Rajčatová polévka s mozzarellou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 červenou cibuli
* 1/2 kg rajčat
* 200 g mozzarelly
* 1 konzervu rajského protlaku
* olivový olej podle chuti
* třtinový cukr podle chuti
* sůl a mletý černý pepř
* čerstvou bazalku
Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Orestujte na pánvi na hodně rozpáleném oleji. Jakmile se osmaží dozlatova, přidejte nadrobno nakrájená oloupaná rajčata. Osolte, opepřete a přidejte najemno nasekanou čerstvou bazalku. Povařte 10 až 15 minut, aby rajčata byla uvařená, a přitom pořád zůstala v kouscích. Přidejte protlak, třtinový cukr a dokořeňte podle chuti. Polévku podávejte s nakrájenou mozzarellou nebo osmaženou houskou. Můžete použít i obě varianty najednou. S mozzarellou podávejte polévku horkou, sýr tak uvolní šťávu.
Doba přípravy: 25 minut
Bruschetta s rajčaty a bazalkou
Autor: profimedia.cz
Foccacia s rajčaty a bazalkou
Budete potřebovat (pro 2 osoby):
* 500 g rajčat
* hrst lístků čerstvé bazalky
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce parmazánu
Foccacia:
* 150 g + 50 g hladké mouky
* 1/4 kostky čerstvého droždí
* 150 ml vody
* 4 lžíce olivového oleje
* čerstvou bazalku a rukolu
* sůl podle chuti
Postup:
Mouku (150 g), droždí a sůl promíchejte s vlažnou vodou, až vznikne řidší těsto. Nechte ho lehce vykynout. Pak přidejte zbytek mouky (50 g) a vytvořte bochánek, který nechte opět vykynout. Z těsta vytvořte placku, kterou potřete olivovým olejem a posypejte čerstvou bazalkou. Pečte asi 15 minut na 200 °C . Čerstvá rajčata nařízněte na vršku do kříže a nechte spařit v horké vodě. Oloupejte je a nakrájejte na malé kostičky. Rajčata orestujte společně s natrhanými lístky bazalky na olivovém oleji. Bagetu nebo upečený chléb rozkrájejte a opečte na olivovém oleji, navrstvěte rajčatovou směs, posypejte parmazánem a pokapejte olivovým olejem. Ozdobte rukolou.
Doba přípravy: 50 minut Doba pečení: 15 minut
Celozrnný quiche s rajčaty a sýrem
Autor: profimedia.cz
Celozrnný quiche s rajčaty a sýrem
Budete potřebovat (na 1 kulatou koláčovou formu):
* 150 g celozrnné mouky
* 6 až 8 menších rajčat
* 50 g arašídového másla
* 75 g másla
* 1 žloutek
* 75 g čerstvého sýra s bylinkami
* 75 g nízkotučného tvarohu
* sůl a mletý černý pepř
* hrst bylinek
Postup:
Mouku prosejte do mísy a zpracujte společně s máslem, arašídovým máslem, žloutkem a půl lžičkou soli na hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na hodinu do chladničky odpočinout. Pak vyválejte na pomoučeném vále kruhovou placku o průměru asi 30 cm. Formu na koláč vyložte papírem na pečení, vložte do ní těsto a vytáhněte okraje. Přitlačte je, aby pevně držely, a dno propíchejte na několika místech vidličkou. Vložte do předehřáté trouby a pečte na 200 °C asi 20 minut. Nechte částečně zchladnout. Rajčata omyjte, osušte a nakrájejte na plátky. Tvaroh smíchejte se sýrem a směs naneste rovnoměrně na těsto. Navrch rozložte rajčata, lehce posypejte solí a mletým pepřem a koláč vraťte do trouby. Pečte ještě 15 minut. Koláč servírujte teplý nebo studený a ozdobený bylinkami.
Doba přípravy: 40 minut Doba chlazení: 1 hodina Doba pečení: 30 až 35 minut
TIP NA VIDEO: Vyzkoušejte také těstoviny s tuňákem a rajčaty.