Sobota 14. září 2024
Svátek slaví Radka, zítra Jolana
Zataženo, déšť 14°C

10 módních ohlédnutí za princeznou Dianou: Které outfity jí slušely nejvíce?

  • Princezna Diana
    31. srpna 2024 | 06:00

    Princeznu Dianu, která zemřela přesně před 27 lety, všichni milovali pro její charisma, skromnost a laskavost. Kromě své charitativní činnosti a nezištné pomoci se stala i módní ikonou - její styl napodobovala spousta žen a ani dnes tato móda není tabu. Pojďte se podívat na deset nejlepších a naprosto nadčasových módních kousků, které princezna ráda nosila. Pokud je ještě nemáte v šatníku, měli byste to urychleně napravit!

    Jak vypadala móda v době života princezny Diany? Džíny do pasu, košile, halenky, ovesized saka, oversized mikiny s potiskem, úzké šortky, plisované sukně, nabírané rukávy, tenisky, barevné opasky, vycpávky v ramenou, metalický vzhled šatů, spousta flitrů nebo vzory jako puntíky, květy, káry či kohoutí stopa. Některé její módní kousky se staly nezapomenutelnými, a nejednalo se pouze o princeznovské šaty, luxusní róby nebo elegantní klobouky. 

    Diana si časem navzdory královskému protokolu prosadila svou a i když byla za svou odvahu v módě královskou rodinou kritizována, u lidí sklízela zasloužený obdiv a uznání. Její styl oblékání tak začaly napodobovat mnohé ženy. Oblečení princezny Diany bylo totiž vždy elegantní a vkusné, ale zároveň také pohodlné, ležérní a praktické. Pojďte si prohlédnout, které kousky ji slušely nejvíce!

  • 1/10: Nejvíce jí slušela modrá

    Princezna Diana ve své době dávala přednost jemným pastelovým barvám nebo bílé, nebránila se ani ostrým kontrastům černé a bílé barvy. Ostatně černá barva je velmi nadčasová a elegantní, velice jí slušela a dodávala její křehkosti dojem větší síly a odhodlání, které jí však rozhodně nechyběly. 

    Barvou, kterou nejraději nosila a která jí nejvíce slušela však byla nebesky modrá, anebo také královsky modrá. Už proto, že modrá jí krásně ladila k jejím očím. Známé modré saténové šaty z dílny Versace na jedno rameno si princezna Diana oblékla v roce 1996 při návštěvě Austrálie. K nim si vzala modré lodičky a modrou kabelku psaníčko, vše ve stejném odstínu. 

  • 2/10 Ležérní kalhotové kostýmy

    Lady Di milovala pohodlné ležérní kostýmy skládající se z kalhot a volného saka. Barvy volila světlé, třeba bílou, smetanovou, béžovou nebo různé pastelové barvy. K saku se nebála vzít si také obyčejné modré džíny, které nosila i s halenkami, opaskem a mokasínami nebo jednoduchými elegantními botami bez podpatku, které dnes vlastně nazýváme balerínkami a které nosily svého času už Audrey Hepburn, Brigitte Bardot, nebo Jacqueline Kennedy Onassis.

  • 3/10: Odhalená ramena v „šatech pomsty”

    Nezapomenutelnými šatami princezny Diany se staly černé šaty s odhalenými rameny, které si vzala na večírek pořádaný magazínem Vanity Fair v roce 1994. Ještě ten večer se oficiálně provalila Charlesova nevěra s Camillou Parker Bowlesovou, s níž se později oženil. Těmto šatům se začalo říkat „šaty pomsty”, protože v nich Diana vypadala tak proklatě sexy, že kdyby ji Charles viděl, hořce by svého činu litoval. Šaty byly nezvykle odvážné a porušovaly královský protokol. Diana, i když byly ušity o tři roky dříve, neměla odvahu je vzít na sebe, až teprve onoho osudného dne… V roce 2011 se replika těchto šatů prodala v aukci za 18 tisíc liber – v přepočtu za 532 tisíc korun.

  • 4/10: Romantické letní šaty

    I příležitosti pro nošení romantických šatů se našly, oblíbeným vzorem byly květiny. Dívčí romantické šaty, ale Diana velice rychle vyměnila za mnohem vyzrálejší elegantní outfity nebo pohodlné kalhotové kostýmy, které se právě skvěle hodí i na léto. K letním rozevlátým šatům pak můžete vynosit slaměné klobouky se širokou krempou a letní otevřené sandály nebo espadrilky. 

  • 5/10: Šortky s vytahanou mikinou

    Volnočasová móda, která se stala nezapomenutelnou ala styl princezny Diany, byly i obyčejné úzké šortky nebo krátké legíny, které zdůrazňovaly pěkné nohy princezny. Svršek byl už naopak velmi volný a pohodlný, šlo zejména o tehdy módní mikiny s potiskem ve sportovním stylu, které nebyly nijak vyzývavé. K takovému oblečení se hodily sportovní tenisky a z nich obvykle vykukovaly bílé ponožky. 

  • 6/10: Elegantní klobouky

    S Lady Di jsou také spojovány nejrůznější klobouky, které se nebála nosit a které jí velice slušely. Ať už jako doplněk k elegantnímu kostýmku, tak také jako letní pokrývka hlavy k romantickým rozevlátým šatům, anebo třeba ke kalhotovému kostýmu. 

  • 7/10: Květy, puntíky i kohoutí stopa

    Vzory, které Diana volila, odpovídaly tehdejší módě. Kromě oblíbených jednobarevných variací volila často květy, puntíky nebo třeba kohoutí stopu. V 80. letech nosila i kárované halenky a sukně. 

  • 8/10: Pouzdrové šaty a sukně

    Úzké elegantní pouzdrové sukně patřily k základům šatníku princezny Diany. K sukním nosila opasek a volnější halenky s nabíranými rukávy, anebo třeba také oversized saka. 

  • 9/10: Kalhoty s opaskem

    Stylové kalhoty s rovnými nebo úzkými nohavicemi a opaskem princezna Diana využívala na méně oficiální příležitosti a volný čas. Doplňovala je botami bez podpatku a košilovými halenkami. 

  • 10/10: Kostýmky ve stylu Jackie Kennedyové

    Krásné elegantní kostýmky nemohly v šatníku princezny Diany chybět. Některé z nich doplněné stylovými kloboučky připomínaly módu, jakou nosila Jackie Kennedyová. 

     

     

Autor: Taťána Kročková, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.