Rajčata na 3 způsoby: Pochutnejte si na polévce, bruschettě nebo koláči | Pro ženy | Blesk.cz
Čtvrtek 1. říjen 2020
Svátek slaví Igor, zítra Olívie
Oblačno, déšť 15°C

Rajčata na 3 způsoby: Pochutnejte si na polévce, bruschettě nebo koláči

25. července 2013 | 16:00

Svítí sluníčko a na záhonech nám ve velkém dozrávají rajčata. Jsou voňavá, šťavnatá, chutná a plná vitamínů. Zkuste je využít třeba při přípravě večeře.

Rajčatová polévka s mozzarellou

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

* 1 červenou cibuli
* 1/2 kg rajčat
* 200 g mozzarelly
* 1 konzervu rajského protlaku
* olivový olej podle chuti
* třtinový cukr podle chuti
* sůl a mletý černý pepř
* čerstvou bazalku

Rajčatová polévka s bazalkou a mozzarellou
Postup:
Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Orestujte na pánvi na hodně rozpáleném oleji. Jakmile se osmaží dozlatova, přidejte nadrobno nakrájená oloupaná rajčata. Osolte, opepřete a přidejte najemno nasekanou čerstvou bazalku. Povařte 10 až 15 minut, aby rajčata byla uvařená, a přitom pořád zůstala v kouscích. Přidejte protlak, třtinový cukr a dokořeňte podle chuti. Polévku podávejte s nakrájenou mozzarellou nebo osmaženou houskou. Můžete použít i obě varianty najednou. S mozzarellou podávejte polévku horkou, sýr tak uvolní šťávu.

Doba přípravy: 25 minut

Bruschetta s rajčaty a bazalkou
Foccacia s rajčaty a bazalkou

Budete potřebovat (pro 2 osoby):

* 500 g rajčat
* hrst lístků čerstvé bazalky
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce parmazánu

Foccacia:
* 150 g + 50 g hladké mouky
* 1/4 kostky čerstvého droždí
* 150 ml vody
* 4 lžíce olivového oleje
* čerstvou bazalku a rukolu
* sůl podle chuti

Postup:
Mouku (150 g), droždí a sůl promíchejte s vlažnou vodou, až vznikne řidší těsto. Nechte ho lehce vykynout. Pak přidejte zbytek mouky (50 g) a vytvořte bochánek, který nechte opět vykynout. Z těsta vytvořte placku, kterou potřete olivovým olejem a posypejte čerstvou bazalkou. Pečte asi 15 minut na 200 °C . Čerstvá rajčata nařízněte na vršku do kříže a nechte spařit v horké vodě. Oloupejte je a nakrájejte na malé kostičky. Rajčata orestujte společně s natrhanými lístky bazalky na olivovém oleji. Bagetu nebo upečený chléb rozkrájejte a opečte na olivovém oleji, navrstvěte rajčatovou směs, posypejte parmazánem a pokapejte olivovým olejem. Ozdobte rukolou.

Doba přípravy: 50 minut    Doba pečení: 15 minut

Celozrnný quiche s rajčaty a sýrem
Celozrnný quiche s rajčaty a sýrem

Budete potřebovat (na 1 kulatou koláčovou formu):

* 150 g celozrnné mouky
* 6 až 8 menších rajčat
* 50 g arašídového másla
* 75 g másla
* 1 žloutek
* 75 g čerstvého sýra s bylinkami
* 75 g nízkotučného tvarohu
* sůl a mletý černý pepř
* hrst bylinek

Postup:
Mouku prosejte do mísy a zpracujte společně s máslem, arašídovým máslem, žloutkem a půl lžičkou soli na hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na hodinu do chladničky odpočinout. Pak vyválejte na pomoučeném vále kruhovou placku o průměru asi 30 cm. Formu na koláč vyložte papírem na pečení, vložte do ní těsto a vytáhněte okraje. Přitlačte je, aby pevně držely, a dno propíchejte na několika místech vidličkou. Vložte do předehřáté trouby a pečte na 200 °C asi 20 minut. Nechte částečně zchladnout. Rajčata omyjte, osušte a nakrájejte na plátky. Tvaroh smíchejte se sýrem a směs naneste rovnoměrně na těsto. Navrch rozložte rajčata, lehce posypejte solí a mletým pepřem a koláč vraťte do trouby. Pečte ještě 15 minut. Koláč servírujte teplý nebo studený a ozdobený bylinkami.

Doba přípravy: 40 minut   Doba chlazení: 1 hodina   Doba pečení: 30 až 35 minut

Autor: archiv