Čtvrtek 27. června 2024
Svátek slaví Ladislav, zítra Lubomír
Oblačno, bouřka 28°C

Unikátní časosběr Martina Kociána: Z idola devadesátek zdrogovaný zápasník!

Video se připravuje ...
Unikátní časosběr Martina Kociána: Od roztomilého zpěváka až po zdrogovaného zápasníka
VIDEO: Prostě fenomén!
21. června 2024 | 06:00

Samotný zakladatel a výrazný frontman oblíbené devadesátkové hudební skupiny Lunetic uměl ostatním členům v minulosti pořádně zavařit. Jeho průšvihy došly až tak daleko, že ho nakonec zbytek kapely musel zcela odstřihnout. Jak žije a co dělá dnes? Podívejte se na unikátní videoprůřez jeho životem, kdy se z jeho rozverného mládí postupně dostanete až do současnosti.

Za úspěchem Luneticu stál právě on, kluk z Mostu

Český raper, DJ, zpěvák, textař a moderátor Martin Kocián se narodil 6. října 1976 v Mostě. Už v sedmnácti se začal věnovat mixování a hraní hudby a stal se z něj diskotékový DJ. Zanedlouho díky tomu poznal budoucího kolegu Aleše Lehkého, s nímž spoluzaložil oblíbenou popovou mužskou kapelu Lunetic. O něco později se v Litvínově seznámili také s dalšími členy skupiny Davidem Škachem a Vaškem Jelínkem.

Kocián měl na začátku své kariéry skutečně slibnou budoucnost. S textařem Škachem se v roce 1998 spolupodílel na vzniku jednoho z největších hitů Luneticu vůbec, písni Máma. Song u nás rozpoutal doslova hudební poprask, díky čemuž se Lunetic dostal na výsluní i na první příčky našich hitparád. Spokojené společné fungování a úspěch boybandu ale netrvaly moc dlouho.

Kapelu opustil a zařídil se po svém

Jen čtyři roky po vzniku debutového hitu v roce 2002 se Kocián rozhodl, že ze skupiny odejde. S Markétou Pokornou založil novou skupinu s názvem 2M, které se však rozhodně nedařilo tak jako Luneticu, celkově vydala pouze jedno album a nakonec se rozpadla.

Autor: Profimedia

V roce 2003 se bohužel rozpadl i samotný Lunetic, kterému se po odchodu výrazného blond frontmana částečně přestalo dařit.

Od té doby se Kocián pokoušel uchytit jako DJ, moderátor televizního pořadu (Eso na TV Nova) i diskoték, nakonec i jako sólový muzikant. Nijak výrazněji se ovšem neprosadil, proto se v roce 2008 na chvíli znovu přidal k Luneticu, aby opět společně vystupovali. V roce 2011 znovunalezená kapela vydala ještě jedno album s názvem Na vlnách, na kterém se podílel i kontroverzní muzikant.

Drogy i soud aneb jeden průšvih za druhým

Hudebníkovy neustálé odchody z kapely Lunetic a návraty k ní začaly být ohranou písničkou. Není žádným tajemstvím, že za vším stála drogová závislost, se kterou měl Kocián problémy už při svém prvním odchodu z Luneticu. Podle ostatních členů se často stávalo například to, že nedorazil na domluvený koncert, a oni s ním postupem času ztratili definitivně trpělivost.

Spoluzakladatel slavného hudebního uskupení dostal údajně možnost návratu mezi ostatní členy celkem pětkrát. Nikdy to ale kvůli svému nezodpovědnému chování způsobenému drogami nedokázal zodpovědně využít. Způsoboval kapele problémy s pořadateli i diváky, až k sobě nakonec začali mít vzájemně daleko i jako přátelé.

Autor: Profimedia

Několikrát se stalo, že vůbec nedorazil na koncert. Ty rapové party jsem si po něm vzal já a tak to zůstalo doteď. (...) Je to těžké, když přijedeš někam, kde čeká pět tisíc lidí, a ten oblíbený blonďáček nepřijede, tak jsou zklamané fanynky, pořadatelé také, takže na to jsme museli nějak reagovat, takže už to nešlo,“ svěřili se bývalí členové kapely Lunetic Vašek Jelínek a Aleš Lehký pro web Extra.cz s důvody, které definitivně ukončily kontakt mezi Kociánem a ostatními lidmi z kapely. V současnosti prý není nikdo z Luneticu s muzikantem v kontaktu a vypadá to, že na tom jeho zbývající členové ani nehodlají nic měnit.

Problémy s drogami nepopírá ani dnes

V současnosti Kocián tvrdí, že už dokáže být čistý, přesto své přetrvávající problémy s narkotickými látkami nepopírá, a dokonce o nich mluví veřejně. Přesto se zejména mezi jeho fanoušky na sociálních sítích a známými množí spekulace, že problematický lídr kapely s drogami nikdy nepřestal. 

Autor: Soukromý archiv Martina Kociána

Diskutabilní účast v Clash of the Stars

Poměrně sporadické je i jeho nynější vystupování. Poslední měsíce se připravoval na zápas v kleci v rámci nynějšího osmého galavečeru Clash of the Stars, kde tento víkend vystupuje jako zápasník. 

Když k této události probíhala tisková konference v klubu Duplex v Praze, Kocián se dostavil „sjetý“, což bylo znát na jeho pěveckém vystoupení doplněném o breakdance. Na Instagramu o tom nepochybovali ani Kociánovi fanoušci, kterým to bylo z chování známého blonďáka jasné.

Autor: Soukromý archiv Martina Kociána

V současné době je Kocián pravděpodobně bez stálého zaměstnání, jelikož se nechal slyšet, že než se mu naskytla příležitost souboje v kleci, sháněl původně práci dělníka nebo elektrikáře, nakonec ale kývl na náhodnou nabídku na zápas. Právě v bojovém sportu vidí naději, že by díky němu opět mohl vydržet alespoň několik dní bez braní návykových látek.

Autor: Tereza Brožová, Prostě fenomén, Johana Fundová