Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Takhle se změnili herci z ikonických Pelíšků: Některé po čtvrtstoletí stěží poznáte!

30. prosince 2023 | 06:00

Legendární film Pelíšky zná každý a s ním spjaté ikonické hlášky zlidověly natolik, že si bez nich stěží dovedeme představit vánoční čas a oslavy konce roku. Režisér Jan Hřebejk však před téměř 25 lety netušil, že se z vánoční komedie stane jeden z nejúspěšnějších českých filmů ověnčený cenami. Nedávno se pochlubil fotkou dětských hvězd, které se potkaly před domem, který ve snímku sehrál stěžejní roli. Jak se dětští herci změnili od roku 1999 a kam je cesty zavedly?

Od muzikálového záměru po nejúspěšnější český film

S tímto divácky úspěšným filmem, jehož dějová linka je zasazena do Prahy na konci 60. let 20. století, se nepochybně pojí nespočet zajímavostí. Režisér Jan Hřebejk chtěl původně navázat na úspěšnou muzikálovou komedii Šakalí léta z roku 1993 a děj posunout o deset let dopředu. Měly se ve filmu vyprávět příběhy mladých lidí a jejich problémy v dospívání. Jeho názor ale změnil herec a scenárista Jiří Krejčík a tak vznikly Pelíšky. Veleúspěšný film, který získal tři České lvy – vedle samotného režiséra cenu obdrželi i herec Jiří Kodet za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli a Aleš Najbrt za nejlepší filmový plakát.

Další zajímavosti i chyby, které se staly při natáčení, najdete v našem článku zde:

Zpět v čase nás nedávno přenesl Jan Hřebejk svým příspěvkem na platformě X (dříve Twitter), kde sdílel společnou fotografii tehdy dětských herců. V přátelském objetí se z fotky usmívají rošťačka Uzlinka, zvídavý Péťa, mladý pubertální Michal Šebek a milá Jindřiška. Až na to, že jsou někteří z nich docela k nepoznání. Kam tyto hvězdy vítr zavál a věnují se herectví i nyní?

Proměna po 25 letech

Uzlinka: Silvie Maryško

Lidušku Šebkovou, kterou spíše známe pod přezdívkou Uzlinka, hrála tehdy třináctiletá Silvie Koblížková, nyní provdaná Maryško. Vedle Pelíšků se proslavila i další velkou rolí, a to v seriálu Rodinná pouta, ve kterém si zahrála dceru vypočítavé Andrey (Dana Morávková). Ačkoliv měla po těchto rolích v herecké kariéře silně našlápnuto, vystudovala manažerskou školu a vydala se především cestou produkce v dabingu.

Jak představitelka Uzlinky vzpomíná na natáčení? To se dozvíte v rozhovoru:

Video se připravuje ...
Uzlinka z Pelíšků po 25 letech! Jak vzpomíná na natáčení? • VIDEO: Prostě fenomén!

Jak se změnili ostatní herci ze seriálu Rodinná pouta? To se dozvíte níže:

Jindřiška Krausová: Kristýna Badinková Nováková

Dceru věčně naštvaného, enormně cholerického Jindřicha Krause, kterého ztvárnil herec Jiří Kodet, si zahrála herečka Kristýna Badinková Nováková. Herectvím se jako jediná z této čtveřice živí. Proslavila se nespočtem rolí v seriálech jako Letiště, Ordinace v růžové zahradě, Aféry, Stopy života, Kriminálka Anděl, Temný kraj nebo Zlatá labuť či filmovými rolemi ve snímcích Ro(c)k podvraťáků, Děti noci nebo Kuky se vrací. Mimo televizní obrazovky ji můžeme vidět v divadle Studio DVA, kde se podílí na komediích nesoucích názvy Poprask na laguně, Sex pro dospělé 2 aneb Vzhůru do divočiny nebo na muzikálu Funny Girl.

Herečka byla provdaná za režiséra Jaroslava Fuita, se kterým má dvě dcerky, Rozárku a Marianku, v roce 2016 se však rozvedli. Nyní žije po boku druhého manžela – choreografa Viktora Badinky, se kterým má syna Vincenta.

Péťa: Marek Morvai-Javorský

Ještě předtím, než si zahrál v Pelíšcích, uváděl jako osmiletý magazín Klubíčko České televize. Zde si ho všiml Jan Hřebejk a oslovil ho kvůli seriálu Kde padají hvězdy (1996), kde si zahrál roli nešťastného záporáka Foxla. Po dobrých zkušenostech s herectvím ho přizval i do našeho oblíbeného filmu, kde se zhostil role zvídavého Péti, syna postavy Evy Holubové. Nyní žije na Slovensku, kde se živí fotografováním i jako IT specialista.  

Michal Šebek: Michael Beran

Michael v Pelíšcích ztvárnil zakomplexovaného gymnazistu Michala Šebka, který se zamiloval do Jindřišky. Ta jeho city ale neopětovala. Ačkoliv následovaly další role ve filmech jako Snowboarďáci, Ro(c)k podvraťáků, Ať žijí rytíři či Korunní princ, začal pracovat v České televizi. Přes IT manažera a asistenta vedoucího produkce se dostal až na pozici výkonného producenta. Michal se z celé čtveřice změnil nejvíce.

Na fotky herců se podívejte v galerii.  

Autor: Žaneta Podlahová, Prostě fenomén, PSF