„Mám nabitý program, takže čas strávený u domácí plotny je spíš vzácný. Na rozdíl od řady jiných hereček, které vydávají skvělé kuchařky, u mě nepatří vaření k oblíbeným činnostem. Pochopitelně o hladu své děti nenechám, ale na našem domácím jídelníčku jsou spíš jednoduché a na přípravu časově nenáročné pokrmy. Tím ovšem nechci říct, že bych ráda neochutnala nějaké speciality, třeba když jsem na dovolené v zahraničí, neodpustím si večeři sestavenou z místních dobrot."
My jsme Zlatu vyzpovídaly a ona nám prozradila tři svoje nejoblíbenější letní recepty. Uvařte si je doma také!
Kuřecí pilaf
Pikantní pokrm stihnete zhruba za půlhodinku, zkusit ho můžete jako rychlou večeři.
Suroviny:
* 2 cibule * 5 lžic olivového oleje * 500 g jasmínové rýže * 400 g drcených rajčat * 6 bobkových listů
* 500 g kuřecích prsou * lžička grilovacího koření na kuře * 300 ml vody * sůl a pepř
Postup:
Cibuli nakrájíme a orestujeme na 2 lžících olivového oleje. Přidáme drcená rajčata
a necháme přejít varem. Pak do pánve přisypeme propláchnutou rýži a přilijeme 300 ml vody. Osolíme, opepříme a přidáme bobkový list. Rýži povaříme 4-5 minut, přikryjeme ji poklicí, dáme do trouby předehřáté na 200 °C, kterou v tento okamžik vypneme, a rýži necháme 20 minut dojít. Kuřecí prsa okořeníme, osolíme a opečeme z obou stran. Maso natrháme vidličkou na kousky a přidáme k hotové rýži.
Příprava: 35 minut
Počet porcí: 4
Hrnkový jablečný koláč
Rychlý zákusek se na stole dlouho neohřeje. Je totiž šťavnatý a vláčný a udělá radost celé rodině.
Suroviny:• 2 hrnky hrubé nebo polohrubé mouky (1 hrnek asi 250 ml) * 1 a 1/2 hrnky moučkového cukru
• * 1/2 prášku do pečiva * 1000 g jablek * 2 lžičky skořice * 4 vejce * 1 hrnek mléka
• * 2/3 kostky másla a kousek na vytření plechu
Postup:
Mouku promícháme s moučkovým cukrem a práškem do pečiva. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců
a nastrouháme nahrubo. Plech vymažeme máslem a rozprostřeme na něj nejprve polovinu moučné směsi, pak jablka. Ovoce zasypeme skořicí a zbylou moukou. Vejce rozšleháme v mléce a rovnoměrně rozlijeme na plech. Po celé ploše rozložíme vločky másla. Plech vložíme do předehřáté trouby. Koláč pečeme
při 180 °C asi 30 minut.
Příprava: 50 minut
Počet kousků: 24
Rychlá kefírová buchta
Kombinace kakaového těsta, jemného kefíru a kokosu je prostě delikátní!
Suroviny:
* 400 g polohrubé mouky * 350 g moučkového cukru * 50 g kakaa * 2 vejce * 200 ml oleje * 500 ml kefíru * 1 balíček jedlé sody * tuk a mouka na formu * na polevu - 150 g moučkového cukru * 4 lžíce horké vody
* 2 lžíce citronové šťávy * 50 g kokosu
Postup:
Mouku s cukrem a kakaem prosejeme do mísy. Přidáme vejce, olej, kefír, sodu a vše dobře promícháme. Těsto nalijeme do pekáčku s vyšším okrajem (40x30 cm), který jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Povrch uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 40 minut. Po upečení necháme mírně
vychladnout v pekáčku a pak vyklopíme na kovovou mřížku. Cukr s vodou a šťávou utřeme do hladké lesklé polevy. Vychladlý moučník potřeme polevou a posypem kokosem.
Příprava: 60 minut
Počet kousků: 24