Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Vánoční hity za socialismu? Kolínská, mončičáci a měkké dárky!

23. prosince 2023 | 06:00

Předávání dárků u stromečku byla vždycky velká událost. I přes to, že za bývalého režimu byl nedostatek zboží a rodinný rozpočet taky většinou pokulhával. Podle toho to bohužel i vypadalo a výsledek by se dal přirovnat k legendární scéně s Michalovým dárkem ve vánoční komedii Pelíšky.

Většina rodin se musela spokojit s omezenou nabídkou zboží, a pokud chtěl někdo něco exkluzivnějšího, tak pro to musel zajít do Tuzexu nebo si to vyrobit. Někteří šťastlivci pak dárky pořídili v cizině a všichni jim to pak záviděli.

VIDEO: Retro: Takhle vypadaly kuchyně za socialismu...

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Neoblíbení měkouši, zejména ponožky

Kdo tu dobu zažil, tak ví, že pod stromečkem vždycky našel měkký dárek, tedy oblečení. A když jste chtěli někoho opravdu potrestat, darovali jste mu ponožky, které získaly nechvalné pojmenování měkouš. 

Kdo byl zručnější a měl šicí stroj, tak pak dokázal něco originálního ušít, případně uplést a uháčkovat během dlouhých večerů. Hlavně babičky rády své potomky obdarovávaly ručně pleteným svetrem. Oblíbené pak byly džínové rifle. Kdo je v té době neměl, jako by nebyl. Popularitu si získaly také trička s nápisem (třeba Coca-Cola) nebo kožešinový kabátek. Kromě textilu pak pod stromečkem převládaly boty, nejlépe botasky nebo kožené boty od Bati.

Autor: Jiří Koťátko

Mončičáci a další dětské dárky

Děti většinou pod stromečkem našly hračky. Holčičky dostávaly mrkací panenku nebo mončičáka a kluci nějakou stavebnici – nejčastěji Merkur a Seva – stolní hokej či auto angličák. Populární byly taky deskovky jako Člověče, nezlob se! nebo Kloboučku hop! a karty jako kvarteta a Černý Petr.

Autor: Jiří Koťátko

Největším hitem pak byla céčka, která se stala doslova sběratelským artiklem. Děti s nimi ve školách obchodovaly, například hrou čára, při které se céčka házela k označené čáře a ten, kdo k ní dohodil nejblíž, vyhrál céčka ostatních hráčů. Hlavně na venkově pak byla populární takzvaná skládačka neboli skládací kolo.

Dárky pro maminku a tatínka

Dospělácké dárky pak bývaly hlavně praktické. Kromě oblečení to byly třeba žiletky Astra, kolínská Pitralon pro tatínka nebo kytička a parfém Živé květy či parfém Impuls pro maminku. Oblíbená byla také přenosná televize Pluto od Tesly s úhlopříčkou 31 centimetrů. Ovšem nutno dodat, že zdaleka ne každý na ni měl peníze, protože stála několik průměrných měsíčních platů.

Autor: Jiří Koťátko

Autor: Štěpánka Bínová, Prostě fenomén