Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velká galerie stylu Karla Gotta: Miloval kůži a nebál se vzorů!

20. června 2023 | 06:00

Letos to budou čtyři roky od chvíle, kdy nás opustil Karel Gott, největší legenda české pop music. Ženy ho milovaly nejen pro hlas a písně, které zpíval, ale také díky tomu, že měl svůj gentlemanský styl a za všech okolností dbal na to, co má na sobě a aby mu to slušelo.

Úhlednost na prvním místě

Ať měl v ruce mikrofon nebo malířský štětec, vždy byl do posledního puntíku upravený a sladěný do detailu. Od dob, kdy dělal v továrně a jeho mundúrem byly montérky, ušel opravdu dalekou cestu, a jakmile si na konci padesátých let všimli jeho talentu a dostal se do šoubyznysu, svůj styl začal pomalinku pilovat.

Od kovbojského stylu, jehož prvkům se tedy nebránil ani později v životě, se přesunul ke klasice, která bude v módě vždycky. Vždyť sáčko, které padne jako ulité, by měl mít v šatníku každý muž. Dá se kombinovat jak elegantně, tak volnočasově a ležérně. Tak to také Karel dělal. V saku ho mohli jeho fanouškové vidět nejčastěji. To kombinoval podle toho, co bylo zrovna in, samozřejmě že košile v jeho šatníku hrály důležitou roli. V každé éře jen měnily délku límečku a tvar střihu. Občas si místo košile vzal jen bavlněné tričko nebo roláček.

Video se připravuje ...
Trailer na dokument Karel o životě Karla Gotta • VIDEO: Bontonfilm

Odvážných kombinací se nebál

Nutno podotknout, že Karel se rozhodně nebál barev ani vzorů, a to mnohdy opravdu divokých. Když v osmdesátkách frčela vycpaná ramena, všechno měl, držel krok s dobou, ale neholdoval výstřelkům. Pokud ano, bylo to součástí nějakého vystoupení. V civilu se držel svého kopyta a mohli jsme ho vídat třeba i ve svetřících – tam se občas také našel takový, jehož vzor až bral dech.

Není možné si na průřezu fotografiemi nevšimnout, že měl mistr zálibu v kůži. Během let se v jeho šatníku vystřídalo několik různých kožených kousků, a to od sáček přes bundičky a kalhoty až ke kravatám, a dokonce k obleku celému z kůže. Na koncertě Leoše Mareše se jako host objevil v teplákách, což byl opravdu nevšední pohled.

Podívejte se do fotogalerie, jak šel čas se stylem věčného Karla Gotta.

Autor: Gabriela Röhrichová, Prostě fenomén