Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chyby při nanášení make-upu, kvůli kterým vypadáte starší. Neděláte je taky?

21. listopadu 2017 | 06:00

Make-up je skvělá věc z několika důvodů: zakryje to, co chceme schovat, sjednotí pleť, rozjasní obličej. Jeho úkolem číslo jedna je tedy zkrášlovat. Jestli ale neděláte něco z následujících rad, spíše si přihoršíte. Jaké je tajemství perfektního make-upu?

1. Zvolte správný odstín

V touze po opálené pleti saháte po tmavším odstínu make-upu? Pokud jde o velký kontrast, budete vypadat starší, než ve skutečnosti jste. Make-up by měl vždy perfektně splynout s pletí a vypadat jako vaše druhá kůže – vybrat ten správný odstín je tedy klíčové.

V obchodě na vás však čeká nástraha v podobě umělého osvětlení. Snažte se odstín vybírat na denním světle a kupte si takový, který ladí dobře k odstínu pokožky krku. Jen tak bude vaše líčení vypadat přirozeně! Pokud si připadáte až moc bledá, pomůže bronzer, kterým dodáte tvářím barvu jako od slunce!

2. Vyberte si správný typ pro sebe

S tím, jak se mění počasí, byste měla obměňovat i své kosmetické pomocníky v koupelně. Stejně tak jako v létě používáte lehčí krémy než v zimě, tak byste měla měnit i make-up. S nadcházejícím zimním obdobím sáhněte po hutnějším, který bude fungovat jako ochranný štít.

Pleť bude lépe chráněná, a tím pádem méně náchylná k tvorbě vrásek. V létě naopak sáhněte po lehčích texturách nebo i například po BB nebo CC krému. Příliš hutný make-up by v létě vypadal nepřirozeně a opět – přidával by zbytečně léta!

Autor: istockphoto.com

3. Brzděte s pudrem

Matná, sametová pleť sice zní lákavě, ale příliš mnoho pudru ještě více zvýrazní vrásky. To samé platí o minerálním make-upu, který vypadá jako pudr, ale lépe kryje. Ten je vhodný pro normální, smíšenou a mastnou pleť hlavně z toho důvodu, že ji zmatní.

Na stárnoucí pleti, která je sušší, nebude vypadat tak dobře. Proto je vhodnější make-up tekutý – hydratační nebo rozjasňující. Díky nim nebude pleť mdlá, ale rozjasněná a jakoby šťavnatá!

4. Hydratujte

Pokud make-up nanesete na suchou pleť, hrozí to, že zaleze do vrásek a zvýrazní je. Proto klíčem k dobře vypadající pleti není jen správný odstín make-upu, ale hlavně hydratace. Pod make-up patří pleťový krém nebo alespoň hydratační báze. Důležité je nechat přípravek vstřebat, protože když začnete nanášet make-up hned na ještě nevstřebaný krém, začnou se tvořit žmolky, make-up nebude nanesen rovnoměrně a rozhodně pak nevydrží celý den.

5. Nanášejte make-up správně

Make-up zapracovaný prsty nebude nikdy vypadat tak dobře, jak by mohl, kdybyste použila štětec nebo houbičku s označením beauty blender. Zamezíte tak ostrým přechodům, především na čelisti – v těch místech si dávejte extra záležet!

6. Používejte podkladovou bázi

Báze pod make-up, neboli primer, se vám může zdát jako úplně zbytečný produkt. Jenže tento vesměs průhledný gel dokáže s pletí doslova divy, a to i s make-upem! Základem je si vybrat tu správnou bázi pro svůj typ pleti: matující pro mastnou pleť, hydratační pro suchou a pro mdlou pleť zvolte rozjasňující bázi. Tento kouzelný produkt pleť vyhladí, mnohdy si poradí i s drobnými linkami, a tím pádem make-up lépe splyne s pletí, vrásky nebudou tak viditelné a líčení déle vydrží. 

Na recenzi rozjasňující báze se podívejte ve videu:

Video se připravuje ...
Vyzkoušeno před kamerou: Rozjasňující báze a detoxikační krém proti kruhům pod očima • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

 

Autor: Lucie Houdková