Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mám klitoris na zádech? Šéfredaktorka Brava vzpomíná na největší bizáry legendárního časopisu!

Video se připravuje ...
Mám klitoris na zádech? Připomeňte si legendární časopis Bravo v rozhovoru s jeho šéfredaktorkou!
VIDEO: Prostě fenomén!
23. října 2023 | 06:00

Časopis Bravo se stal doslova legendou mezi dospívajícími a i v Česku si ho kupovaly statisíce čtenářů. Nejpopulárnější byla rubrika Láska, sex a něžnosti, do které čtenáři posílali své dotazy. Byly vymyšlené? Kdo na ně odpovídal? A jaké hvězdy na obálce bavily české čtenáře nejvíce? Na to jsme se v rozhovoru ptali bývalé šéfredaktorky Sandry Bursákové! 

Kdo by si nepamatoval na legendární časopis BRAVO, familiárně nazývaný Bravíčko? V devadesátkách a novém miléniu ho hltaly statisíce českých čtenářů zejména z řad teenagerů, a byl tak jedním z nejprodávanějších magazínů. Mezi nejoblíbenější rubriky patřily dvoustrana Láska, sex a něžnosti (na otázku “mám klitoris na zádech?” nejde zapomenout), dále fotoromán, trapasy a v neposlední řadě také vytrhávací plakáty uprostřed časopisu.

Autor: Časopis Bravo

Omdlévající fanynky na koncertech kapely Tokio Hotel

Sandra Bursáková, bývalá šéfredaktorka časopisu Bravo, zavzpomínala v unikátním rozhovoru na éru začátku nového milénia, kdy do vedení Bravíčka nastoupila. Tehdy frčel třeba Leoš Mareš jako Pán kožichů, pamatujete? Bez velkého a huňatého kožichu nedal ani ránu! “Určitě bych z té éry vzpomněla ještě třeba na Avril Lavigne, kapelu Lunetic a nejrůznější boy bandy jako třeba HIM, dále na provokativní dívčí duo TATU a také na Tokio Hotel. To byla kapela, která strhla fanynky tak, že omdlévaly na koncertě,” zavzpomínala hned v úvodu rozhovoru bývalá šéfredaktorka časopisu.

Autor: Časopis Bravo

"S Luneticama až do Tunisu" aneb zlatá éra časopisu Bravo

Bravo tehdy mělo neuvěřitelné prodeje, a tím pádem i obří zásah, a česká redakce si tak mohla dovolit vyrážet za celebritami i do zahraničí. “Třeba s Luneticama jsme tehdy jeli na exkluzivní photosession do Tunisu nebo s Tomášem Savkou ze SuperStar do Švýcarska,” vypráví v rozhovoru Sandra Bursáková, která dodává, že většina českých i zahraničních celebrit byla příjemných, ale našly se i výjimky.Ozzy Osbourne mi položil telefon. Bylo to způsobeno tím, že jsem neměla k dispozici jeho aktuální desku, kterou zrovna vydával, a on se naštval,” přiznává Bursáková.

Legendární rubrika Láska, sex a něžnosti

Spisovatelku Johanu Fundovou, autorku knih Devadesátky a Milénium, která rozhovor moderuje, ovšem zajímala nezapomenutelná rubrika Láska, sex a něžnosti, později přejmenovaná na Láska, sex a trápení. “Do redakce chodily zprávy od rodičů čtenářů, co si to dovolujeme psát o takových věcech. Musíme si uvědomit, že tehdy nebylo samozřejmé se otevřeně bavit o sexuálních tématech. Byli rodiče, kteří s tím měli problém,” přibližuje Bursáková tehdejší reakce rodičů na to, že si jejich dospívající děti v časopisu Bravo mohou číst o sexu.

Autor: Časopis Bravo

“Na dotazy čtenářů opravdu odpovídali skuteční sexuologové. Byli to odborníci, kteří se dotazům pečlivě věnovali. Byly tam dotazy jako: Mám klitoris na zádech? Ty skutečně písemně přicházely poštou do redakce, v obálce se známkou. Maximálně tak jsme text trochu zkrátili, jinak byly otištěny bez zásahu... Ani jsme nestíhali zodpovědět všechny dotazy,” vysvětluje v rozhovoru Bursáková.

Jaké sexuální dotazy tehdejší šéfredaktorku nejvíce překvapily? Které hvězdy na obálce dokázaly vyprodat časopis Bravo? Jak se k české redakci Brava chovala kapela Tokio Hotel? Pusťte si celý rozhovor v úvodu článku!

Autor: Johana Fundová, PSF, Prostě fenomén