Sobota 6. července 2024
Polojasno, bouřka 31°C

Chcete zažít retro léto jako za socialismu? Poradíme vám, jak na to!

  • Snímek Léto s kovbojem vykreslil pravé československé léto se vším všudy.
    4. července 2024 | 05:00

    Trávíte svůj čas ve vzpomínkách na vůni léta vašeho mládí? Chybí vám čas strávený u vody s limonádou v ruce a nákupy šumáků se síťovkou? Uspořádejte si retro prázdniny podle svých představ. Možná že vám s tím pomohou následující tipy a rady na věci, které, i když pocházejí z dob socialismu, jsou stále ještě k sehnání. Tak pojďme na to!

  • Pořiďte si retro nafukovačky

    Autor: Facebook / RETRO - Československo / Ibrahim Homeida Ibrahim

    Nic vám neříkají lehátka ve tvaru zvířátek, ovoce, pizzy a dalších různých tvarů a raději byste si zaplavali na staré dobré nafukovačce? Nic vám nebrání! Pevné retro matrace z bavlněné látky, které se musí nafukovat nožní pumpičkou nebo brčkem, seženete i dnes. Na trhu je stále řada různých vzorů, které vám připomenou doby vašeho mládí a navodí nostalgickou náladu. Dětem s sebou přibalte pestrobarevný nafukovací míč, který se prodává dodnes, a můžete vyrazit. Co dodat? Už zbývá vzít jenom plavky, ručník, obout si žabky a vydat se  na nejbližší přehradu, rybník nebo přírodní koupaliště.

    Video se připravuje ...
    Retro: Takhle vypadala dovolená na Mácháči za socialismu • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

  • Vyrazte do přírody

    Autor: Facebook / RETRO - Československo / Dagmar Kulichová

    Nic vás nepřiblíží klasickému českému létu víc, než když se vydáte kempovat do přírody, ideálně pod stan a s nafukovací matrací nebo karimatkou. Mezi nutnou výbavu každého správného trampa patří samozřejmě kytara, KPZ (krabička poslední záchrany), ale také látkové a dřevěné skládací židle a lehátka nebo plastové nádobí. Takto vybavení se potom můžete vrátit do starých časů nejen někde u řeky, ale také v kempu. Co takhle vyrazit třeba na Mácháč, Orlík, Slapy nebo Lipno? Uvidíte, že se vám nejenže vrátí hezké vzpomínky, ale hlavně si vytvoříte i krásné nové. A když nic jiného, užijete si pobyt v přírodě.

  • Vychutnejte si tradiční limonády

    Autor: Facebook / RETRO - Československo - Monika Zalayova

    Chuť léta, jaké jste si užívali kdysi, vám zajistí i oblíbené limonády ve skle. Pamatujte, že pořád si můžete zajít do kempu na točenou kofolu či malinovku. Stejně tak jsou někde stále ještě k mání vitacit i sirup Ovocit a jiné šumivé a limonádové nápoje. Můžete si také připravit domácí perlivou limonádu pomocí sifonu, který lze ještě sem tam sehnat na internetovém bazaru. Sodovku si ale můžete připravit i poněkud modernějším způsobem prostřednictvím přístrojů na výrobu domácích perlivých limonád. Stačí do ní přidat ovocnou šťávu nebo sirup oblíbené chuti a letní „retro osvěžení“ je hotové.

  • Připravte si nezdravou svačinu

    Autor: Facebook / RETRO - Československo - Andria Ariane

    Vzpomínáte na oblíbený camping a vlašský salát? Pak vás jistě potěší, že se od dob socialismu jejich receptura nijak valně nezměnila. Chutnají stále stejně, takže proč si po cestě na houby nebo jiný výlet výjimečně nedopřát tuto nezdravou retro svačinku se dvěma křupavými rohlíky? Jestliže máte raději tradiční českou klasiku, sbalte celé rodině na výlet řízky s chlebem a kyselými okurkami. Jde o oblíbený evergreen, který Čechy nejspíš nikdy neomrzí, a to má přitom v sobě také už trochu retra. Stejně tak si s sebou do přírody můžete vzít rohlíky s paštikou Májkou a Svačinkou. A jako sladký dezert tyčinku DELI, nebo si s sebou napečte bublaninu z čerstvých třešní. Pro osvěžení můžete sáhnout i po tvarohových nanucích Míša, kokosovém eskymu či vanilkových ledňáčcích, které seženete v obchodech i nyní.

  • Na nákup jedině se síťovkou a do sámošky

    Autor: Facebook / RETRO - Československo - Jarmila Leskovjanská

    Kdo by si nevzpomněl na ikonickou scénu z filmu Léto s kovbojem, kdy Dorka spadne s plnou síťovkou zákusků, chleba a masa do rybníka? Vzhledem k její poctivě vystáté frontě u řezníka a v místním konzumu šlo o skutečně smutný pohled. Samozřejmě že hned nemusíte skákat do rybníka, abyste si připomněli letní nakupování z dřívějších dob. Postačí, když do krámu vyrazíte se síťovkou. Jestliže doma už žádnou nemáte, jistě vás potěší, že jsou na trhu stále k dostání.

    A co si budeme povídat, stánků s různým občerstvením je i dnes stále všude dost, takže i na nějakou tu frontu u nich dost možná narazíte. Navíc, pokud se vydáte někam na přehradu nebo do menší vesnice, nejspíš na vás dýchne nostalgie i díky stále fungujícím vesnickým sámoškám. V některých se toho dosud moc nezměnilo a až na obnovený sortiment vypadají, jako by se v nich zastavil čas. Co takhle si naplánovat kempování v přírodě u menší obce a ráno si tam dojít pro čerstvé křupavé rohlíky?

  • Hurá na chatu

    Autor: ČSFD - Česká televize / Ivan Minář

    Za socialismu patřilo chalupaření mezi nejčastější záliby mnoha československých rodin. Chaty a chalupy byly neodmyslitelnou součástí programu spousty lidí. Jezdilo se na ně celoročně. Někdy na víkendy a někdy i na většinu prázdnin. Pokud máte možnost, neváhejte a přijměte pozvání na chalupu od přátel, pronajměte si nebo půjčte chatu alespoň na víkend. Zahradničte, štípejte dřevo, opékejte špekáčky a choďte do lesa na houby, borůvky nebo jenom tak na procházky. Nejenže vám změna prostředí a pobyt v přírodě zvedne náladu, ale také si tím můžete připomenout staré časy českého fenoménu chalupaření. Pokud tu možnost nemáte, můžete si alespoň pustit nezapomenutelný československý seriál Chalupáři s velkými českými hereckými hvězdami tehdejší doby, plný dobrého humoru a skvělé letní nálady.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.