2 kg. Váha školní tašky i s náplní by měla podle odborníků  odpovídat 10, nanejvýš 15 % hmotnosti dítěte! Průzkumy však ukázaly, že školáci běžně nosí dvojnásobek. Při vyšší zátěži, kterou pravidelně vláčí na zádech, však hrozí zdravotní potíže. „Kvůli přetěžování se mohou u dítěte objevit bolesti hlavy, páteře nebo skolióza. Pokud již dítě těmito zdravotními problémy trpí, nevhodná nebo příliš těžká školní brašna rozvoj těchto komplikací podpoří. A jestliže má pacient bolesti zad již v dětství, je vysoce pravděpodobné, že ho budou trápit i v dospělosti,“ upozorňuje MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Může být batoh?

Pro prvňáčka je určitě vhodnější aktovka. Má totiž pevnější konstrukci, což přispívá ke správnému držení těla. Po praktické stránce také vítězí, ve srovnání s batohem má určitě přehledněji řešený úložný prostor. „Zejména těžší předměty, jako jsou knihy a sešity, lze vložit do kapsy, která je nejblíže zádům. Takto bude váha knih přenášená na tělo a záda si uleví. Batohy jsou vhodnější spíše pro starší děti,“ srovnává lékařka.

Čeho si všímat

Taška by měla mít anatomicky tvarovaná záda. Vyztužení zadní strany a dostatečně široké popruhy (alespoň 4 cm) totiž napomáhají ke správnému a zdravému vývoji dětské páteře. Zároveň vybírejte zavazadlo přiměřené velikostí vzrůstu školáka, nejlépe s nastavitelnými vyztuženými ramenními pásy, zajištěnými proti samovolnému povolování. Pořídit můžete i brašnu s nosnými popruhy na přední straně trupu, které pomohou zátěž rovnoměrně rozdělit.

Brašna by neměla: být širší než ramena dítěte, přesahovat horní částí linii ramen a částí spodní sahat pod linii boků.

Pro praktické používání je dobré zvolit tašku či batoh pevnějšího tvaru, z nepromokavých materiálů, s pevným dnem s nožičkami, které umožní postavit je i na znečištěný povrch. Kvalitní provedení je další věc, za kterou není zbytečné připlatit. Pokud vydrží nýty, zipy a švy každodenní silnou zátěž déle, pro vaši peněženku to nakonec bude úspora.

Jak ji nosí

Koupit ergonomicky dokonalou tašku nebo batoh a dohlížet, aby je dítě neplnilo nepotřebnými věcmi, které zbytečně zvyšují zátěž zad, je jedna věc. Pokud pak ale školák bude chodit se sebepečlivěji vybraným zavazadlem ledabyle hozeným přes jedno rameno, byla počáteční snaha marná. „Taška i batoh by měly být řádně nasazené. Nošení brašny na jednom rameni je oblíbený nešvar řady školáků, který však přispívá k horšímu držení těla v důsledku nerovnoměrné zátěže zádových svalů. Příliš povolené pásy mohou zapříčinit skoliózu. Velmi utažené pásy zase přispívají k hrbení,“ varuje Michaela Tomanová. Snažit byste se měli v dítěti vypěstovat i návyk pro rovnoměrné rozkládání zátěže uvnitř aktovky, jehož nedodržování může také vést ke špatnému držení těla.

Pro bezpečí na ulici

Důležité jsou konečně i bezpečnostní prvky, kterými může být brašna opatřena. Týkají se dobré viditelnosti, a to nejen za tmy (v zimě), ale také v mlze, dešti nebo za ranního šera. Praktičtější z tohoto hlediska je taška výraznějších barev, při zhoršených světelných podmínkách udělají dobrou službu reflexní (fluorescenční) prvky na přední straně a bocích aktovky, ale i na popruzích na hrudi. Chcete-li dítě ještě více chránit, vybavte jeho tašku například cyklistickou blikačkou s LED diodami.

Autor: Kateřina Matoušová