Zlata Adamovská: 3 skvělé recepty, aneb vařím snadno a rychle | Pro ženy | Blesk.cz

Zlata Adamovská: 3 skvělé recepty, aneb vařím snadno a rychle

4. července 2012 | 14:08

Myslíte si, že doktorka Běla Valšíková z Ordinace v růžové zahradě umí vařit? Její představitelka Zlata Adamovská se rozhodla nám prozradit, co nejraději vaří v létě. Zkusíte si doma připravit večeři podle této sympatické herečky?


„Mám nabitý program, takže čas strávený u domácí plotny je spíš vzácný. Na rozdíl od řady jiných hereček, které vydávají skvělé kuchařky, u mě nepatří vaření k oblíbeným činnostem. Pochopitelně o hladu své děti nenechám, ale na našem domácím jídelníčku jsou spíš jednoduché a na přípravu časově nenáročné pokrmy. Tím ovšem nechci říct, že bych ráda neochutnala nějaké speciality, třeba když jsem na dovolené v zahraničí, neodpustím si večeři sestavenou z místních dobrot."

My jsme Zlatu vyzpovídaly a ona nám prozradila tři svoje nejoblíbenější letní recepty. Uvařte si je doma také!

Kuřecí pilaf

Pikantní pokrm stihnete zhruba za půlhodinku, zkusit ho můžete jako rychlou večeři.

Suroviny:
* 2 cibule * 5 lžic olivového oleje * 500 g jasmínové rýže * 400 g drcených rajčat * 6 bobkových listů
 * 500 g kuřecích prsou * lžička grilovacího koření na kuře * 300 ml vody * sůl a pepř

Postup:
Cibuli nakrájíme a orestujeme na 2 lžících olivového oleje. Přidáme drcená rajčata
 a necháme přejít varem. Pak do pánve přisypeme propláchnutou rýži a přilijeme 300 ml vody. Osolíme, opepříme a přidáme bobkový list. Rýži povaříme 4-5 minut, přikryjeme ji poklicí, dáme do trouby  předehřáté na 200 °C, kterou v tento okamžik vypneme, a rýži necháme 20 minut dojít.  Kuřecí prsa okořeníme, osolíme a opečeme z obou stran. Maso natrháme vidličkou na kousky a přidáme k hotové rýži.

Příprava: 35 minut
Počet porcí: 4

Hrnkový jablečný koláč

Rychlý zákusek se na stole dlouho neohřeje. Je totiž šťavnatý a vláčný a udělá radost celé rodině.

Suroviny:
•    2 hrnky hrubé nebo polohrubé mouky  (1 hrnek asi 250 ml) * 1 a 1/2 hrnky moučkového cukru
•    * 1/2 prášku do pečiva * 1000 g jablek * 2 lžičky skořice * 4 vejce * 1 hrnek mléka
•    * 2/3 kostky másla a kousek na vytření plechu

Postup:
Mouku promícháme s moučkovým cukrem a práškem do pečiva. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců
a nastrouháme nahrubo. Plech vymažeme máslem a rozprostřeme na něj nejprve polovinu moučné směsi, pak jablka. Ovoce zasypeme skořicí a zbylou moukou. Vejce rozšleháme v mléce a rovnoměrně rozlijeme  na plech. Po celé ploše rozložíme vločky másla. Plech vložíme do předehřáté trouby. Koláč pečeme
při 180 °C asi 30 minut.
 
Příprava: 50 minut
Počet kousků: 24

Rychlá kefírová buchta

Kombinace kakaového těsta, jemného kefíru a kokosu je prostě delikátní! 



Suroviny:
* 400 g polohrubé mouky * 350 g moučkového cukru  * 50 g kakaa * 2 vejce * 200 ml oleje * 500 ml kefíru * 1 balíček jedlé sody * tuk a mouka na formu * na polevu - 150 g moučkového cukru * 4 lžíce horké vody
* 2 lžíce citronové šťávy * 50 g kokosu  

Postup:
Mouku s cukrem a kakaem prosejeme do mísy. Přidáme vejce, olej, kefír, sodu a vše dobře promícháme. Těsto nalijeme do pekáčku s vyšším okrajem (40x30 cm), který jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Povrch uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 40 minut. Po upečení necháme mírně
vychladnout v pekáčku a pak vyklopíme na kovovou mřížku. Cukr s vodou a šťávou utřeme do hladké lesklé polevy. Vychladlý moučník potřeme polevou a posypem kokosem.

Příprava: 60 minut
Počet kousků: 24


Autor: Olga Trešlová, Kema